Főoldal > FOGADOM > 6 úszótrükk, amivel még többet ki tudsz hozni magadból

6 úszótrükk, amivel még többet ki tudsz hozni magadból

mozgássportúszás
0

Írta:

Állandóan csak a gyors-és a mellúszás különböző válfajait gyakorlod? Felejtsd el őket! A következő dinamikus úszótrükkökkel még a legunalmasabb edzésedet is garantáltan feldobhatod!

Mixeld a gyakorlatokat!

A legtöbb úszó csak oda-és vissza gyakorlatozik a pálya teljes hosszán és eszükben sincs, hogy valami mást is kipróbáljanak. Nos, nem arra gondolunk, hogy úszd át keresztben az egész medencét, hanem arra, hogy kombináld az úszást különböző erősítő gyakorlatokkal.

Arra például gondoltál már, hogy egy hossz gyorsúszás után súlyzókkal eddz a vízben? És arra, hogy a szokásos úszásod után aerobicozz a medencében? Meglátod, egy kis változás szuperül fellendíti majd az edzésedet!

Mozgasd át magad!

Mindenkinek megvan a maga kedvenc úszógyakorlata, de sokkal többet hozhatsz ki magadból, ha egy-egy hossz után másfajta úszást is kipróbálsz! A kutatások szerint például a legtöbben a gyorsúszást kedvelik, a legkevésbé pedig a hát-és a pillangóúszásért vannak oda az emberek, de az tény, hogy akkor mozgatod át a legjobban a testedet, ha minél többféle úszást kombinálsz!

Figyelj a részletekre!

Úszás közben még a legkisebb változás is nagy eredményeket hozhat, ezért érdemes minél több praktikát kipróbálnod, ha javítani szeretnél a technikádon és/vagy a gyorsaságodon! A profi úszók szerint például akkor érhetjük el a legnagyobb sebességet, ha a vállizmainkat megfeszítve haladunk; a fejünk, a nyakunk és a köldökünk egy horizontális vonalban vannak egymással (tehát akkor, ha az alsótestünk nem süllyed le); valamint teljesen összezárjuk az ujjainkat, hogy lapátszerűen tudjunk evezni a víz felszínén.

Válts át intervall edzésbe!

Unod már a megszokott rutinedzést? Gondold újra az úszásodat! Egy 30 perces edzést például alakíts át a következő módon: 5-8 percig melegítsd be, utána pedig 20 percen át csinálj intervall gyakorlatokat!

Ahogyan a szárazföldön, úgy a vízben is többféle verziók közül választhatsz: 90 csapás után például pihenj egy percet, vagy egy hossz gyorsúszás után lebegj pár percet! A lényeg, hogy először mindig nagy ütemben kezdj el edzeni, utána pedig hagyj magadnak egy kis időt a pihenésre – így turbó üzemmódba kapcsol a tested, és több kalóriát fogsz elégetni, mint valaha!

Próbálj ki valami újat!

Ha a kombinált úszógyakorlatok vagy az intervall edzések nem a te ízlésednek valók, akkor sem kell elkeseredned! Néhány hossz úszás után ugyanis könnyen csinálhatsz fekvőtámaszokat a medence szélére támaszkodva (ami rendkívül megerősíti a bicepszeidet és a vállizmaidat), de a derékig érő vízben való gyorsséta is szuperül formálja az alakodat!

Meditálj!

Végül, de nem utolsósorban: az úszást nemcsak a fantasztikus zsírégető tulajdonsága miatt szeretik sokan, hanem azért is, mert ilyenkor egyedül lehet lenni. A víz a testtömegünk 90%-át semmissé teszi, a felszabaduló szabadság és könnyűség érzése, valamint a víz lágy hullámai és csobogó hangja tökéletes környezetet teremt a meditációra, ezért ha az utóbbi időben több stressz ért az átlagosnál, csak menj el egyet lazítani, feltöltődni a medencébe – a tested, lelked meghálálja majd!

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X