Főoldal > MOZGÁS > Így égess el még több zsírt a taposógépen!

Így égess el még több zsírt a taposógépen!

edzésmozgássporttaposástaposógépzsírégetés
0

Írta:

Kezdjük is az elején: miért is utálják olyan sokan a taposógépet? Mert ez a konditerem legnehezebb gépe.

Az ellipszistréneren, a súlyzós gépeken és a szobabiciklin is van egy úgynevezett „holtpont”, amikor a tested az edzés közben meg tud pihenni és nem éri terhelés – ez a taposógépen nem következik be. A lábaidnak folyamatosan mozogni kell, hiszen ha nem taposol, felborul az egyensúlyod és leesel a gépről.

Ha tehát kőkemény popsit és tónusos combokat akarsz magadnak, és egy kis izomláztól sem riadsz vissza, bátran próbáld ki a taposógépet! Segítségül mondunk pár extra praktikát, amivel még szuperebbé teheted a taposást.

1. Szabd személyre az edzésed!

Ne csak meggondolatlanul kezdj el a gépen teljes erőből taposni, hanem készíts edzéstervet! Mérd le, hogy pontosan hány percig bírod a terhelést és, hogy utána mennyi lazsálásra van szükséged ahhoz, hogy újból belevágj.  Ha például 5 percig közepes intenzitással taposol, 2-3 percig simán mehet a lassabb tempó, majd újból húzz bele a taposásba!

Wellness tipp: Ne feledd, a nagy intenzitású edzéseknél sokkal jobb a hosszabb, közepes nehézségű, hiszen így a tested folyamatosan égeti el a kalóriákat. 

2. Ismerd meg a taposógépet!

Ma már rengeteg olyan teremgép létezik, ami csomó extrával is el van látva: fogadjunk, hogy a taposógépen található gombok felét nem is ismered! Pedig a használatukkal a taposás nehézségét, a gyorsaságot és más dolgokat is be tudsz rajta állítani, ami még eredményesebbé teheti a mozgást. Ha nincs útmutató a gép mellé helyezve, kérd meg a teremedzőt vagy az egyik jóképű, izmos pasit, hogy mutassa be a gép helyes használatát!

55863510 - step to beautiful body. side view close-up part of young women working out on stepper at gym

3. Figyeld az órád!

Ha már profi vagy, és nem jelent túl nagy kihívást a taposógép, emeld egy szinttel feljebb az első pontban leírtakat! A közepes intenzitás helyett adj bele apait-anyait úgy fél percig (de fontos, hogy pontosan figyelj a pulzusmérődre és az órádra is, hiszen a kutatások szerint a 45 másodpercnél tovább tartó maximális taposás súlyos izomlázat és más egészségrontó következményeket von maga után) ! Ezek után kapcsolj vissza a közepes intenzitásra és a lassú üzemmódra, majd kezdd elölről az egészet 2-3 turnusig.

4. Mindig ügyelj a pulzusodra!

Az előző pontban már említettük, hogy fontos a pulzus folyamatos kontrollálása, de ezt sokan elbagatellizálják. A szív ritmusának figyelése rendkívül fontos edzés közben, hiszen ettől függ, hogy milyen intenzitásban tudsz mozogni – ez viszont mindig a saját szintedtől függ, ne próbálj meg másokhoz alkalmazkodni! Csak élvezd ki a mozgás örömét és addig taposs, amíg jól esik! Ne feledd: profiknak is kötelező a pulzusmérő használata, kezdőknek meg pláne!

5. Csináld lazán!

Rengeteg ember annyi szorítja a kapaszkodókat, hogy tulajdonképpen minden súlyt a kezükre raknak a lábaik helyett – ez görcsössé tesz és sérülésekhez (izomhúzodás, rándulás, ficam) vezethet. A tökéletes megoldás az lehet, ha egyenesen tartod a gerinced, és ha lazán fogod a kapaszkodókat. Így a stabilitásod is megmarad, de a karjaidra sem kerülnek felesleges terhek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X