Főoldal > DIÉTA > Őszibarack, az igazi superfood

Őszibarack, az igazi superfood

diétaegészségemésztésétkezésfogyásgyümölcsőszibaracksuperfoodszénhidrátvitamin
0

Írta:

Az őszibarack a nyár egyik legegészségesebb ajándéka, amellyel érdemes nap, mint nap meglepni magunkat. Használjuk ki, amíg szezonja van.

Magas a víztartalma

A nyári gyümölcsökhöz hasonlóan az őszibaracknak is rendkívül magas a víztartalma. A gyümölcsben lévő 85-90% víz nem csak a szomjúságot oltja a forró napokon, de gyorsan eltelít és kiválóan hidratálja a szervezetet. Tízóraira, uzsira szuper és laktató finomság.

Kalóriaszegény

Magas víztartalma mellett alacsony kalóriatartalma miatt az őszibarack a fogyókúrázók egyik kedvenc csemegéje. A többi gyümölccsel ellentétben az őszibarackból egyszerre nagyobb mennyiség is fogyasztható, biztosan nem fog súlygyarapodást okozni. Sőt, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is serkenti, így a felesleges kilóktól is segít megszabadulni.

A szív- és érrendszer barátja

Akinek gondja van a vérnyomásával, esetleg a családban többször előfordult már szív- és érrendszeri megbetegedés, annak az őszibarackot receptre kellene felírni. Niacin tartalmának köszönhetően ugyanis szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, így a szívre és az érrendszerre egyaránt jótékonyan hat.

61612314 - peaches

Rákellenes

Az őszibarack több fronton véd a daganatos betegségek kialakulása ellen. Egyrészt magas rosttartalma miatt kipucolja a bélrendszerből a lerakódott salakanyagot, serkenti az emésztést, a méreganyagok nem halmozódnak fel a szervezetben, így rákos szövetek is kisebb eséllyel alakulnak ki. Másrészt a gyümölcsben lévő sárga antioxidáns xantofill színanyagai rákellenes hatásúak.

Haj- és bőrszépítő

Az őszibarack nem csak belsőleg superfood, de a szépségápolásban is szerepet játszik. Magas C-, B- és biotin-tartalmuk miatt hozzájárulnak az üde, hidratált, feszes bőrhöz, valamint az erős, élettel teli, fényes hajhoz. Húsát összenyomkodva és egy kevés mézzel elkeverve készíthetsz belőle arcpakolást is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X