Főoldal > DIÉTA > Happy end diéta: minden jó, ha fogyás a vége!

Happy end diéta: minden jó, ha fogyás a vége!

boldogságdiétafogyásfogyókúra
0

Írta:

Miközben kitartóan fogyózol az áhított álomalak érdekében, a megcsappant mennyiségű (és olykor nem megfelelő minőségű) táplálék miatt egy undok kis lénnyé változol. Ismerős? Nem kell ennek feltétlenül eszerint a forgatókönyv szerint zajlania!

A boldogsághoz a tányérodon át vezet az út – ezt vallja legalábbis Tyler Graham és dr. Drew Ramsey, akik Boldogságdiéta címmel adtak ki könyvet, és ebben azt hirdetik, hogy a megfelelően megválasztott tápláléknak hála, nemcsak egészséges maradsz, de az agyadat is fitten tudod tartani, plusz még a felesleges kilóknak is búcsút inthetsz. Hát, kell ennél több?

A boldogságdiéta tehát abból indul ki, hogy a hangulatod nagyban befolyásolja a súlyodat, ha pedig olyan ételeket fogyasztasz, amik javítják a hangulatodat, a súlyod is csökkenni fog. A fentebb említett könyv pszichiáter szakértője azzal érvel egészen pontosan, hogy a legtöbb fogyókúrázó alapvető „hangulatjavítókat” von meg magától a zsír- és a kalóriabevitel csökkentésével (pl. magnézium, B12-vitamin), és ennek fényében az ideális testsúlyért vezető küzdelemben épp a mentális jólétét veszélyezteti. Nem csoda hát, ha fogyi közben te is morcos és agresszív leszel!

Mit egyél, hogy boldog (és vékony) legyél?

A boldogságdiéta alapvető építőelemei a vitaminok és ásványi anyagok, köztük is leginkább az A-, a B12-, a D- és az E-vitamin, a folsav, a jód, a magnézium, a kalcium, a vas, és melléjük jönnek még az omega-zsírsavak. Talán nincs abban semmi meglepő, hogy a diéta kitalálói javarészt növényi alapanyagokból javasolják bevinni a felsoroltakat, de a húsról sem feledkeznek el. Fontos kitétel azonban, hogy az elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket (no és húsokat) megbízható forrásból kell beszerezni, azaz leginkább a bióra kell hajtani: a biotermékek ismérve, hogy ellenőrzött körülmények között termelik őket, semmilyen szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak.

Vadlazac, rák és szardella: gazdagok omega-3-zsírsavakban (más néven ALA, alfa-linolénsav), ezek bevitelével pedig bizonyítottan megelőzhető az elhízás, több szív- és érrendszeri betegség, de a daganatok leküzdésében és az intelligencia növelésében is segítenek.

Paradicsom és görögdinnye: a bennük levő antioxidáns likopin miatt érnek kincset a fogyi során. Egy sor krónikus betegség megelőzésében kap fontos szerepet (rák, szívbetegségek, időskori vakság). Lassítja a szervezet öregedését.

Csilipaprika: fő ereje a kapszaicin nevű hatóanyagában rejlik. Ha csípős ételt eszel, szervezeted ugyanúgy endorfint termel, akár sportoláskor.

Cékla: rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. A benne megtalálható uridinről jó tudnod azt is, hogy más fehérjékkel együtt létfontosságú az agysejtmembránok számára, állatkísérletek tanúsága szerint pedig omega-3-mal kombinálva antidepresszánsként működik.

Fokhagyma: a benne levő alliumért szeretjük, de nem is mi, leginkább artériáink, amelyek ennek az anyagnak köszönhetik egészségüket, rugalmasságukat.

Tojás: csúcskaja, mert a benne levő B12-vitamin az idegeidnek tesz jót, a folsav agyunk működésedre van hatással, jódtartalma pedig pajzsmirigyed egészségét szolgálja, ami pedig egyik fontos hangulatszabályozó szerved.

Rukkola: a sötét saláta folsavban gazdag, ami távol tartja a depressziót. Kalciumtartalmáról kevesen tudnak, de emiatt is érdemes gyakran enni.

Dió: gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén), és érdemes ezek közül is kiemelni E-vitamin-tartalmát! Tudtad, hogy a depressziósoknál általában nagyon alacsony ennek a vitaminnak a szintje?

Kávé: a benne levő koffein dopaminszint-emelkedést idéz elő, ami hatással van a figyelmedre és a hangulatodra is. Szinte hihetetlen, de egy csésze kávéban több az antioxidáns, mint egy pohár szőlőlében vagy egy adag spenótban.

Marhahús: a vörös hús tipikus „agykaja”. Vastartalma szuperül hasznosítható az emberi szervezet számára, és bővelkedik B12-vitaminban is. A nem szabad tartásban nevelt marha húsának fogyasztásához képest 3-5-ször több konjugált linolénsavhoz is juthatsz a szabadtartású változattal. Ez utóbbi az egyik legfontosabb, többszörösen telítetlen, esszenciális omega-6 zsírnak az egyik formája.

Mintaétrend-variációk

Mindegyik étkezéshez válassz egy fogást, és állítsd össze a saját, boldogító menüdet!

Reggeli

  • főtt tojás, fél grépfrút, fél teáskanálnyi mézzel meglocsolva
  • 1 csésze zab (egy éjjelre egy csésze mandula- és egy csészényi kókusztejbe áztatva), banánkarikákkal díszítve, juharsziruppal édesítve

Ebéd

  • halas (pl. lazacos) szendvics
  • bazsalikomos paradicsomleves, párolt brokkoli baconnel

Nasi

  • 2-3 szelet sajt, 1 alma
  • répa hummusszal

Vacsora

  • roston sült csirke és zöldségek
  • saláta, vadlazac és karfiolrózsák roston

Édes&vidám

A magas cukorbevitel és a depresszió kéz a kézben jár. Helyette próbáld ki ezeket!

Méz: B-vitaminok garmadát, folsavat, vasat és magnéziumot vihetsz be vele, no meg majdnem 200 bioaktív hatóanyagot is, amiből több az agyad energiatermeléséért felel.

Juharszirup: magnézium-, cink- és kalciumforrás, feltéve, ha valódit veszel, és nem a karamellel színezett, kukoricából kivont, olcsó juharszirupnak csúfolt valamit.

Melasz: több vas van benne, mint a csirkemellben, tudtad? Emellett pedig a magnéziumtól kezdve a szelénen át a sok B6-vitaminig több érv is szól mellette.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X