Főoldal > MOZGÁS > Mit egyek, ha edzek?

Mit egyek, ha edzek?

edzéstáplálkozás
0

Írta: and

Edzés előtt Ne éhezz egész nap! Mert szinte biztos, hogy  akkor edzés  után fogod feltépni a hűtő ajtaját:  „ma nem ettem semmit, ennyi belefér”. Az is igaz, hogy a mozgás előtt elfogyasztott táplálék gyomorbántalmakat okozhat. Ám a megfelelő étel kiválasztása és elfogyasztása éppen fordítva fog hatni: megkétszerezi teljesítőképességedet. Tippjeink: – Alapszabály: egész nap  zsírszegény,- és magas […]

Edzés előtt

Ne éhezz egész nap! Mert szinte biztos, hogy  akkor edzés  után fogod feltépni a hűtő ajtaját:  „ma nem ettem semmit, ennyi belefér”. Az is igaz, hogy a mozgás előtt elfogyasztott táplálék gyomorbántalmakat okozhat. Ám a megfelelő étel kiválasztása és elfogyasztása éppen fordítva fog hatni: megkétszerezi teljesítőképességedet.

Tippjeink:

– Alapszabály: egész nap  zsírszegény,- és magas szénhidráttartalmú - ez utóbbiak közül azokat fogyaszd, amelyek alacsony glikémiás indexű élelmiszerek ételeket kell fogyasztanod.
Ha szeretnéd megtudni, hogy melyik étel milyen GI-értékkel bír, GI-kalkulátorunkkal kiszámolhatod! Kattints ide!

– Edzés előtt kerüld a magas fehérje,- és zsírtartalmú ételeket

0005251_1.jpg ()

– Ha az edzés 1 óránál rövidebb lesz, akkor előtte 60 perccel még fogyaszthatsz olyan szénhidrátban gazdag ételeket, mint például a cukrozatlan péksütemények, kenyér, kétszersült, tészta. Válassz teljeskiőrlésű termékeket.

– Ha hosszabb ideig sportolsz, olyan ételeket válassz, mint pl. a banán vagy a zabkása, mert ezeknek  alacsony  a glikémiás indexe és hosszú időn keresztül képesek elég energiához juttatni a szervezeted.

Edzés közben

0005251_2.jpg ()

Ha betartottad az edzés előtti táplálkozási szabályokat, akkor egy órán belül nem fogsz megéhezni, de a folyadékot pótolnod kell. Ha egy óránál tovább edzel, akkor az edzés minden megkezdett órájában a szervezeted újabb 100-300 kcal szénhidrát bevitelét igényli. Ha szeretnél hosszú távon jól teljesíteni, akkor  fontos, hogy  a sportolás közben is harapj egy-két falatot.  

Tippjeink:

– Edzés közben, 10-15 percenként igyál 1-2 dl vizet. Minél intenzívebben sportolsz, annál több folyadékot igényel a szervezeted.  Ezzel ne spórolj! Szokd meg, hogy pihenőidőben mindig kortyolsz  egy nagyot.

– A  sportitalok  pótolják az elvesztett szénhidrátot és ásványi anyagokat, de ezeket csak hosszabb edzéseken indokolt fogyasztanod.

– Az edzés közben elfogyasztott eledel,  lehet folyékony és szilárd is. Ez mindig a sportágtól függ. Akár futsz, akár biciklire pattansz egy-két kisebb müzli szelet mindig lehet nálad.

– Ha a fogyás a célod, akkor edzés közben  ne fogyassz semmit, csak ásványvizet. Így a szervezeted kénytelen az energiaraktárait mozgósítani.

Edzés után

Az edzés után bevitt táplálék mennyisége attól függ, hogy  ”szabadidő” sportoló  vagy-e (heti 3-5 alkalommal közepesen intenzíven edzel, például biciklizel, futsz, aerobikozol, stb…) , vagy napi rendszerességgel, intenzíven a teljesítményért küzdesz.

Tippjeink:

Ha a szabadidődben sportolsz:
 
– Ilyenkor mozgás után gyümölcslevekkel  folytasd  a folyadékpótlást és edzés után egy órával fogyassz lédús gyümölcsöket.

0005251_3.jpg ()

Ha intenzíven sportolsz:
-Ha nem is vagy éhes,  a szénhidrát pótlását  15 perccel az edzés vége után el kell kezdened. Ez az energiaraktárak gyors regenerálódása miatt fontos.
– Két óránként további 300kcal-t kell bevinned 3-4 alkalommal
– Fogyassz fehérjét is!  Előnyt élveznek a  könnyű húsok és  az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.  De ne vidd túlzásba a falatozást!
– Ha fogyókúrázol, ezt az időszakot hagyd ki és egy  kicsit később, 1óra múlva kezdd el az étkezést.

Ne feledd:
Az energikus életvitel, és a jó testalkat megőrzése függ mindkét tényezőtől: a sok mozgástól, és a helyes táplálkozástól. Ezért sokkal helyesebb arra figyelned, hogy „mit egyek” , mint azon töprengeni, hogy „mikor kezdjek éhezni a cél érdekében?”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X