Főoldal > MOZGÁS > Tények és tévhitek a sportolásról

Tények és tévhitek a sportolásról

futássportolásszextévhitekzsírégetés
0

Írta:

Igaz-e, hogy  kerülni kell  a súlyzós edzést, mert elveszítem a nőies idomaimat? Nem igaz. A nők sokkal  nehezebben építenek izomtömeget, mint a férfiak. Ne félj attól, hogy a súlyzós edzéstől túlságosan megizmosodsz.  Tippünk: kis súllyal,  magas ismétlésszámmal végzed a gyakorlatokat. Ha megfogadod tanácsunkat, izomzatod szálkás és formás lesz. Nem kell a férfias domborulatoktól tartanod. Igaz-e, hogy a […]

Igaz-e, hogy  kerülni kell  a súlyzós edzést, mert elveszítem a nőies idomaimat?

Nem igaz. A nők sokkal  nehezebben építenek izomtömeget, mint a férfiak. Ne félj attól, hogy a súlyzós edzéstől túlságosan megizmosodsz.  Tippünk: kis súllyal,  magas ismétlésszámmal végzed a gyakorlatokat. Ha megfogadod tanácsunkat, izomzatod szálkás és formás lesz. Nem kell a férfias domborulatoktól tartanod.

Igaz-e, hogy a futás nem fogyaszt, és még a combizom is  túlságosan megerősödik tőle?

Nem igaz. A rendszeres futás szépen szálkásítja tested összes izomzatát, különösen az alsó végtagokét. Egy 60 kg-os ember, félórányi, tempós futással, több mint 350 kcal-t éget el. Látványos eredményt érhetsz el, ha a futást megfelelő diétával párosítod.

Igaz-e, hogy ha nagyobb súlyfeleslegem van, akkor  jobb ha nem futással kezdek fogyni?

Igaz. Ha   tíz kilogramm feletti túlsúlyod van, akkor  nem ajánlott futással kezdened a sportolást -  állítják a szakemberek. Helyette minden napra iktass be egy kiadós sétát, mert ezzel kevésbé terheled  meg az izületeidet. Ha nincs kedved sétálni, akkor próbáld ki a biciklizést, az edzőtermi sífutó,- és evezőgépet: a talpat ezeknél a mozgásformáknál  nem éri ütődés, ezért azoknak is biztonságos, akiken kicsivel több zsírpárna van.

Igaz-e, hogy a szexszel tartós súlycsökkenést tudok elérni?

Nem igaz. Tény, hogy egy kellemes pásztoróra alatt szervezeted kb. 200 kcal-t éget el, de önmagában ez nem elég a tartós fogyáshoz.

0003946_1.jpg ()

Igaz-e, hogy tornával alakítani tudom a mellem formáját?

Igaz. A mell alatti izom enyhe erősítésével javíthatsz melled tartásán, feszességén. De ne  feledd: a mell formája a genetikai adottságoktól is függ, ezért a sportolástól sem várhatsz csodát.  A túlzásba vitt mellizomerősítéstől  csökkenhet a zsírszövet, ezáltal kisebbnek tűnik majd a  kebel mérete.

Igaz-e, hogy a  leglátványosabb fogyást kardioedzéssel tudom elérni, és hogy a  súlyzózás nem fogyaszt, hanem erősít?

Nem igaz.  A kardioedzés valóban jó zsírégető hatású, de önmagában nem  növeli az izomzatodat. Ám, aki  izmos, az sokkal több kalóriát tud elégetni. Ezért ha valóban szeretnél megszabadulni a zsírpárnáidtól,  a leghatékonyabb megoldás, ha a kettő kombinációjával szabadulsz meg a fölöslegtől:  rendszeres zsírégetéssel és fokozatos izomtömeg-növeléssel.

Igaz-e, hogy a zsírégetés csak 25-30 perc folyamatos erőnléti edzés után  indul el a szervezetemben?

Nem igaz.  A torna elejétől kezdve folyamatosan égeti a szervezeted a zsírt. Igaz azonban, hogy 25-30 perc elteltével, amikor kiürülnek  szénhidrátraktáraid, intenzívebben kezd a szervezeted zsírégetésbe.

Igaz-e, hogy minél jobban elfáradok sportolás közben, annál több kalóriát éget el a szervezetem?

Nem igaz.  Sportolás alatt akkor a legintenzívebb a zsírégetés, ha folyamatosan a zsírégető célzónában tartod  a pulzusodat. Ezt könnyen kiszámolhatod: 220-ból vond ki az életkorodat, szorozd meg  0,65-tel ill. 0,75-tel. A két kapott  érték a célzóna alsó és felső tartománya. A pulzusszámodat mindig a két érték közötti célzónában kell tartanod. Ha ettől intenzívebben edzel, akkor már  nem zsírégető, hanem állóképesség-növelő testmozgást végzel. 

Igaz-e, hogy a tartós fogyás érdekében, mindennap kell edzenem?

Nem igaz. Az izmaidnak is szüksége van a regenerálódásra. Ahhoz, hogy lefogyj és egészséges maradj,  heti három,- vagy öt alkalommal,  minimum 50 percnyi, közepesen intenzív mozgásra van szüksége a szervezetednek.

Igaz-e, hogy a menstruáció ideje alatt kerülnöm kell a sportot?

Nem igaz.  A menstruáció ideje alatt sem kell lemondanod a mozgás öröméről, mert a sportolás  javítja a közérzetedet, elűzi a görcsös fájdalmaidat és kiegyensúlyozottá tesz. Tippünk: ebben az időszakban az intenzív edzés helyett,  egy közepes intenzitású kardioedzést, vagy egy lazító jógaórát válassz inkább.

Igaz-e, hogy sportolás előtt és közben jobb, ha nem iszom, mert  akadályozza a fogyást?

Nem igaz. Sportolás közben az elvesztett folyadékmennyiséget pótolnod kell, ellenkező esetben csökken a teljesítményed, és rosszul is lehetsz. Az aerob edzés előtt kb. két órával igyál meg fél  liter vizet. Edzés közben negyedóránként 2-3 dl vízzel pótold a folyadékveszteséget.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X