Főoldal > DIÉTA > Zöldbabbal a zsírpárnák ellen

Zöldbabbal a zsírpárnák ellen

fehérjefogyászöldbabzöldség
0

Írta:

A zöldbab az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás. A világon az egyik legnagyobb területen termelt növény, ami nem csak egészséges, de a plusz kilók ellen is remekül harcol.

Ősidők óta ismerik

Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű hazánkban is. Nálunk inkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztja, pedig a zöld is éppen olyan ízletes. Ezzel szemben Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik és fogyasztják.

Vitaminok és ásványi anyagok

A zöldbabban megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is jelentős. Nagyobb mennyiségben tartalmaz többek között vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne. Emellett antioxidánst és béta-karotint is tartalmaz, de omega-3 zsírsavakban is gazdag.  A zöldbab fogyasztása a magas vérnyomás tüneteit is enyhíti.

45522499 - fresh raw green beans on jute cloth

Betegségek ellen

A zöldbabnak rákmegelőző hatása van, de védenek a különféle kórokozók ellen, és ellenálló-képességet is erősítik. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. Ha rendszeresen fogyasztod a zöldbabot, egészséges bélflórát alakíthatsz ki segítségével, minek köszönhetően a puffadástól sem kell tartanod. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat.

Fogyókúra idején

A zöldbab viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúra idején. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100 gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A reformkonyha is egyre népszerűbbé tette a zöldbabot. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel vagy sajttal. De ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve.

Wellness-tipp

A zöldbabot legalább 10 percig főzni kell, hogy a benne jelen lévő mérgező hatású fazin lebomoljon, és hatástalanná váljon. A legjobb, ha a konzervbabot inkább kerülöd, és helyette válaszd nyugodtan a babcsírát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X