Főoldal > DIÉTA > Ez történik veled, ha soha többé nem iszol diétás üdítőket!

Ez történik veled, ha soha többé nem iszol diétás üdítőket!

diétadiétás üdítőétkezésfogyásitallight üdítőtáplálkozásüdítőüdítőital
0

Írta:

Eltervezted, hogy végleg abbahagyod a diétás üdítők fogyasztását? Jó ötlet!

 Mert akármennyire is azt gondoltad, hogy a diétás üdítők jobbak, mint a nem diétásak, ez sajnos mégsem igaz!

1. Soha többé durva migrén!

Tanulmányok szerint összefüggés van a fejfájás és a diétás üdítők között. Az ilyen típusú migrének csak akkor szűnnek meg, ha végleg leteszed ezeket az italokat. Ez azért van, mert az édességet adó aszpartám befolyással bír az agyra, az idegekre, fejfájást, szorongást és álmatlanságot okoz. Állatkísérletek igazolták, hogy a diétás üdítők hosszú távon károsítják a sejteket és az idegrendszert.

2. Jobban érzed majd az ízeket

Ha nem iszol diétás üdítőt, javul az ízérzékelésed, és minden ételt ízletesebbnek fogsz érezni. Ez azért van, mert az ízlelőbimbók hozzászoknak ahhoz az extrém módon édes ízhez, melyet ezek a diétás üdítők adnak. Összehasonlításként: az aszpartám 2-szer édesebb a cukornál. Szukralóz? 6-szor! Az agy ezektől a nagyon-nagyon édes szerektől átállítódik és az édességet érzékelő receptorok minden egyebet kevésbé édesnek érzékelnek majd. Próbáld csak ki, hogy ha megszabadulsz az üdítőktől, amikor édesre vágysz, nem egy tábla csoki lesz az első ötleted, hanem egy alma!

3. Csökken az elhízás és a betegségek kockázata

Lehet, hogy azért kezdtél el diétás üdítőt inni, hogy sikeresen lefogyj, de ez aztán mégsem sikerült. Nos, az elmúlt 9 év tanulmányai igazolják, hogy azok, akik diétás üdítőt ittak, pocakot eresztettek. Ha most iszol ilyesmit, az az elkövetkező években 65%-kal növeli annak a kockázatát, hogy elhízol. Nemcsak az elhízás, de más egészségügyi gondok is társulhatnak hozzá, mint a magas vérnyomás, emésztési betegségek és szívproblémák.

4. Megerősöknek a csontok

Ha leteszed a diétás üdítőket, máris egy hatalmasat léptél előre a csontjaid erősítése érdekében, és a csontritkulás kockázatát is lényegesen csökkentetted. Az ilyen italok fogyasztását vizsgálta egy 2014-es tanulmány, és azt tapasztalták, hogy a menopauzán átesett nőknél 14%-kal nőtt a csontritkulás kialakulásának kockázata. Azoknak a nőknek, akik rendszeresen ittak ilyen üdítőket, kevesebb ásványi anyag volt a csípőjükben.

dietasudito2.jpg ()

5. Megváltozik az élelmiszerekhez való viszonyod

Amiért a diétás kólának nincs kalóriatartalma, az emberek azt jónak érzik, hogy akkor máshol több kalóriát visznek be. Ezeket a kalóriákat gyakran hamburgerből, sült krumpliból és édességekből viszik be az emberek. A diétás üdítőket nem érzik egészségtelennek. Gyakran előfordul, hogy ha valaki felhagy az ilyen italok fogyasztásával, felhagy a gyorséttermek zsírban tocsogó ételeivel is.

6. Óvatosabb leszel az alkoholt illetően

Egy tény: a diétás szóda miatt könnyebben rúgsz be! Amikor alkohollal kevered az ilyen italokat, a gyomrod hamarabb megtelik, mintha cukros üdítőt választottál volna, a véralkoholszinted megnő és gyorsabban leszel részeg. Vigyázz a hozzáadott koffeinnel is! Egy tanulmány szerint a diétás kólát és koffeint fogyasztó emberek sokkal gyakrabban és könnyebben lettek részegek.

7. A cukorbetegség kockázata csökken

A hormonháztartás megmagyarázza azt a vicces paradoxont, hogy miért hízol, amikor diétás üdítőt iszol. Egy tanulmány kimutatta, hogy a diétás üdítő fogyasztása étkezés előtt befolyásolja a hasnyálmirigyet, így az inzulin-termelést. Japánban pedig kimutatták, hogy azoknál a középkorú férfiaknál, akik napi szinten fogyasztanak diétás üdítőt, jelentősen növekszik az I-es és II-es típusú diabétesz kockázata.

8. Javul a vesefunkció

Most, hogy megszabadultál a kimondhatatlan nevű összetevőktől, a veséd megszabadulhat a mérgektől, stabilizálja a vércukorszintet és feldolgozza az ásványi anyagokat. Csupán napi 2 pohár diétás üdítővel duplájára emeled annak a kockázatát, hogy a veséd tönkremenjen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X