Főoldal > FOGADOM > Ne félj az edzőteremben!

Ne félj az edzőteremben!

edzőteremgymkonditeremszemélyi edző
0

Írta:

A modern edzőtermek több száz eszközzel és géppel rendelkeznek. Ezek jelentős része az abszolút kezdőknek elég bonyolult. Ne aggódj!

Bemutatjuk az alapvető felszereléseket és néhány gyakorlatot, amivel az első néhány hétben biztosan elboldogulsz.

Kardió gépek

Általában egy csoportban találod ezeket. Többségük hasonló és nem mindig túl egyszerűen működik. Ráállsz, beállítod a programot és mozogsz.

Futópad

A futópad az egyik legjobb kardiogép. Legegyszerűbben a gyorsindítás (Quick start) gombbal lehet működésbe hozni. Aztán a sebességet (+; –), illetve a dőlésszöget szabályozhatod. Könnyed gyaloglással kezdj, majd ha már kényelmesen érzed magad és megszoktad, hogy a lábaid alatt megy a szalag, akkor válts kocogásra, majd variáld a tempót is.

Teremkerékpár / spinner

Ehhez sem kell túl nagy tapasztalat, biciklizni szinte mindenki tud. Állítsd be az ülést a megfelelő pozícióba és tedd a lábaidat a pedálokra. Az ellenállást és az előre beprogramozott edzéseket többnyire a kijelzőn választhatod ki.

Elliptikus tréner

Kicsit trükkösebb, mert nem hasonlít a hétköznapi életben megszokott mozgásokra. Kicsit a futópad és a szobakerékpár kombinációja. A lábaidat a pedálokra, a kezeket a markolatokra helyezd. Az időzítés fontos, némi gyakorlat szükséges, hogy megtaláld az optimális ritmust.

Lépcsőzőgép

Általában néhány lépcsőnek tűnik, esetleg pedállal illetve kapaszkodóval ellátva. Hasonlít az elliptikus trénerre, de nem ugyanaz. A tested súlyával indítod be. Ha rájöttél az alapelvére, akkor szabályozhatod a fokozatot, a sebességet.

sport, fitness, bodybuilding, teamwork and people concept - young woman and personal trainer flexing muscles on gym machine

Súlyzókra fel!

Ha a kardio résszel megvagy, akkor jöhetnek az erősítő gyakorlatok. Kezdőként a különböző gépek lehetnek előnyösek számodra, ezekkel elsajátíthatod a helyes mozdulatokat. A szakemberek szerint ezek biztonságosak, a többség számára könnyen használhatók és nem olyan félelmetesek, mint a súlyzók. A legnehezebb általában az ülés helyzetének beállítása és a megfelelő terhelés kialakítása.

A kézi súlyzók, a rudak, a tárcsák és a kettlebellek már komolyabb kihívást jelentenek, ne ezekre koncentrálj, amikor először edzel a teremben. Kezdj inkább saját testsúlyos gyakorlatokkal (guggolás, kitörés, plank, fekvőtámasz), majd amikor ezek már mennek, akkor jöhetnek a bonyolultabb feladatok. Az elején mindig a minőségen legyen a hangsúly és ne a mennyiségen.

A legtöbb teremben vannak csoportos órák, amelyeknek sok variációja létezik. Újoncként jó megoldás, ha ezekbe bekapcsolódsz. Nézd át az edzőterem kínálatát, időrendjét és próbáld ki, ami érdekel. Az oktatónak mindig jelezd, hogy kezdő vagy, most kapcsolódnál be a munkába és kérdezd meg, hogy jó időpontot és órát választottál-e?

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X