Főoldal > MOZGÁS > Így pörgesd fel a futást, hogy gyorsabban égesd a zsírt

Így pörgesd fel a futást, hogy gyorsabban égesd a zsírt

edzéserősítő edzésfogyásfutáskardiomozgássportzsírégetés
0

Írta:

A futás nagyon hatékony zsírégető tevékenység, és sokan szeretnék edzéseiket kimaxolni, akár a gyorsabb fogyás, akár a monotonitás elkerülése érdekében. Szerencsére több módszer is létezik, amivel még jobban felpörgetheted a futásaidat!

Próbálkozz a HIIT-tel

A HIIT egy angol elnevezés rövidítése (high intensity interval training), ami magas intenzitású intervallumus edzést jelent. Ez azt jelenti, hogy a pihenő és aktív szakaszok váltakozásával olyannyira felpörgethetjük az anyagcsere-folyamatokat, hogy a zsírégetés még edzés után sem áll le. Ezt a futásokba úgy érdemes beilleszteni, hogy egy-egy körülbelül 10 perces bemelegítő és ugyanennyi levezető futás között adott időközönként (mondjuk percenként) váltunk lassú kocogásból sprintre. Az ismétlésszámot és a sprint szakasz hosszát érdemes fokozatosan növelni, hogy még hatékonyabb legyen az  edzésed.

Fuss terepen

A futópadoknak és -pályáknak is megvannak a maga előnyei, de jó kihívást jelent a terepen való futás. Már a talaj megváltozott minősége is nehezíti a futást, de akár hegyes-dombos, kisebb akadályokkal teletűzdelt területet is választhatsz, hogy még inkább fokozd a futás hatékonyságát. A terep adta nehézségek egyrészt megszakítják a futás monotóniáját, másrészt több izmot vonnak be a mozgásba.

53776920 - female running in mountains under sunlight.

Végezz közben erősítő gyakorlatokat

Bár sokan a futóedzésük végére hagyják az erősítő gyakorlatokat, miért ne lehetne futás közben is végezni néhány kört belőlük? Ehhez érdemes előre tervezned, kitalálnod az aznapi edzésedet. Semmiképpen se az edzés elején erősíts, inkább a levezető futás előtti percekre hagyd. Ha olyan környéken élsz, ahol van kondipark, nyert ügyed van, de szinte bárhol bevetheted kedvenc saját testsúlyos gyakorlataidat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X