Főoldal > FOGADOM > Így kezdd újra a futást

Így kezdd újra a futást

futfutásmozgássport
0

Írta:

A tél után sokan szembesülnek azzal, hogy nehéz újra belevágni a rendszeres edzésekbe. A futás – főleg, ha a szabadban rójuk a köröket – különösen olyan sport, amelyet a kellemes időjáráshoz kötünk.

Ne aggódj, bármennyire is nehéznek tűnik újra belevágni a mozgásba, néhány apró trükk segítségével neked is könnyedén megy majd.

Látogasd meg kedvenc futóhelyszíneidet

Ha a szabadban szeretsz futni, a hideg idő mellett valószínűleg éppen azért hagytad abba a mozgást, mert nem motivált a többi futó, aki szintén szüneteltette a téli edzéseket. Az első tavaszi napsugarak megjelenésével azonban szerencsére gyorsan benépesülnek a parkok, erdők, folyópartok. Nem kell rögtön futócipőt húznod, elég, ha csak elsétálsz néhányszor a kedvenc helyszíneid felé, futótársaid láttán neked is rögtön megjön a kedved egy jó kis kocogáshoz.

Vásárolj néhány futócuccot

Bármennyire is elcsépeltnek tűnik, bizony a tavaszi megújuláshoz hozzátartozik a ruhatár frissítése is. Ahogyan lázba tud hozni egy-egy újabb szoknya, cipő vagy tavaszi kabátka, ugyanolyan örömet tud okozni, ha időnként a futószerkódat is lecseréled. Egy szuper futónacit, felsőt, vagy egy vadonatúj cipőt pedig úgysem fogsz sokáig a gardróbban nézegetni, alig várod majd, hogy minél előbb használatba vehesd.

43152951 - sporty woman running fast on country side road. female athlete training outdoor.

Keress társakat

Ha hiába minden igyekezeted, és továbbra is nehezen teszed meg az első (futó)lépéseket, keress magadnak társakat. Szerencsére egyre több futóklubhoz tudsz csatlakozni, és attól sem kell tartanod, hogy csak a sor végén fogsz kullogni: a jelenlegi fittségednek megfelelő csoportot is könnyedén találsz majd. Ha nem szeretnél többedmagaddal vagy ismeretlenekkel edzeni, akkor nézz körül a környezetedben: egész biztosan van más is ugyanabban a helyzetben, mint te, és szívesen kocogna rendszeresen olyannal, akivel kölcsönösen motiválhatnátok egymást.

Ügyelj a fokozatosságra

Az izmok szerencsére nem felejtenek, ezért ha ki is hagytál néhány hónapot, nem kell a nulláról kezdened az edzéseket. Érdemes azonban fokozatosan hozzászoktatni testedet az intenzív terheléshez, hiszen valljuk be, a futás az egyik legmegerőltetőbb mozgásforma. A legfontosabb az, hogy kezdetben szánj még több időt a bemelegítésre, mint egyébként. Kezdd intenzív gyaloglással az edzéseidet, utána jöhetnek a könnyed vagy közepes intenzitású mozgásformák: biciklizz és használj ellipszistrénert, és mindig alaposan nyújts le. Ne akarj rögtön 10 km-t futni, kezdd rövidebb távokkal, és fokozatosan növeld a tempót.


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X