Főoldal > DIÉTA > 5 jel, hogy táplálékkiegészítőre van szükséged

5 jel, hogy táplálékkiegészítőre van szükséged

diétatáplálékkiegészítővitamin
0

Írta:

Fáj a fejed, hullik a hajad és a bőröd sem ragyog úgy, mint régen? Itt az ideje, hogy elkezdj egy szuper multivitamint szedni!

Az étkezési kiegészítők rendszeres fogyasztása a legjobb módja annak, hogy minden vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst a szervezetedbe juttass – különösen úgy, hogy nem nemrég kiderült: minden 10. ember valamilyen vitaminhiányban szenved!

Ha a következő tüneteket észleled magadon, keresd fel a háziorvosodat és kérd ki a gyógyszerészed tanácsát az étkezési kiegészítők használatával kapcsolatban!

1. Fénytelen haj, gyenge köröm

Ha bőrszárazságot, kipirosodást és hirtelen ekcémát tapasztalt magadon, vagy ha a hajad fénytelenebb és fakóbb az átlagosnál, minden bizonnyal hiányod van a biotinból (B7-, H-vitamin).

Miben található meg a biotin (B7) ? Teljes kiőrlésű termékekben, tojásban és tejtermékekben, olajos magvakban és olyan fehérjedús ételekben, mint a lazac és a csirke, sok biotin van.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 30 mg.

2. Elszarusodott, száraz bőr

Amennyiben a bőröd nemcsak halpikkelyes és száraz, hanem egyre külsőleg egyre keményebb is, valószínűleg pellagra betegségben szenvedsz, amit a túlzott napozás és a niacin (B3) hiánya válthat ki.

Miben található meg a niacin? Húsfélékben, halakban, tojásokban, olajos magvakban, zöld színű zöldségekben, valamint magas rosttartalmú gabonákban.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 14-18 mg.

3. Gyermekáldás

Amennyiben a várandós vagy, ne spórolj a vitaminokkal – külön tekintettel a folsavra. A terhesség első szakaszában a fejlődő embrió gerince ugyanis csak akkor lehet hibátlan, ha folyamatosan pótolod a folsavat szervezetedben.

Miben található meg a folsav? A spenótban, a spárgában, a babban, a brokkoliban, a gyümölcsökben és a májban (kacsa, liba, sertés, marha).

Az ajánlott napi beviteli mennyiség egy kismamának 400 mg. Ettől függetlenül mindenképpen konzultálj a szülész-nőgyógyászoddal, mielőtt elkezdesz vitamint szedni.

37046864 - pills and multivitamins  on a black background

4. Gyengeség, levert állapot

A téli, hideg időszakban hajlamosabbak vagyunk begubózni és ki sem mozdulni az otthonunkból – ez azonban nemcsak a korai sötétedés miatt fordulhat elő, hanem akkor is a C-vitamin hiánytól szenvedünk.

Miben található meg a C-vitamin? A citrusokban, a papayában, a guavában és az eperben.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 60 mg. (Bár több Nobel-díjas tudós és orvos – köztük Dr. Szent Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője – napi legalább 1000 mg-ot javasol.)

5. Vörös, viszkető szemek

A növekedéshez és az általánosan jó egészségügyi állapothoz elengedetlen a B2-vitamin, azaz a riboflavin. Hiányát a vörös, véreres szemekről, a rossz emésztésről és a rendszeres hasfájós panaszokról ismerhetjük meg.

Miben található meg a B2-vitamin? A tejben, a tojásban, a húsban, a halfélékben és a zöld színű zöldségekben.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség 1,2 mg

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X