Főoldal > DIÉTA > Tápláló és egészséges – tudtad ezeket a quinoáról?

Tápláló és egészséges – tudtad ezeket a quinoáról?

diétaegészségegészséges étkezésegészséges táplálkozásétrendquinoa
0

Írta:

A quinoa rendkívül tápláló és értékes gabonaféle, amelyet köretként és főételként egyaránt fogyaszthatunk. Ráadásul ez a sokoldalúan felhasználható gabona remekül illik a diétázók és egészségesen táplálkozók étrendjébe is.

Magas a tápértéke

A quinoa egyike azon gabonaféléknek, amelyek bár laktatóak, és hosszú órákra eltelítenek, büntetlenül fogyaszthatják a fogyókúrázók is. Már viszonylag kis adag is gyorsan eltelít, így szuper választás húsok, grillezett zöldségek mellé, de „rizottóként” elkészítve még önállóan is megállja a helyét.

Kiváló fehérjeforrás

A vegánok számára különösen nagy gondot okoz a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjepótlás, a hús mellett ugyanis másik két nagy fehérjecsoportról is le kell mondaniuk: a tojásról és a tejtermékekről. Szerencsére azonban a növényi alapú táplálkozásban sem kell nélkülözni ezt az igen fontos tápanyagot: a quinoa például szuper fehérjeforrás, így táplálja, védi az izomzatot.

28234789 - healthy vegetarian quinoa recipe with colourful bell pepper, tomato, onion and fresh herbs in a rustic metal bowl on an old wooden kitchen counter

Lúgosító hatású 

A helytelen táplálkozásnak és a nem megfelelő, rossz minőségű alapanyagokból készült ételeknek köszönhetően egyre több ember küzd szervezete elsavasodásával. Ez emésztési problémákat, rossz közérzetet eredményez, ráadásul hosszú távon károsítja az egészséget. Érdemes időnként tisztítókúrákat tartanunk, hogy szervezetünk megszabadulhasson a felhalmozódott méreganyagoktól, illetve a savasodás is megszűnjön. Ilyenkor a lúgosító, tiszta ételek (például a quinoa) fogyasztása ajánlott.

Segít megelőzni a rákot és a korai ráncokat

A quinoa valódi superfood, amely olyan komoly betegségek megelőzését is segítheti, mint például a rák. Ez magas antioxidáns-tartalmának köszönhető elsősorban, amely még az arcbőr telítettségéhez, hidratáltságához is hozzájárul, és megakadályozza a korai ráncok kialakulását.

Könnyen emészthető 

A quinoa még a kényesebb gyomrúak számára is tökéletes fogás: könnyen emészthető, gluténmentes ételeket készíthetünk belőle. Magas rosttartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre, jót tesz a beleknek, kisöpri a felesleges salakanyagot, beindítja a lelassult emésztési folyamatokat, így a közérzetre is pozitívan hat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X