Főoldal > DIÉTA > Most kiderül: érdemes edzés előtti italokat fogyasztani?

Most kiderül: érdemes edzés előtti italokat fogyasztani?

diétaedzésedzés előtti italfogyásfogyókúrafolyadékkalóriatáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Az edzés előtti formulák nagyon csábítóak: hiszen csak el kell fogyasztani őket testmozgás előtt, és máris növelik a hatékonyságot, felturbózzák a kalóriaégetést és hozzájárulnak a sikeres fogyókúrához.

Nem beszélve arról, hogy rengeteg lájkot szerezhetünk vele, ha még az Instagramra is kiposztoljuk. Mégis érdemes feltenni a kérdést: tényleg megéri ennyi pénzt kiadni értük? Valóban egyedi a hatásuk?

Mik is azok az edzés előtti italok?

A pre-workout italokat, nevükből is adódóan, kizárólag edzés előtt 30-60 perccel célszerű bevetni. Fő céljuk, hogy növeljék az energiaszintet és az állóképességet, így fogyasztásukkal a 100%-ot hozhatjuk ki magunkból edzések során.

Bár mindegyik formula egy kicsit más, közös összetevőjük a koffein. A koffein közismert stimuláló, amelynek nemcsak fáradtság, de fokozott fizikai igénybevétel, így edzések esetén is jelentős hasznát vehetjük. Emellett a bennük található nitrátok javítják a vér- és az oxigénáramlást az izmokban. Az összetevők listáján gyakran találkozhatunk még a béta-alaninnal, avval az aminosavval, amelynek köszönhetően meghaladhatjuk önmagunkat: több ismétlést, nagyobb súlyt vagy még egy sprintet bírva.

Tényleg segítik-e a fogyást?

A válasz rövid és őszinte: talán. Bővebben kifejtve, fogyasztásuk hozzájárul a jobb eredményhez és a nagyobb intenzitáshoz, amely több kalória elégetésével is társul. Ezek a formulák azonban viszonylag újak, így túl sok kutatás nem készült róluk, amely tudományosan is igazolta volna fogyasztó és zsírégető hatásukat. Egy 2018-as tanulmány szerint az edzés előtti italok feltehetően növelik az állóképességet és elősegítik a sovány izomtömeg felépítését, amely egyben kevesebb testzsírszázalékot is jelent.

Three milk whey protein shakes in glass cups are arranged in a row with three scoops of protein on a wooden table. Top view three fresh milk, chocolate, blueberry and banana drinks near plastic spoons

Mennyire biztonságos a fogyasztásuk?

Az edzés előtti italok biztonságosnak tűnnek, azonban mivel nem áll rendelkezésünkre túl sok tudományos információ, így hosszútávú hatásait szinte egyáltalán nem ismerjük. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy 100%-osan tudjuk, semmiféle káros mellékhatásuk nincs. Ráadásul az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal) által sem szabályozottak, így nem lehetünk biztosak benne, valóban azt tartalmazzák-e, amit a címkéken feltüntetnek. Emiatt kiemelten fontos, hogy mindenképp megbízható gyártó termékeit válasszuk. Új kipróbálásakor pedig érdemes nem elfogyasztani mindjárt a teljes adagot, inkább kisebb mennyiséggel kezdjünk, hogy lássuk, milyen hatással van a szervezetünkre.

Ráadásul könnyen túladagolhatók, amely heves szívdobogáshoz, szédüléshez, fokozott verejtékezéshez és feszült idegállapothoz vezethet. A benne levő energia ugyanis nem kalóriából és szénhidrátból származik, hanem stimulánsokból. Koffeinérzékenyeknek ezért fogyasztását egyáltalán nem javasolják.

Helyettesíthetők-e természetes táplálékokkal?

A dietetikusok azt javasolják, hogy amennyiben tehetjük, inkább természetes élelmiszerekből töltsük fel az energiaraktárainkat. Ha megeszünk egy fél banánt egy csésze kávéval ugyanolyan hatást érhetünk el velük, mint az edzés előtti italokkal. Sőt, ez az alternatíva még tápanyagdúsabb is. A pre-workout italok tehát semmivel sem tudnak többet, mint a minőségi táplálékok, így érdemesebb egy köztes étkezést beiktatnunk edzés előtt egy-másfél órával (emésztéstől függően), vagy ha erre nincs időnk, hörpintsünk fel egy csésze kávét (tej nélkül).

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X