Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél szardíniát!

Ezért egyél szardíniát!

D-vitaminfehérjehalomega-3szardínia
0

Írta:

Az egyik legjobb D-vitamin és omega-3 forrás, a szardínia, ami nemcsak a szívedre van jótékony hatással, hanem a hangulatodra is.

Bővelkedik jó zsírokban

A halakról köztudott, hogy gazdagok kétféle telítetlen zsírsavban, amelyek omega-3 zsírsavak is egyben.  Az emberi szervezet magától nem állít elő omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezért azokat a táplálkozás útján kell a szervezetbe juttatni. A hal pedig az egyik legkiválóbb forrása ennek, főleg a szardínia.

Az olajos húsú halak rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, kínai tudósok pedig azt is megállapították, hogy a zsíros halak fogyasztása során csökkenthető a mellrák kialakulásának kockázata. Kiváló szelén-, és jó káliumforrás.

Szívinfarktus ellen

A szardínia több zsírt tartalmaz, mint a fehér húsú halak, ám ennek nagy része egyszeresen vagy többszörösen telítetlen. Ennek hatására csökkentő vele az érpályában a vérrögök kialakulásának valószínűségét, így segíti a szívinfarktus megelőzését. A-vitamint, B-vitaminokat, köztük a B12-vitamint tartalmaz, mely az idegrendszer működéséhez és a vérképzéshez fontos, valamint D-vitamint is, mely az erős csontok miatt szükséges.

9473986 - grilled sardine fish served with lemon and rosemary

Védi az agyat és energiát ad

Az omega-3 zsírsavak pozitív hatást érnek el az agy és az idegek működésével kapcsolatban is. A hal védi a myelint, egy olyan anyagot, amely az idegsejteket veszi körbe. Ráadásul, ugyancsak az zsírsavaknak köszönhető az is, hogy plusz energiával látja el a szervezetet, mely a kémiai folyamatokhoz szükséges. Vagyis, ha halban gazdag étrendet választasz, sokkal kevésbé leszel fáradt, növelhető a mentális és fizikai teljesítményed is, és még a depresszió ellen is hatásos.

Erősíti az immunrendszert

Minél több szardíniát fogyasztasz, annál erősebb lesz az immunrendszered is. Ez a hal megakadályozza a fertőzést, mivel gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezzel a zsírsavval hatékonyan meggátolható a reumás ízületi gyulladás, és több autoimmun betegség is.

Nyáron a legjobb

Frissen, grillezve, barbecue-hoz is ideális, a kerti party-k slágere lehet, salátával, vagy akár sajttal. De fagyasztva is kapható, így egész évben bátran fogyaszthatod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X