„Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel!” – hangzik a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége felhívása az idén 20. alkalommal ünnepelt Tojás Világnapon.
A hagyományosan az október második péntekére eső, és több mint 40 ország által ünnepelt világnap alkalmából a hazai tojástermelőket tömörítő szövetség, szakértőkkel együtt a gyerekek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira javasol megoldást. Indítsuk tojásos reggelivel a napot, vagy csomagoljunk tojásos tízórait, így teljesértékű és tápanyagdús étkezéssel biztosítjuk a gyermek szervezetének mindazt, ami az iskolai léthez szükséges. A tojás ősidők óta tápanyag-kincsesbánya, az anyatejhez hasonló tápértékű, évente kb. 234 db-ot fogyasztunk belőle fejenként itthon. A hazai regisztrált tojástermelés egyébként folyamatosan nő, mostanra elérte az évi 1,2 milliárd darabot.
Ha a gyerek jót eszik, az agya is jobban pörög!
Az iskolás korú gyerekek több mint fele nem minden nap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra, derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Pedig a tanuláshoz, az órákon való koncentrációhoz, a napi energiaszükséglet biztosításához elengedhetetlen a teljes értékű reggeli. Egy tojásos reggeli vagy előrecsomagolt tízórai (pl. tojás+magos kifli+friss zöldség), olyan fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrást, valamint rostot, szénhidrát- és zsírmennyiséget biztost, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek, felnőttnek a nap első részére. Az otthoni tojásos reggelik mellett szól az is, hogy a felmérés szerint a gyerekek 66%-a elsősorban az íz alapján dönt egy-egy étel mellett, és kifejezetten a hazai (Anyu főztje) ételeket kedvelik.
Egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének kalóriatartalma: kb. 300-450 kcal. Egy tojásos reggeli fedezi ezt az energiaigényt, hiszen például egy főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcalt tartalmaz, tápanyagtartalma a következő: Fehérje: 14 g, Zsír: 13 g, Szénhidrát: 29 g, Rost: 5 g.
Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energia és tápanyagtartalma a következő: Energia: 326 kcal, Fehérje: 4 g, Zsír: 15 g, Szénhidrát: 43 g, Rost: 2 g
Egy iskolás gyerek napi energia és tápanyag igénye, amiből a reggeli kb. 20-25 %-ot tesz ki: E: 1700-2600 kcal, fehérje:60-100 g, zsír: 50-90 g, szénhidrát: 230-360 g, rost: 20-25 g
„Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha még sincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is, legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír- illetve sótartalmú kekszek, snackek helyett! A tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője, miközben rámutat arra, hogy a tojás fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma kiegészítve rostdús kenyérfélével, zöldséggel és folyadékkal teljes értékű napindító egy gyerek szervezetének.
Példa az egészséges és tápláló reggelire: Pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, 1 lágytojás, kígyóuborka, gyümölcstea.
Megvan a megoldás: egyszerű, gyors, tojásos reggelik vagy csomagolható tízóraik!
„Akkor kerülhet be ténylegesen a gyerekek reggeli étrendjébe a tojás, ha gyorsan elkészíthető, ízletes tojásos variációkat készítünk reggelire. Vagy ha nem jut idő rá, akkor be is férnek egy gyerek uzsonnás dobozába és egy szünet alatt megehetők tízóraira” – hangsúlyozta Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje.
Tökéletes táplálék
A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része (őseink is gyüjtögették már a madárfészkekből), tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitamin bomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K). Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.
Könnyen, gyorsan elkészíthető, otthon fogyasztható vagy csomagolható tojásos reggelik Magos Zoltán séf ajánlásával
Tojásos-zöldséges tortilla tekercs
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 2 db tortilla lap
- só
- 100 gr prágai sonka
- 1 db kápia paprika
- 2 db angol zellerszár
- friss zöld koriander
- 2 ek olíva olaj
- csipet őrölt bors
- Eisberg „verona” saláta mix
- 5 dkg reszelhető juhsajt/trappista sajt
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A sonkát, paprikát és az angol zellert apró, egyforma darabokra vágjuk, majd lassan, olíva olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk. Belekeverjük a finomra vágott friss koriandert. A tojást a serpenyőbe öntjük, egyszer megkeverjük, és lassan sütjük, akár lefedve. (Az is megoldás, ha omlett mintájára, az előmelegített sütőbe tesszük és 140 fokon sütjük.) Miközben a tojás sül, melegítsük fel a tortilla lapot. Csúsztassuk rá a tojáslepényt, enyhén borsozzuk, (ha a gyermek ezt kedveli) szórjunk rá a leveles salátából és a reszelt sajtból. Majd az egészet tekerjük fel, és csomagoljuk be alufóliába vagy szalvétába.
Baconos tojásos lepény
Hozzávalók
- 4-6 db tojás
- 150 gr bacon
- 40 dkg főtt burgonya
- csipet szerecsendió
- 1 ek metélőhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gr gouda sajt
- 1 dl olíva olaj
Elkészítési idő: 12 perc
Elkészítés:
A kockázott bacont saját zsírjában megsütjük. Hozzáadjuk a főtt burgonyát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük szerecsendióval. Ehhez keverjük hozzá a metélőhagymát és a felvert tojást. A tetejére sajtot szórunk, és lefedve, lassan sütjük a serpenyőben.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk. Kész is a tojásos lepény!J
Egyszerű tükörtojásos-sajtos szendvics
Hozzávalók
- 4 nagyobb kifli
- 4 db tojás
- 4 szelet sajt
- 4 db paradicsom
- egy kevés metélőhagyma
- só
- bors
- olíva olaj/kókuszolaj
Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A kifliket sütőben vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy kis olajon megsütjük a tükörtojásokat, amiket ízlés szerint sózunk, borsozunk. Amikor a tojások megsültek, megszórjuk egy kis metélőhagymával is.
A pirított kifliket félbevágjuk, majd mindegyikbe teszünk egy-egy szelet sajtot és tükörtojást. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük és a szendvicsek mellé téve kínáljuk.
Klasszikus spanyol tortilla készen
Hozzávalók:
- 500 gr burgonya
- 0,5 dl olíva olaj
- 1 db vörös vagy fehérhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek vágott petrezselyem
- 6 db tojás
- só
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
A burgonyákat tisztítás után karikázzuk fel, majd lobogó, enyhén sós vízben forraljuk 5 percig! Szűrjük le! Megfelelő serpenyőben olajon pirítsuk meg a szálára vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát! Tegyük rá a burgonyát és a petrezselymet, majd még pár percig süssük! A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a burgonyára. Lassan, lefedve 20 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Opencom