Főoldal > DIÉTA > 5 mítosz a zsírfaló ketogén diétáról

5 mítosz a zsírfaló ketogén diétáról

diétafogyásketogénketogén diétaszénhidrátzsírzsírégetés
0

Írta:

A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétától egy-kettőre beindul a fogyásod – azonban nem árt tisztában lenned az étkezési tervet körüllengő mítoszokkal sem!

Mielőtt azonban belevágsz az idei év legnépszerűbb diétájába, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hiszen a ketogén diéta eredetileg orvosi felügyelet alatt végezhető táplálkozási irányzat. 

1. tévhit: Csak fogyásra alkalmazható

Az orvostudomány már az 1920-as években is ismerte a ketogén diétát: a súlyosan epilepsziás kisgyermekek állapotát bizonyítottan javította a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, melynek mellékhatásaként a jelentős súlyveszteség is megfigyelhető volt. 

2. tévhit: Tiltja a szénhidrátokat

A szénhidrátok a szervezetünkben lévő energiakészletek húzóerői, ezért súlyos következményekkel járna, ha többet nem fogyaszthatnánk őket, de tény, hogy a diéta csak napi 50 g szénhidrátot engedélyez – különben nem lenne eredményes.

99656976 - tasty dairy products with bread on table close up

3. tévhit: A szénhidrátokat pótolni lehet fehérjékkel

Mivel a keto diéta csak nagyon alacsony arányban engedélyez szénhidrátot, kézenfekvő lenne, hogy a fehérjéből sokkal többet lehet enni – ez azonban nincs így. A magas fehérjebevitel megemeli a vércukorszintet, ezáltal pedig nem lenne elérhető a diéta alapjaként szolgáló ketózis (azaz zsírégetés) állapota. A diéta 70% zsírból, 20 % fehérjéből és 10% szénhidrátból áll.

4. tévhit: Rosszat tesz a szívnek

A ’80-as, ’90-es években terjedt el az a mítosz, hogy a zsír testsúlygyarapodáshoz vezethet, ezáltal pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A valóságban azonban ez nem igaz, sőt: a ketogén diéta a 2-es típusú diabétesszel élők szívbetegségre való esélyeit drasztikusan csökkenti .

5. tévhit: Nem lehet alkoholt inni

Bár a diéta alatt lényegesen vissza kell fogni az alkoholbevitelt, az alacsony szénhidráttartalmú italok (mint például a vodka, a whiskey és a száraz vörösbor) moderált tartalomban alkalmanként beilleszthetők a ketogén étkezési tervbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X