Főoldal > MOZGÁS > Koffeinnel könnyebb az edzés?

Koffeinnel könnyebb az edzés?

fitneszkoffeinmozgás
0

Írta:

Már beiktattál magadnak némi szabadidőt, felvetted a sportruhádat, és úton vagy az edzőterembe. Szép munka! A nehezebb része – kilépni az ajtón – már mögötted van! De vajon hogyan hozhatod ki a legtöbbet az edzésből? Egy új tanulmány szerint nagyon egyszerű a trükk: fogyassz egy kis koffeint, mielőtt belevágnál a testmozgásba!

Az Egyesült Királyságban a Coventry Egyetem kutatói 13 emberen tesztelték a legújabb felfedezésük eredményét. Két csoportra osztották őket: az egyik koffeintartalmú italt fogyasztott egy órával az edzés előtt, míg a másik csoport placebo, azaz hatóanyag nélküli folyadékot kapott. És hogy mi lett az eredmény? A koffeines csoport átlagosan 38%-kal több ismétlést tudott csinálni a gyakorlatokból és sokkal több energiával és lelkesedéssel hajtották végre a feladatokat a koffeint nem fogyasztó társaiknál.

Hogy miért segített a koffein?

Ha dolgoztatod az izmaidat, az úgynevezett adenozin molekula gyülemlik fel az izomsejtjeidben. Ez a molekula zűrzavart okoz a központi idegrendszered kommunikációjában, így akadályozza az izmaid aktivitását és korlátozza a teljesítményedet – állítja a tanulmány írója, Michael Duncan, az egyetem alkalmazott sporttudományi professzora. Azonban úgy tűnik, hogy a koffein korlátozza az adenozin termelődését. A korábbi vizsgálatok is azt mutatják ki, hogy a koffein javítja az aerobic teljesítményt – tette hozzá Duncan.

koffi2.jpg ()

Mennyi koffeinre van szükséged, hogy megtapasztald az előnyét?

Durván számítva a saját testsúlyodat véve 5 kg-onként 10-15 mg. Például egy 65 kg-os nőnek 175 mg koffeinre van szüksége hozzá, azaz egy csésze kávéra. (Amely természetesen attól is függ, hogyan főzik azt a kávét.)

Wellness Café tipp: Ha nagyon elzárkózol a koffeintől, íme néhány további tudományosan bizonyított tény, hogyan maximalizálhatod az edzést!

– Csavard fel a hangerőt! Hallgass gyors ütemű, energikus zenét a gyakorlatok közben. Az Új-Mexikói Egyetemen megállapították, hogy ezzel javítod az izmaid állóképességét, teljesítményét az aerob mozgás ideje alatt.

– Sportoljatok együtt egy barátoddal! A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint 30%-kal több súlyt veszítenek azok a nők, akik magukkal visznek valakit az edzésre, mint a magányos farkasok.

– Hűtsd le a kesztyűd! Egy tanulmány szerint a hidegebb kéz – vagy a speciálisan erre a célra készített kesztyű – gyorsítja a szívverést. Ez az eredmény már a séta-teszten megmutatkozott. A nők, akik hideg kézzel sétáltak, 5 cm-rel többet faragtak le a csípőjükből, mint akik nem. A hőstressz hatására ugyanis a szervezet keményebben dolgozik, így gyorsabban égeti a zsírt is. Fogj tehát egy-egy jéggé fagyott vizes palackot a kezedbe, és indulj egy kiadós sétára!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X