Főoldal > DIÉTA > Pörgesd fel a reggeli edzést almával

Pörgesd fel a reggeli edzést almával

almaedzésenergiaétkezésgyümölcs
0

Írta:

Kiderült, a koffein nem az egyetlen hatékony energiafokozó

A reggel futóknak és aerobicozóknak mind megvan a maga edzés előtti rituáléja, és ennek általában szerves része a koffein fogyasztás. A kávét és az energiaitalokat azonban sokak szervezete nem túlságosan tolerálja, különösen magas vérnyomásban és szívritmus-zavarban szenvedőknek nem ajánlott. A friss kutatás azonban nekik is jó hírrel szolgál, ugyanis kiderült, hogy az alma fogyasztása is hasonló hatást vált ki, mint a koffein.

A kutatás

A floridai kutatás során a koffein (feketekávé és energiaital), illetve az alma edzés előtti fogyasztásának hatását tesztelték a kognitív- és az állóképességre. A futók éhgyomorra érkeztek a kísérlet színhelyére, ahol edzés előtt almát, feketekávét, energiaitalt, vagy éppen semmit nem kaptak 30 perccel a speciális teszt előtt, ahol főként a reakcióidőt és a hatékonyságot mérték. Taposógépre pattanva kimerülésig edzettek.

38216586 - caucasian beautiful healthy athletic sportive girl eat green apple and yoga mat shaker after the training and looking at camera

Az eredmény

Nem meglepő, hogy a legrosszabb teljesítményt azon résztvevők hozták, akik éhgyomorra edzettek. Az almát evők azonban, mindannyiunk meglepetésére, teljesen hasonló eredményt hoztak állóképesség tekintetében, mint akik koffeinnel igyekeztek felpörgetni magukat.

Az almában található flavonoid, a quercetin kiváló energiafokozó, ahogy ezt már a korábbi kutatások során is megállapították. Célszerű tehát az almát, mint remek üzemanyagot, hasznosítani edzések előtt, legyen szó akár futásról, akár más intenzív mozgásformáról.

Almás joghurt, a tökéletes reggeli edzés előtt

Ha gyorsan lendületbe akarsz kerülni ébredés után, próbáld ki az alábbi almás joghurtot. Tele van fehérjével, kalciummal és antioxidánssal, így igazi vitamin- és energiabomba.

Hozzávalók:

1 alma, héjastól, felkockázva
1 kis doboznyi natúr görög joghurt
2 evőkanálnyi dió
2 evőkanálnyi szárított meggy vagy áfonya
Fahéj, ízlés szerint

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X