Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amely hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet

8 étel, amely hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet

almaegészségélelmiszerétcsokoládékoleszterinkoleszterinszinttáplálkozászabpehelyzöld tea
0

Írta:

Gyógyszerek helyett vesd be az alábbi természetes koleszterincsökkentő táplálékokat!

Magas a koleszterinszinted? Nem vagy egyedül. Magyarország felnőtt lakosságának ugyanis több mint a fele érintett, a statisztikák szerint pedig különösen a 40-65 év közötti korosztály veszélyeztetett.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin nem más, mint egy minden sejtben jelen lévő, zsíros vegyület. A máj természetes módon termeli, azonban az olyan állati eredetű táplálékokban, mint a hús és a tejtermékek is megtalálható. Ha túl sok koleszterinben dús ételt fogyasztasz, a szervezet nem képes lebontani azt, így az artériák falában rakódik le. A lerakódó koleszterin pedig egyre jobban szűkíti az artériák átmérőjét, előidézve a véráramlás zavarát. A magas koleszterinszint ezáltal növeli a szívroham, a sztrók és a korai halálozás kockázatát.

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

Bár a gyógyszerek hatékony segítséget jelenthetnek, az orvosok és a táplálkozási szakértők többsége ma már inkább az egészséges életmódra való átállást szorgalmazza. A jól összeállított étrend és a rendszeres testmozgás ugyanis igazi gyógyírként funkcionál. Feltétlenül kerüld a zsírban tocsogó ételeket és a cukros süteményeket, amelyek tele vannak koleszterinnel, és tedd fel az alábbi ételeket a bevásárlólistádra, mivel természetes módon képesek csökkenteni a rossz koleszterin szintjét.

Zabpehely

Az LDL-koleszterin szintjét már napi 5-10 g vízben oldódó rost fogyasztása képes jelentősen csökkenteni. Ugyanis megköti a táplálékkal felvett koleszterint, így az jóval kisebb mértékben szívódik fel. Legjobb forrása a zabpehely, amelyből már csupán félcsészényi 2 g vízben oldódó rostot tartalmaz. Egy előző este elkészített zabkása pedig még a legzűrösebb reggelekbe is bele kell, hogy férjen.

Zsíros halak

Az olyan zsíros halakból, mint a lazac és a busa hetente legalább kétszer 100 g-ot kellene fogyasztani, az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint. A bennük található Omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintjét, rendszeres fogyasztásukkal jelentősen csökkenthető a szívroham kialakulásának az esélye.

Magvak

A mandula, a dió, a pekándió és a pisztácia rágcsálásával szintén csökkentheted mind a koleszterin-, mind a triglicerid szintjét. Mindez a bennük található Omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, növényi szteroloknak és magas E-vitamin tartalmuknak köszönhető. Ropogtatásukkal azonban nem árt mértéket tartanod, mivel rendkívül kalóriadúsak.

Assorted nuts (walnut,  almond, peanut, pine nuts, hazelnut) in a wooden bowls and baskets

Zöld tea

A zöld tea rendszeres fogyasztásával is gondoskodhatsz a koleszterinszinted csökkentéséről. Egy japán kutatás szerint, azoknak, akik napi 5 csészével is elkortyolnak belőle, 26%-kal csökkent a szívinfarktus és a stroke kockázata azon résztvevőkhöz képest, akik alig ittak zöld teát. A kutatók szerint mágikus titka egy polifenol vegyületben, a katekinben rejlik, amely csökkenti a koleszterin felszívódásának hatékonyságát.

Hüvelyesek

Alig eszel hüvelyest? Ideje ezen változtatni, ugyanis napi félcsészényi bab, lencse vagy akár csicseriborsó fogyasztása már csupán 6 hét alatt közel 5%-kal képes csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét. Oldható rostjaik ugyanis kisöprik a koleszterint a véráramból.

Étcsokoládé

Ki mondta, hogy a csokoládéevés bűnözésnek számít? Egy brit tanulmány során kiderült, hogy a magas kakaótartalmú italok rendszeres fogyasztásával már egy hónap alatt csökkenthető az LDL-koleszterin-, míg növelhető a HDL-koleszterin szintje. Egészséged érdekében keresd a kizárólag 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládékat, amelyek több antioxidánst és kevesebb cukrot tartalmaznak.

Avokádó

Magas rost- és monotelítetlen zsírtartalmának köszönhetően az avokádó akár 18%-kal is képes csökkenteni a teljes koleszterin értékét (16%-kal az LDL-koleszterinét és 27%-kal a trigliceridét). Helyettesítsd bátran a telített zsírokat a tápláló superfooddal, akár szendvicsben, akár salátában.

Alma

Napi egy alma nemcsak az általános egészségedről, de a koleszterinszinted csökkentéséről is gondoskodik.  Az alma az egyik legjobb pektinforrás, amely az egészséges emésztés biztosítása mellett az LDL-koleszterinszint csökkentésében is kulcsszerepet játszik. Emellett polifenol tartalma is gátolja a vérben lévő koleszterin és egyéb lipidek lerakódását az artériák falán.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X