Főoldal > DIÉTA > Hogyan vásárolj táplálékkiegészítőt?

Hogyan vásárolj táplálékkiegészítőt?

ásványi anyagbetegségegészségétrendkiegészítőtáplálékkiegészítővitamin
0

Írta:

Egyre szélesebb a választék a vitaminok, étrendkiegészítők terén. A döntés előtt gondolj át néhány fontos szempontot!

Ha betérsz a patikába, bioboltba, vagy egy webáruház honlapján nézelődsz, zavarba ejtően sokféle kiegészítőt találsz. Ráadásul ugyanabból a hatóanyagból többféle terméket is kínálnak. Az összetétel, az ár, a hatékonyság alapján válaszd a neked leginkább megfelelőt.

A mennyiség megtévesztő lehet

Amikor táplálékkiegészítőt keresel, általában elsőként azt nézed meg, milyen mennyiségben tartalmazza az adott hatóanyagot. A növényi készítményeknél figyelj arra, hogy kivonat formájában árulják-e, vagy a növény porított változatát tartalmazza-e a készítmény! A kivonatokból kisebb mennyiség is elegendő ugyanolyan hatás eléréséhez.

Sok esetben a dobozon szereplő leírásban olvashatod, hogy napi hány kapszulát vagy tablettát kell bevenned. Ne ez legyen a döntő érv a választáskor, hanem, hogy egy tabletta valójában hány milligramm hatóanyagot tartalmaz. Lehet, hogy az első ránézésre olcsónak látszó termék valójában drága, hiszen kisebb a hatóanyagok mennyisége, így sokkal többet kell szedned belőle a kívánt hatás eléréséhez.

Mi számít természetesnek? 

Sokan előnyben részesítik azokat a készítményeket, melyek növényekből kivont anyagokat tartalmaznak. Igaz, hogy a szervezet jobban felismeri és beépíti a természetes tápanyagokat, mint a mesterséges körülmények közt előállított társaikat. Bár sok esetben a hagyományos vitaminok alapanyagai is növények, akkor is, ha ez nincs feltüntetve a csomagoláson.

Számtalan növényi kiegészítő létezik, például az aloe, a noni, a szőlőmag kivonat, melyek pontos vitamintartalmáról nincs információ. Ezzel együtt kiváló immunerősítő, emésztést javító vagy érrendszert védő tulajdonságuk lehet. Támogasd velük egészségedet! Azonban ha valamilyen vitaminból laborvizsgálat által igazolt hiányod van, akkor olyan kiegészítőt válassz, melyről pontosan tudod, hogy a pótolni kívánt anyagból milyen mennyiséget tartalmaz.

Medicine. Closeup Of Female Hand Holding Colorful Vitamin Pill In Fingers. Close-up Woman Hand Holding Medication, Medical Capsule. Health Care, Cure Concept. High Resolution Image

A növényi anyagokkal kiegészített termékek jobban felszívódnak, de figyelj arra, hogy a hozzáadott csipkebogyó vagy flavonoidok mennyisége ne csak elenyésző legyen – hiszen ez csak a marketing szempontjából lenne előnyös, a szervezetednek kevésbé.

Elnyújtott, szerves, szervetlen?

A folyamatos felszívódású, vagy elnyújtott hatású készítmények előnye, hogy a nap folyamán egyenletes vitaminellátást biztosítanak számodra. Így a bevitel jobban hasonlít a táplálékban található értékes anyagok fogyasztásával, hiszen étkezni is többször szoktál nap közben, nem egyszerre árasztod el a szervezetedet tápanyagokkal.

Kivételt képez a vírusfertőzés, megfázás, ekkor hatásosabb lehet olyan nagy dózisú C-vitamin, mely nem nyújtott hatású, hanem gyorsan felszívódik. Ez lökést ad az immunrendszerednek.

Arra is érdemes figyelned, hogy az adott készítmény milyen kötésben tartalmazza a hatóanyagot. A szerves kötésű tápanyagok sokkal jobban felszívódnak. Cink és magnézium esetében a glükonát vagy citrát formát válaszd, kalciumnál a glükonát, citrát vagy laktát tartalmút! A vaskészítményeknél a legkevesebb emésztőszervi mellékhatást a vas-glükonát okozza, így ez a legjobb döntés.

Végül nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kiegészítők ne vegyék le a felelősséget a válladról az étkezés kapcsán! A nevük sem véletlenül: kiegészítő. Soha nem pótolják teljes egészében a növényi ételekben rejlő, összetett, tested számára legmegfelelőbb tápanyagokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X