Főoldal > DIÉTA > Ezeket az ételeket tilos egyszerre enni

Ezeket az ételeket tilos egyszerre enni

bélrendszeremésztésétkezésgyümölcshússajttápanyagzöldség
0

Írta:

Vannak ételek, amelyek bár külön-külön fogyasztva rendkívül egészségesek, együtt mégsem érdemes őket enni. A különböző emésztési idővel rendelkező élelmiszerek ugyanis komoly galibákat okozhatnak az bélrendszerben.

Sokan nem is gondolják, milyen nagy szerepe van az ételek minősége mellett annak is, hogy mit mivel fogyasztunk. Mielőtt összeállítod a menüdet, érdemes utánanézned, hogy az egyes élelmiszerek emésztési ideje megegyezik-e. Ha nem, semmiképpen se fogyaszd őket egyszerre, ugyanis hosszú távon komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A gyors és lassú emésztésű ételek teljesen más ütemben haladnak végig a bélrendszeren. A lassú emésztésű élelmiszer lelassítja a gyors emésztésűt, így az gyakorlatilag belerohad a belekbe. Ez fájdalmas hasgörcsökhöz, hasmenéshez vezethet, de ha nem figyelsz oda, és rendszeresen így étkezel, azt nem csak közérzeted, de egészséged is bánhatja.

Gyümölcsöt csak magában

Többen esnek abba a hibába, hogy főétkezések után, desszert gyanánt gyümölcsöt fogyasztanak. Ez első hallásra jó ötletnek tűnik, hiszen a cukros, finomlisztes édességek helyett tényleg sokkal egészségesebb gyümölcsöt enni, ám az időzítéssel már problémák lehetnek. Ha ugyanis te egy kiadós, többfogásos ebéd elfogyasztása után a gyümölcsöskosár felé nyúlsz, nagyobb károkat okozol szervezetednek, mint hasznot. A beleidben ugyanis nagy valószínűséggel lassú emésztésű élelmiszerek halmozódnak fel, és ha te gyors emésztésű gyümölcsökkel fejeled meg, azok nem tudnak továbbhaladni, belerohadnak a bélbe, és a tested szélgörcsök formájában fogja ezt jelezni. Várj egy-két óra hosszát étkezés után, vagy fogyassz étkezés előtt legalább fél órával gyümölcsöket.

Hús és sajt

Bár nagyon ízletes a húsokat sajtokkal fogyasztani, érdemes figyelembe venned azt, hogy a sajtok emésztési ideje lassabb, mint a húsoké. Eheted mindkettőt, de semmiképpen ne egyszerre. Érdemes a sajttálakat előétel gyanánt az étkezések elejére időzítened.

49513543 - pair have a nice evening with cheese plate and wine

Paradicsom és uborka

Talán meglepő számodra is, hogy bizonyos zöldségféléket jobb, ha nem kombinálsz, de ez valóban így van. A paradicsom és az uborka olyannyira különböző emésztési idővel rendelkezik, hogy együtt fogyasztva őket már a gyomorban megkezdődik az erjedési folyamat, aminek következtében emésztési problémák léphetnek fel.

Zöldség és sajt

Bár sokan előszeretettel tesznek a salátájukba sajtokat, ez mégsem biztos, hogy annyira jó ötlet. A zöldséghez képest ugyanis a sajt jóval hosszabb emésztési idővel rendelkező élelmiszer, így nem a legjobb ötlet egyszerre fogyasztanod őket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X