Főoldal > DIÉTA > 6 ital, amit soha többé ne igyál meg!

6 ital, amit soha többé ne igyál meg!

fogyókúrafolyadékhízásital
0

Írta:

Már alig várod a szombat esti iszogatást? Csak módjával! A következő italoktól jobb, ha távol tartod magad, mert az egészséged mehet rá!

1. Gyümölcslevek

Bár a csomagolás szerint a többségük gyümölcsöt tartalmaz, ha jobban megnézted őket, rájössz, hogy ezek az italok sűrítményből készülnek. A sűrítményről érdemes tudni, hogy forralással érik el a kívánt állapotot, ezért szinte minden vitamin és ásványi anyag elvész a folyamat során – arról nem is beszélve, hogy mennyi felesleges ízesítőt és édesítőt beleraknak egy-egy gyümölcslébe.

Mit igyál helyettük? Frissen facsart gyümölcsleveleket, vagy a boltokban kapható, 100%-ot gyümölcsleveket, melyek nem sűrítményes eljárással készültek (ezt az apró betűs részben fogod látni).

2. Szénsavas italok

Minden egészségtudatos felnőtt számára tiltólistásak, hiszen egy liter szénsavas ital kb. 8-10 teáskanál cukrot tartalmaz – ez egyébként több, mint a napi ajánlott fogyasztható cukormennyiség.

Mit igyál helyettük? Ha nem bírod ki a szénsavas italok nélkül, próbáld ki a citromleves szódát!

3. Diétás szénsavas italok

Az előző pontban biztosan azt gondoltad, hogy a zéró cukrot tartalmazó, édesítőszeres szénsavas italok biztosan jobb megoldásnak bizonyulnak, de tévedsz! A „diétás” italokban használt mesterséges édesítők miatt bizonyítottan több pluszkilót szedhetünk magunkra: ez valószínűleg azért van, mert grammonként 1300-szor édesebbek, mint maga a cukor.

Mit igyál helyettük? Ha tényleg diétázol, inkább válts méregtelenítő zöld teára, és otthon készítsd el magadnak a bolti verzió helyett.

4. Bolti smoothiek

Ne dőlj be nekik! Attól, mert zöld-, lila- vagy narancssárga színűek, még nem lesznek egészségesek! A bolti smoothie-k többsége – a gyümölcslevekhez hasonlóan – szintén sűrítményből készül, de tartósítószert és mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak.

Mit igyál helyettük? Bátran turmixold össze te saját magad a gyümölcsöket – hidd el, sokkal jobb smoothie-t fogsz kapni, mintha a boltban vennéd meg őket!

5. Vitamin vizek

Ha egy ital tele van vitaminokkal, biztosan egészséges, nem? Tévedés! Az italmárkák okosan csábítják az egészségtudatos felnőttek kosarába a vitaminokkal dúsított vizeket, de igazság szerint ezek csak csekély mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat. A cukor, a mesterséges adalékanyagot és az ízfokozók aránya viszont nagyon-nagyon ezekben az italokban, úgyhogy inkább mondj le róluk!

Mit igyál helyettük? A vitaminos vizeket kiválóan pótolhatod a szükségleteidnek megfelelő vitaminos pezsgőtablettákkal.

6. Tejes italok

Hűtött cappuccino, karamelles vagy vaníliás tej? Tápérték és fehérje szinte semmi nincs bennük – sok tejet tehát nem láttak – ízesítők, ízfokozók és édesítők viszont annál inkább találhatóak benne!

Mit igyál helyettük? Az otthoni változat ismét nyerő: forrald fel a tejet és ízesítsd kakaóporral, vaníliarúddal vagy karamellával!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X