Főoldal > DIÉTA > Fogyj áfonyával!

Fogyj áfonyával!

áfonyabogyós gyümölcsdiétaétkezésfogyásgyümölcszsírpárna
0

Írta:

Egy maroknyi valódi kis zsírégető bomba – tartják az áfonyáról. Kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint az áfonya, és ki ne örülne annak, hogy még a zsírpárnák ellen is bevethető.

Kicsi a bogyó, de erős

Az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcsnek számít, nemcsak Európában, de szerte a világon. Népszerűsége nem véletlen, rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsről van szó, amely méretében ugyan kicsi, de hatalmas tápértékkel bír. legyen elég csak annyi, hogy mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben. Az áfonya természetes forrása a csontok egészségéért felelős K-vitaminnak, illetve a mangánnak. Rendszeres fogyasztásával a szervezeted egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.

Majdnem elfelejtették

A viszonylag alacsony C-vitamin tartalma miatt sokáig nem is tulajdonítottak neki nagy jelentőséget.  De miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya egyre több figyelmet kapott. Azóta elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, és a szürkehályog kialakulásának megelőzésénél. De csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is, és képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek – például az Alzheimer-kór és az elbutulás – hatásait.

42872708 - blueberry on wooden background. ripe and juicy fresh picked blueberries closeup

Diétás csodaszer

Ezt az elnevezést sokszor lehet hallani, de sokkal kevesebbszer jelent egészséges megoldást. Az áfonyára azonban 100 százalékban igaz. „Akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát az áfonya” – állítják kutatók. Az eddig is csodaszerként emlegetett gyümölcsről most azt is megállapították, hogy hatékonyan fogyaszt. A polifenolok ugyanis nagy arányban képesek lebontani a szervezet zsírsejtjeit, sőt segítenek megakadályozni az újraképződésüket is. A kutatók szerint a pozitív hatás annak köszönhető, hogy az antioxidánsokban gazdag áfonya megváltoztathatja azt, ahogy a test tárolja és készíti a glükózt vagy a cukrot azért, hogy energiát képezhessen, így csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegségek kockázatát is.

Most a legjobb

Az áfonya szezonja júliustól szeptemberig tart, úgyhogy ideje felkeresni a piacokat, most azonnal. Ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyaszd az áfonyát, mivel, mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X