Főoldal > DIÉTA > 5 remek növényi tejpótló, ha nem iszol tejet

5 remek növényi tejpótló, ha nem iszol tejet

növényi tejhelyettesítőtej helyetttejpótló
0

Írta:

Akár laktózintollerancia, akár vega/vegán étrend miatt, vagy csak mert egyszerűen visszafognád kicsit a tejfogyasztásodat, választhatsz növényi tejhelyettesítőket. Ezek közül ajánlunk neked néhányat.

Szója

A szójából krémes állagú, enyhe ízű tejhelyettesítő készül, sokan ezt preferálják a leginkább a tej pótlására főzésnél, kávéba. Egy csésze szójatej 80-90 kalóriát és 7-9 gramm fehérjét tartalmaz. A szójában az összes nélkülözhetetlen aminosav is megtalálható. Azonban a szójára érzékenyek nem fogyaszthatják, illetve van, aki magas fitoösztrogén tartalma miatt kerüli.

Mandula

A mandulából készült tejpótló könnyű textúrájú, enyhén édes ízű, amely különösen finom kávéhoz adva, de remek smoothiek is készíthetők belőle. Egy csésze 30-35 kalóriát és 1 gramm fehérjét tartalmaz, ez az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú tejhelyettesítő. Emellett az E-vitamin természetes forrása is a mandula, amely más egészséges zsírokban is gazdag. Arra ügyelj, hogy olyan mandula italt válassz, amely legalább 7-15% mandulát tartalmaz, a legtöbben ugyanis 2% körüli a mandula tartalom.

Kókusz

A kókuszból készült krém és tejpótló az ázsiai konyha ismert alapanyaga, de ez a friss, krémes textúrájú, édes növényi tejhelyettesítő a kávédba is remek választás. Egy csésze 45 kalóriát tartalmaz, viszont a fehérjetartalma elenyésző, így fehérjediéta esetén nem ez a legjobb választás.

Zab

A zabból készült növényi tejpótló enyhén édeskés ízű, és főzéshez is remekül használható. Egy csésze 140-170 kalóriát és 2,5-5 gramm fehérjét tartalmaz. AZ oldható rost mennyisége magas, így az emésztésre is jótékonyan hat, és egyes kutatások szerint a rossz koleszterin szintjét is segíthet lejjebb tornászni.

Rizs

A rizsből készült tejpótló alapja lehet fehér vagy barna rizs is, így a gluténérzékenyek számára is remek választás. Enyhén édes ízű, önmagában, kávéban és smoothieban is megállja a helyét. Egy csésze 130-140 kalóriát és 1 gramm fehérjét tartalmaz.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X