Főoldal > DIÉTA > Ételek, tele Omega-3 zsírsavval

Ételek, tele Omega-3 zsírsavval

omega-3omega-3 zsírsavomega-3-ban gazdag ételektermészetes omega-3 forrás
0

Írta:

Nemet mondanál a kapszulára? Így pótolhatod ételekkel az Omega-3 zsírsavat.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy miért is olyan fontos az Omega-3  rendszeres fogyasztása (többek között erősíti az immun- és az idegrendszert, csökkenti a gyulladásokat, fejleszti a sejteket és feszesíti a bőrt), de arról még nem esett szó, hogy a táplálékkiegészítő tablettákon túl milyen ételekben található meg  az Omega-3 zsírsav.

Most összegyűjtöttük nektek azt a 9 ételt, melyben a legtöbb mennyiségű Omega-3 zsírsav található. Melyiket próbálod ki?

Chia mag

Rendkívül ízletesek és szuperegészségesek ezek a parányi magvak, melyek elképesztő mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaznak: egy adagban (kb. 30 g) 4900 mg található meg!

Makréla

Egy kis darab makrélahalban kb. 4100 mg Omega-3 található – ez azt jelenti, hogy a világon ez a hal tartalmazza a legtöbb Omega-3 zsírsavat -, ráadásul a szelén és a B12-vitamintartalma is nagyon magas, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.

Lazac

Rögtön a makréla után következik a narancssárgás színű lazac, melyet a világ egyik legegészségesebb ételeként tartanak számon. Egy fél lazacfilében kicsivel több, mint 4000 mg Omega-3 zsírsav van, de magnéziumban, káliumban és B-vitaminban is rendkívül gazdag ez az ízes halféle.

Hering

Az angolok egyik kedvenc fogásának tartott heringben a napi ajánlott szelén és D-vitamin mennyiség 100%-a, míg a B12-vitamin 50%-a található meg – mindezek mellett majdnem 4000 mg Omega-3 zsírsavat tartalmaz egy egész  heringfilé.

Dió

Az egyik legegészségesebb nasi, amit ehetsz: tele van rézzel, mangánnal, E-vitaminnal, rosttal és Omega-3 zsírsavval (egy adag kb. 30 g 2500 mg-ot tartalmaz). Csak arra figyelj, hogy a belső héját ne hámozd le, mert abban van a legtöbb értékes anyag!

Lenmag

Az apró barna és sárga színű lenmagok a legtöbb mennyiségű alfa-liponsavat tartalmazzák a világon, emiatt pedig kiemelkedően magas Omega-3 források: egy teáskanálnyi lenmag több, mint 2350 mg-ot tartalmaz!

Szardínia

Ez a halféle szinte minden olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyekre szüksége van a testünknek: 150 gramm szardíniában például 2200 mg Omega-3 zsírsav van és a napi ajánlott B12-vitamin mennyiség 200%-át fedezi.

Kaviár

Igazi luxusétel, amelyből akár egy kanál is elég! Ennyi kaviár ugyanis 1300 mg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mely a maga nemében (és különlegességében) igazán ritka.

Osztriga

Bár az osztriga erőssége a benne lévő cink (ez a legtöbb cinket tartalmazó étel a világon), a benne lévő Omega-3 zsírsav mennyisége sem elhanyagolható: hat darab nyers osztriga 565 mg-ot tartalmaz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X