Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amit mostantól tarts a hűtőben

8 étel, amit mostantól tarts a hűtőben

egészségételfrisshűtőszekrénytáplálkozás
0

Írta:

Tojás, tej, hús és tejtermékek: pár olyan étel, amit a boltból hazaérve azonnal a hűtőbe raksz. De ezeken kívül is van pár olyan élelmiszer, amiről nem is gondolnád, hogy a hűtőben a legjobb tárolni őket.

1. Teljes kiőrlésű liszt

Ez a pont valószínűleg elég furcsának tűnhet, hiszen a liszteket leginkább a kamrában szokás tárolni. A teljes kiőrlésű fajták esetében azonban a hűtő a legjobb megoldás, mert a búzacsíra már néhány óra alatt megavasodhat. A teljes kiőrlésű lisztet felbontás után tedd a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe!

2. Vaj

Ha azt szeretnéd, hogy több hétig fogyasztható legyen a vaj, a hűtőben érdemes tárolni. Ha arra gondolsz, hogy a vaj tulajdonképpen zsír, a hűtő indokolatlan lenne, azonban a legtöbb vaj pasztőrözött tejből készül, ami nagyon érzékeny a baktériumok növekedésére. Ha a konyhapulton tárolod, könnyen megavasodhat, de hűtőben tárolva hetekig eláll.

3. Krémes sütik

Te is szereted a krémmel töltött finomságokat és kint hagyod őket az asztalon? Ha pudingot főzöl, kihűlés után azt egyértelműen a hűtőben tárolod, hiszen tejes. A legtöbb sütiben lévő töltelék, krém puding alapú, ezért könnyen megromolhat szobahőmérsékleten.

4. Mustár és ketchup

Habár a két szósz összetétele nem indokolja a hűtőszekrényt, érdemes mégis ott tárolni. A mustárnak és a ketchupnak is nagyon magas a savtartalma, a fűszerek ízei pedig jobban megőrződnek a hűtőben. Továbbá romolhat az állaga, főleg a nagyon magas hőmérséklet hatására. Ha hűtőben tárolod, akár 6 hónapig is frissen tarthatod a két szószt.

30169245 - open fridge full of fresh fruits and vegetables, healthy food background, organic nutrition, health care, dieting concept

5. Természetes mogyoróvaj

Ki ne szeretné a mogyoróvajat, főleg ha az természetes, mesterséges tartósítószerektől mentes? Különösen a melegebb időszakokban érdemes a hűtőbe tenni a mogyoróvajat, mert ekkor előfordulhat, hogy az olaj kiválik, a kedvenc finomságod pedig ehetetlen lesz.

6. Főzőolaj

Hacsak nem használod fel azonnal, a legjobb, ha a hűtőszekrényben tárolod a főzőolajad, mert így megakadályozod, hogy megavasodjon és elrontsa minden fogásod.

7. Szalámi

A szalámi kevésbé romló, mint a friss húsok, éppen ezért kaptál gyerekként szalámis zsömlét a kirándulásra. Ez önmagában nem jelent 100%-os baktériummentességet, jobb megelőzni az ételmérgezést. Csökkented az E. coli esélyét, ha vásárlás után egyből a hűtőbe teszed a szalámit.

8. Érett banán

A banánt alapvetően nem érdemes a hűtőben tárolni, mert megpuhul, az érett banán esetében más a helyzet. Ekkor a gyümölcsöt csupán egy apró hajszál választja el a rohadás folyamatától, amit meggátolhatsz, ha beteszed a hűtőszekrénybe. Ne aggódj, az íze változatlan lesz, annak ellenére, hogy a héja bebarnul.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X