Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyümölccsel, zöldséggel és halfogyasztással a téli depresszió ellen

Gyümölccsel, zöldséggel és halfogyasztással a téli depresszió ellen

depressziódiétaelhízásétkezésgyümölcshallelki egyensúlystressztáplálkozástúlsúlyzöldség
0

Írta:

Egy friss kutatás szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem csak fizikai erőnlétünkhöz járul hozzá, de fontos tényező a lelki egyensúly kialakításában is, és a depresszió kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Már jó ideje foglalkoztatja a tudósokat, hogy mennyire befolyásolja a mentális egészséget az étrendünk. A Navarrai Egyetem 15 093 emberrel végzett vizsgálatból kiderül: az, hogy mit fogyasztunk, hatással lehet arra hogyan érezzük magunkat, sőt a depresszió kialakulását is befolyásolhatja.

„A depresszió sajnos népbetegségnek számít Magyarországon – a legfrissebb adatok szerint a lakosság 38 %-át érinti valamilyen mentális betegség, leggyakrabban a depresszió. Az elhízás és a túlsúly problémája is jelentős mértéket ölt hazánkban, a felnőtt lakosság 65%-a érintett ebben – derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatokból. A körültekintő táplálkozás segíthet mentális és testi jól-létünk fenntartásában is. A túlsúly és a depresszió közötti összefüggést pedig már több kutatás is megerősítette, bár hogy melyik okozója a másiknak továbbra is kérdés- Éppen ezért, ha táplálkozási problémát észlelünk, akkor érdemes gasztroenterológiai avagy diabetológiai tanácsokat kérnünk, amelynek költségeit a MediHelp International magán egészségbiztosítás is fedezi” – mondta el Kovács András üzletfejlesztési vezető.

A BioMed Central 2015 őszén közölte az első olyan kutatási eredményeket, amelyek célzottan a depresszió és az étrend közötti összefüggések megfigyelésére irányultak hosszú távon: a közel 15 éves folyamatos monitorozás segítségével most már igazolhatónak tűnik az összefüggés. Ma már kijelenthető: azok, akik több gyümölcsöt, zöldséget és olajos magvakban gazdag ételeket fogyasztanak, kisebb valószínűséggel produkálnak depressziós tüneteket.

A kutatásban részt vevő több mint 15 000 ember mind egészséges volt, amikor a vizsgálat kezdődött, majd 10 évvel később depressziót diagnosztizáltak 1550 személynél. A folyamatos megfigyelésből megállapíthatóvá vált, hogy az étrendjük nagyban befolyásolta a betegség kialakulását. A legnagyobb védelmi szerepet bizonyos tápanyagok, az omega-3-zsírsavak, az ásványi anyagok és vitaminok játszották. Az omega-3 hatását más kutatások is megerősítik, ezért vonható le az a tanulság, hogy a rendszeres halfogyasztás hatékonyan támogatja a mentális egészséget.

Forrás: LWP


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X