Főoldal > DIÉTA > Színesítsd a reggelit „folyékony gabonával”

Színesítsd a reggelit „folyékony gabonával”

egészségétkezésgabonakalóriakávéreggeli
0

Írta:

Iskolaidőben a korai kelés miatt még jobban oda kell figyelünk arra, hogy reggelente hogyan indítjuk útnak a gyerekeket. A napindító étkezésnek kiemelt hatása van az egész napi kalóriabevitelre és az iskolai teljesítményre is.

Sokszor azonban nem könnyű kitalálni, hogy a reggeli kapkodásban mi kerüljön az asztalra. Az unásig ismert kakaó, tej, tea triót azonban lehet színesíteni, például egy könnyen elkészíthető gabonakávéval, amellyel a tudatos táplálkozás jegyében sem kell lemondanunk egy kis kényeztető finomságról.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése – gyakran halljuk ezt a mondatot, de sokkal több van mögötte, mint amennyire komolyan vesszük. Mikor elkezdjük a napi rutint, sokszor bele sem gondolunk, hogy akkor már több mint 8 órája semmilyen ételt vagy italt nem vittünk be a szervezetünkbe, amit – mivel az alvás a tévhitekkel ellentétben komoly energiafelhasználást igényel – célszerű mielőbb pótolni. Ahhoz, hogy energiával lássuk el magunkat a nap további részére, érdemes odafigyelni a rendszeres reggelizésre, és arra, hogy ezt mindig nagyjából azonos időpontra időzítsük.

A gyermekeknél a fejlődő szervezetük miatt ez még inkább központi kérdés. Sok édesanya számára ismerős lehet, hogy egyszer csak az addig működő kakaó-tea párosra ráun a gyermeke, de mégis szeretne valami tápláló, meleg italt kínálni neki a reggelihez. Gyakori probléma az is, hogy szó szerint küzdeni kell azért, hogy a gyerek hajlandó legyen enni valamit indulás előtt. Ráadásul a napnak e szakaszában a megfelelő folyadékbevitel is elengedhetetlen, ezért legalább egy bögre forró innivalót mindenképpen innia kéne a gyermeknek, mert számos negatív élettani hatást kerülhetünk el ezzel.

A reggeli a napi energia- és tápanyagbevitelünknek körülbelül 20-25 százalékát kell, hogy lefedje. A legtöbb reggeli menüjavaslatban szinte kivétel nélkül szerepelnek gabonafélék, ezek mellé kiegészítésképpen pedig nyugodtan csempészhetünk például egy ízletes gabonakávét is. A gabonakávé cikóriatartalmának köszönhetően ugyan emlékeztet a kávé ízére, de mivel nem tartalmaz koffeint, a gyermekeknek is bátran adható már hároméves kortól. Gabonakávéból is érdemes cukormentes változatot választanunk, ebben az esetben a kalóriák miatt sem kell aggódnunk. Kiváló reggeli ital készíthető belőle, de jól használható kávé ízű desszertekhez, süteményekhez is, ezekből a gyerekek is nyugodtan ehetnek.

A minőségi gabonakávé persze nem csak reggel, hanem a nap bármely szakában fogyasztható, hiszen nincsen benne koffein, ami élénkítene. Várhatjuk vele haza uzsonnára is a csemetét, de egy esti összekuckózáshoz is jól jön. Érdemes tehát olyan teljesen koffein– és cukormentes terméket választanunk, mint például az INKA, amelynek elkészítéséhez csak forró vízre, esetleg tejre van szükség. Magas gabonatartalmának (93%) köszönhetően rostban gazdag és tápláló, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, lágy ízű ital készíthető belőle, ami a gluténérzékenységben szenvedőkön kívül szinte bárkinek bármilyen alkalomból és napszakban ajánlható.

INKA reggeli menüvariációk, Szűcs Zsuzsanna dietetikus javaslatai:

Hagyományos: buggyantott tojás, rozsos pirítós, koktélparadicsom, tejes gabonakávé

Hozzávalók (1 adaghoz):

–     2 db tojás

–     só és ételecet

Elkészítési mód: A tojást bő, enyhén sós és ecetes forrásban lévő vízbe óvatosan beleütjük, 4-5 percig benne hagyjuk, mialatt a fehérje megfő, de a sárgája lágy marad. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, finomra vágott petrezselyemmel meghintve melegen tálaljuk.

Krémes: Kávés-körtés köleskása, gyümölcstea

Hozzávalók (4 adaghoz):

– 2 db (200 g) körte

– 4 dl tej

– 1 csésze (80 g) köles

– 6 teáskanál (30 g) cukor

– 4 kávéskanál (8 g) instant gabonakávé

Elkészítési mód: A tejet egy kis lábosban összekeverjük a kölessel és lassú tűzön addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Cukorral és a gabonakávéval ízesítjük. Végül óvatosan belekeverjük a megmosott és durvára reszelt körtét. Frissen, langyosra hűtve tálaljuk.

13285799 - light breakfast

Ropogós: Gabonakávés-mézes házi granola joghurttal és gyümölccsel

Hozzávalók (kb. 10 adaghoz):

–     13 dkg nagyszemű zabpehely

–     10 dkg olajos mag (pl. kesudió, mandula)

–     5.5 dkg méz

–     0.5 dl olaj

–     0.5 dl gabonakávé

–     2 dkg kókuszchips

–     1.5 dkg puffasztott rizs vagy kukoricapehely

–     1-1 csipetnyi só és fahéj

Elkészítési mód: A zabpelyhet és a magokat összekeverjük a sóval és a fahéjjal. A mézet, az olajat és a gabonakávét összemelegítjük, majd ráöntjük a száraz keverékre. Alaposan átkeverjük, ezt követően sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Körülbelül 5 percenként alaposan átkeverjük, hogy egyenletesen piruljon. A kókuszt az utolsó 5 percben adjuk hozzá. Ha elkészült megvárjuk, hogy kihűljön, majd hozzákeverjük a rizst vagy a kukoricapelyhet.

A reggelihez 3-4 evőkanálnyi granolát teszünk egy kis tálka aljára, erre natúr joghurtot rétegezünk, a tetejét pedig az idénynek megfelelően gyümölccsel koronázzuk meg. A kávé ízéhez különösen jól illenek a piros bogyós gyümölcsök (pl. meggy, málna) vagy a narancs.

Forrás: Well PR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X