Főoldal > MOZGÁS > Pattanj futópadra

Pattanj futópadra

edzésfutópad
0

Írta: and

Lassan és visszavonhatatlanul véget érnek azok a hónapok, amelyek kedveznek a szabadtéri mozgásoknak: idáig nagyokat kirándulhattál, körbekerékpározhattad a Balatont vagy a Velencei-tavat, indulhattál utcai futóversenyeken, megmászhattál olyan dombokat, amelyek hegyeknek tűntek. Most pedig beköszöntött az esős rossz idő, amikor úgy gondolod: mindennek búcsút inthetsz. Ám ez nem így van. A futás szerelmesei gyakran utasítanak el minden edzőtermi mozgásformát. […]

Lassan és visszavonhatatlanul véget érnek azok a hónapok, amelyek kedveznek a szabadtéri mozgásoknak: idáig nagyokat kirándulhattál, körbekerékpározhattad a Balatont vagy a Velencei-tavat, indulhattál utcai futóversenyeken, megmászhattál olyan dombokat, amelyek hegyeknek tűntek. Most pedig beköszöntött az esős rossz idő, amikor úgy gondolod: mindennek búcsút inthetsz. Ám ez nem így van.

A futás szerelmesei gyakran utasítanak el minden edzőtermi mozgásformát. Tény, hogy megfelelő öltözékben télen is lehet futni a szabadban, de miért ne űzhetnéd kedvenc mozgásformád kellemes hőmérsékletben, kényelmes körülmények között, ha kint mínuszok vannak és nincs kedved minden reggel több kiló meleg ruhát magaddal cipelni.

Nézzünk néhány érvet, amelyek a futópad mellett szólnak és ugyanúgy pozitív
meglepetéseket okozhatnak az amatőr futónak, mint a professzionális teljesítménysportolónak!

– Ízületkímélő

0005920_1.jpg ()

A futófelület enyhe rugózásának köszönhetően, talajfogáskor, a test ízületei nem ütődnek (Ellentétben azzal, amikor betonon futsz.) A futópad dinamikája hasonló ahhoz, mint amikor  füvön vagy a rekortán borítású pályán futsz.

– Pontos, mérhető visszejelzés a teljesítményedről
A futópad kijelzőjén folyamatosan nyomon tudod követni az aktuális sebességedet, a futópad meredekségét, a megtett távolságot, az elégetett kalóriák számát, az eltelt időt és a  szívritmusodat. Ezáltal teljesítményed ellenőrizhetővé, edzésed könnyen adminisztrálhatóvá válik.

– Változatos
Azzal, hogy a futópadon töltött idő unalmas, csak annyiban értek egyet, hogy a külső körülmények adottak és nem élvezheted ahogy a fák tovatűnnek melletted. Az edzés felépítése azonban rengeteg variációt kínál. A sebességgel, emelkedővel-lejtővel, a beállított idővel, különböző résztávokkal, iramváltásokkal különösen izgalmas edzéstervet állíthatsz össze magadnak. Ha még ez sem lenne elég, akkor  kipróbálhatod az előre beprogramozott profilok valamelyikét, vagy gyaloglás közben megnézheted a kedvenc sorozatod a TV-ben.

– Fejleszti a gyorsulási képességed
A profi futók a futópadot elsősorban a gyorsaság fejlesztésére használják. A rutinszerű szabadtéri edzések közben gyakran rögzülnek olyan sebességbeli határok, amelyeket az idegrendszer nem képes áttörni. Azáltal, hogy a futópad szalagja, a beállított sebességnek megfelelően kigördül a talpad alól, jobb tempóban tudsz edzeni, mint szabadtéri futáskor. Ezzel a becsapással az idegrendszer adoptálja az erősebb tempót, amelyet később képes leszel produkálni a szabadtéri edzéseid alkalmával is. A legjobb futópadok akár 20 km/óra sebesség fölé is képesek gyorsulni, amely 3 percen belül 1000 méter megtételét jelenti.

Amire figyelned kell a futópados edzés alatt:
– Viselj kényelmes cipőt és sportruházatot!
– Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról!
– Figyelj a helyes testtartásra, miközben a futópad kijelzőjét figyeled. Tekinteted nézzen előre, hogy meg tudd tartani az ideális futópozíciódat. Ha egy tükörrel szemben futsz, akkor folyamatosan tudsz a mozdulataidon csiszolni és az eddigi hibáidat is javítani tudod
– Minden induláskor fokozatosan növeld a sebességet. Ha befejezted az edzést, fokozatosan lassítsd a  futófelületet, majd teljesen állítsd meg, mert csak így szállhatsz le biztonsággal róla.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X