Főoldal > DIÉTA > Ezek az uborka jótékony hatásai

Ezek az uborka jótékony hatásai

antioxidánsuborkavitaminzöldség
0

Írta:

A lédús uborka a paradicsom és a paprika mellett valószínűleg a legnépszerűbb zöldségek között van. Mi mindenre jó az uborka?

Uborkát ehetsz a szendvics, a rántotta és számtalan egyéb étel mellé felszeletelve, csíkokra szelve mártogatósként, reszelve vagy felkockázva, felkarikázva salátaként, de még hideg uborkalevest is készíthetsz belőle. Sőt, a vizedet is ízesítheted vele! 100 g kígyóuborkában csupán 15 kalória van, és 3,1 gramm szénhidrát, így abszolút diétás ételként tekinthetsz rá.

Hozzájárul a csontok egészségéhez

Az uborka legfontosabb tápanyaga a K-vitamin, amely a csontok egészsége miatt nagyon fontos a szervezetünk számára. Az alacsony K-vitamin szintet a témában készült tanulmányok összefüggésbe hozták a csontritkulás, és a csonttörés fokozott kockázatával. Hámozatlanul nagyjából 1 csészényi uborka fedezi a napi K-vitamin szükségletünk 20%-át.

A szív- és érrendszer egészségére is jótékonyan hat

Az uborka antioxidánsokban gazdag, többek között flavonoidokban, amelyek segítenek védeni a szívbetegségektől. Egy kutatás során a résztvevőknek szárított uborkamag kivonatot kellett fogyasztaniuk: 6 hét elteltével kedvező változásokat tapasztaltak, többek között csökkentette a rossz, LDL-koleszterin szintjét.

Hidratáló hatású

Egy közepes uborka közel 200 g folyadékot tartalmaz. Ha vízhez uborkát is adunk, az nem csak az ízére lehet pozitív hatással, de a folyadékfelvételt is fokozhatja.

Csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát

A lenmag, a szezámmag, a kelkáposzta, a brokkoli, a szamóca, a sárgabarack mellett az uborka is tartalmaz egy lignán nevű anyagot. Ezt az emésztőrendszer baktériumai olyan vegyületekké alakítják, amelyek az ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és egyes tanulmányok szerint segíthetnek az ösztrogénnel kapcsolatos rákítpusok elleni védelemben.

Bőrnyugtató hatású

Az uborka nem csak elfogyasztva jótékony hatású, de a szépségápolásban is bevetheted. Uborkát tenni a felpuffadt szemekre valóban jó ötlet – az uborka elsősorban vízből áll, gazdag C-vitaminban és koffeinsavban, melynek gyulladásgátló tulajdonsága van. Ez a kombináció nyugtatja a bőrt, csökkenti a duzzanatot és az irritációt.

Forrás: health.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X