Főoldal > DIÉTA > 8 egészséges étel, ami tömve van sóval

8 egészséges étel, ami tömve van sóval

diétaegészségételétkezésfogyásnátriumsóbevitel
0

Írta:

Bár vitatott, hogy a só valóban olyan káros-e, mint amilyennek hisszük, az biztos, hogy rengeteg egészségügyi probléma okozója, a gyomorpuffadástól egészen a magas vérnyomásig. Hiába próbáljuk kerülni a sós ételeket, a leváratlanabb táplálékokban is megbújik.

Felmérések alapján Magyarországon a sófogyasztás egy átlagos felnőtt esetén napi 7,5 grammra tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott napi 2000 mg-nak. A tudósok becslései szerint pedig napi 250-500 mg nátrium elegendő lenne a szervezet alapvető fiziológiai folyamatainak működéséhez.

A kutatások szerint sóbevitelünk körülbelül 75%-a olyan ételekből származik, amelyeket nem otthon készítünk. Teljesen egyértelmű, hogy a gyorsételek és a kifőzdék fogásai tele vannak nátriummal, de sajnos sok egészségesnek hitt étel sem szűkölködik benne. Most megtudhatod, melyek a legalattomosabb sóforrások, és mivel helyettesítheted őket.

Cottage cheese

Bizony, sajnos egyik kedvenc fehérjebombánk, a cottage cheese is jócskán tartalmaz nátriumot. Egy doboznyiban, amely megegyezik egy adaggal, 1,000 mg lapul.

Sószegény alternatíva: cseréld le a cottage cheese-t görög joghurtra, amely hasonlóan krémes, de egy doboz csak 100 mg nátriumot tartalmaz. Így mindjárt tizedére csökkentheted az adott étkezéssel bevitt só mennyiségét.

21074300 - cottage cheese background

Sportitalok

A különböző sportitalokat szinte kizárólag csak a rendszeresen sportoló, egészségtudatos emberek fogyasztják. Sajnos az elektrolitos italok igazi nátriumbombák.

Sószegény alternatíva: hagyd el a sportitalok fogyasztását, elegendő, ha natúr ásványvízzel pótolod a testmozgás során elvesztett vizet, és elegendő elektrolitot viszel be táplálékokból.

Alacsony zsírtartalmú ételek

Te is vadászod azokat a termékeket, amelyeknek a címkéjén szerepel a csökkentett zsírtartalmú vagy light felirat? Sajnos rossz hírünk van, ezek korántsem egészségesek, ugyanis a zsír helyett általában cukorral és nátriummal pótolják a hiányzó ízt.

Sószegény alternatíva: vásárold inkább a zsíros változatot, főleg tejtermékekből, hiszen remekül telít, és jóval kevesebb nátriumot tartalmaz.

Ketchup

Azt hitted a ketchup egészségesebb, mint a majonéz és a mustár, mivel jóval kevesebb a kalória van benne? Már két kanálnyi 300 mg nátriumot tartalmaz. Ha belegondolunk, hogy mindehhez még hozzájön a mellé fogyasztott sültkrumpli, hamburger amúgy sem csekély sótartalma, elég ijesztő.

Sószegény alternatíva: készíts inkább saját olaszos szószt friss paradicsomból, olívaolajból, fokhagymából és bazsalikomból. Ugye, hogy még finomabb is?

Dobozos müzli

Ne csak az elképesztően magas cukortartalma miatt száműzd a dobozos müzlit az étrendedből, ugyanis nátriumban is bővelkedik.

Sószegény alternatíva: állítsd össze a saját keveréked natúr zabpehelyből, magokból és kókuszreszelékből, hogy minimálisra csökkentsd nátrium- és cukortartalmát.

22868920 - chef sitting down to a canned dinner

Dobozos bab és csicseriborsó

Tudjuk, hogy mióta figyelsz az egészséges táplálkozásra, nem eszel dobozos készételeket. De mi van a dobozos babbal és csicseriborsóval? Sajnos még az organikus változatai is tele vannak nátriummal.  A csomagolási folyamat során ugyanis sok nátriumot használnak fel ahhoz, hogy tartósíthassák a belerakott élelmiszert.

Sószegény alternatíva: ha nem áll rendelkezésedre friss zöldség, dobozos helyett vásárolj fagyasztott termékeket.

Sovány felvágott

Biztos vagy benne, hogy a csirke- és a pulykamellsonka egészséges alternatívája a zsíros felvágottaknak? Ez sajnos nem teljesen így van, ugyanis a nátrium-nitrát ezekben is jelentős mennyiségben megtalálható. Már egy szelet fehérjedús finomság több mint 200 mg nátriumot tartalmaz.

Sószegény alternatíva: hagyj reggelre a párolt, natúr csirkemellből egy szeletet, és tedd inkább azt a szendvicsedbe.

Salátaöntet

Tudjuk, hogy tudatos táplálkozóként nem teszel a salátádra majonézes önteteket, de még a lightos alap dresszing, a vinaigrette is rengeteg sót rejt.

Sószegény alternatíva: olívaolajba keverj aprított fokhagymát és különböző fűszereket (ne sós fűszerkeveréket), hogy igazán diétás és sómentes öntettel dobhasd fel a salátád.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X