Főoldal > DIÉTA > 6 eset, amikor több sót kellene fogyasztanod

6 eset, amikor több sót kellene fogyasztanod

ásványi anyagegészségnátrium
0

Írta:

Az egészséges táplálkozás jegyében a legtöbben nemcsak a cukor, a finomított szénhidrátok, a gyorsételek, hanem a só fogyasztását is igyekszünk minimalizálni.

A napi ajánlott sóbevitel 2,300 mg, amelyet, a tudatosság eredményeként, általában nem is lépünk túl. Meglepő, de vannak olyan esetek, amikor a sófogyasztást nem visszaszorítani, hanem megemelni szükséges.

Honnan tudhatod, hogy mennyi sót viszel be egy nap a szervezetedbe? Egy jó fitness applikáció nemcsak a kalóriák számolására szolgálhat, segítségével a sófogyasztást is kiválóan nyomon követheted, az elfogyasztott életek és azok pontos mennyiségének rögzítésével. Most pedig megtudhatod, mi állhat a nátriumhiány mögött.

Versenyre készülsz vagy rendszeresen intenzíven sportolsz

Az atléták számára, akik rendszeresen intenzív edzéseket végeznek, naponta több órán át, megemelt sóbevitel ajánlott. Hyponatraemia léphet fel, amennyiben a nátrium vérből mért koncentrációja 135 mmol/l alá csökken. Tünetei a szomjúság, a zavartság, az aluszékonyság és a görcsök. A betegséget komolyan kell venni, ugyanis gyengeséghez, szédüléshez, görcsrohamokhoz, eszméletvesztéshez, de akár halálhoz is vezethet. Leggyakoribb kiváltó oka a nagyfokú izzadás és a dehidratáció. A szervezet nem tudja pótolni azt a nátriummennyiséget, amelyet izzadással elvesztett. Akár versenyre készülsz, akár 1-2 napos sportrendezvényen veszel részt, fontos, hogy fogyassz izotóniás italt és sós ételeket.

Meleg éghajlatra utazol

A túlzott izzadás tehát jelentősen csökkenti a szervezet nátriumszintjét. A kemény edzésekhez hasonlóan a nagy hőség is okozhat hyponatraemiát. Ha meleg éghajlatra utazol, és fejfájást, szédülést vagy kínzó szomjúságot érzel, fogyassz sokkal több vizet és sós ételeket, mint egy átlagos napon.

Ritka vesebetegséged van

A sóvesztő nephropathia viszonylag ritka kórkép, a vese koncentrálási képességének károsodása miatt alakul ki. Magas sótartalmú vizelet képződésével jár, amely miatt a szervezet nem tudja fenntartani a megfelelő nátriumszintet. Ha a nátriumszint túlságosan lecsökken a betegség következtében, szintén hyponatraemia alakulhat ki. A ritka vesebetegség tünetei az étvágytalanság, a gyengeség, a fáradékonyság, a kínzó szomjúságérzet és a fokozott vizeletürítés. Ha ezt tapasztalod, mihamarabb fordulj orvoshoz.

36674574 - salt sprinkled on a wooden table

Vízhajtót szedsz

Számos gyógyszer, leginkább a vízhajtók, felborítják az ásványi anyagok egyensúlyát, mivel fokozzák a vizelet mennyiségét. Bár igaz, hogy a vizelethajtókat gyakran magas vérnyomásban szenvedőknek írják fel, és számukra a túlzott sófogyasztás veszélyes lehet, mégis vannak olyan esetek, amikor a gyógyszerek mellé extra nátrium bevitele ajánlott, az egyensúly fenntartásának érdekében.

Idős korosztályba léptél

Az idősebbek, különösen a 70 év felettiek, azt tapasztalhatják, hogy magasabb sóbevitel mellett jobban fog az agyuk. A kutatások mindezt alátámasztották, a mérsékelt mennyiségben sót fogyasztók ugyanis sokkal jobban teljesítettek az agyi funkciókat mérő teszteken, mint a sószegény diétát folytatók. Mielőtt túlzottan megemelnéd a sóbevitelt az agyad érdekében, konzultálj háziorvosoddal.

Bartter-szindrómában szenvedsz

A Bartter-szindróma egy olyan ritka kórkép, amely során a vesék nagy mennyiségű káliumot, nátriumot és klórt választanak ki, emiatt elektrolitzavarok alakulnak ki. Túl sok kálium kerül a vizeletbe, a szervezetben pedig emiatt hiányállapot lép fel. A betegség többnyire öröklődő, tünetei a hányás, az intenzív szomjúságérzet, a lassabb növekedés és az izomgyengeség. A betegség legtöbb következménye kálium-pótlással és a kálium vizeletbe ürítését csökkentő gyógyszerrel megelőzhető, természetesen folyamatos orvosi kontroll mellett.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X