Főoldal > MOZGÁS > Erősítsd a koronacsakrádat!

Erősítsd a koronacsakrádat!

csakraFüzessy Balázsjógamozgás
0

Írta:

A koronacsakra az ember egyetlen energiaközpontja, amely felfelé irányul. A tölcsérformájú csakrával a szabad szemmel nem látható, magasabb erőkkel kommunikálhatunk. Az imával mi kezdeményezünk, a meditációval nekünk nyílik alkalmunk befogadni a bölcsességeket. A gyökércsakránk a föld felé nyílik, a koronacsakránk az ég felé, a két energianyílást a fő energiavezeték, a Susumna köti össze. Ezen az […]

A koronacsakra az ember egyetlen energiaközpontja, amely felfelé irányul. A tölcsérformájú csakrával a szabad szemmel nem látható, magasabb erőkkel kommunikálhatunk. Az imával mi kezdeményezünk, a meditációval nekünk nyílik alkalmunk befogadni a bölcsességeket. A gyökércsakránk a föld felé nyílik, a koronacsakránk az ég felé, a két energianyílást a fő energiavezeték, a Susumna köti össze. Ezen az energiavezetéken keresztül képesek vagyunk összekötni az égi és a földi erőket. Ha ez az összeköttetés zavartalan, minden csakra jól működik, és testi-lelki-szellemi életünk egészséges, sikeres és szerencsés lesz.

Koronacsakra

  • Helye: a fejtetőn
  • Színe: lila
  • Eleme: a végtelen tér
  • Köve: gyémánt, hegyikristály
  • Illata: tömjén, lótusz
  • Hozzá tartozó szervek: tobozmirigy, agy
  • Ezért felelős: egység, egyetemesség, megvilágosodás

Erősítő, gyógyító gondolatok:

  • Célom a szellemi-lelki fejlődés.
  • Hiszem, hogy nem csak a test, az anyagi világ létezik.
  • Hiszek a magasabb erő létezésében.

0012724_1.jpg ()

1. Fa állás (Vriksászana)

Állj egyenesen, a jobb lábadat emeld el a talajtól, jobb kézzel fogd meg a bokád, és helyezd a bal combod belső oldalához a jobb talpad. Ezután a tenyereidet érintsd össze a szíved előtt namaszté kéztartásban. Húzd ki magad, a hátaddal, a nyakaddal és a fejtetőddel nyújtózz felfelé. Keresd az egyensúlyt, igyekezz egyre szilárdabban állni a talpadon. Nyisd szélesre a mellkasod és a vállaidat. Maradj a pózban 10-60 másodpercig, majd tedd le a lábad, és figyeld, ahogy kiegyenlítődik a vérkeringés a két lábadban. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is. Ha már jól megy a gyakorlás, képzeld el, ahogy belégzésre a koronacsakrádon egy energiaszál beáramlik, és az égi energiát levezeted a szívedbe. Kilégzésre a gyökércsakrán át lefelé, a földbe távozik az energia. Aztán a földből is indul egy energiaszál (ez a bölcsesség energiája), ezt belégzésre vezesd fel a gyökércsakrán át a szívedbe, majd feljebb, ki a koronacsakrán át az ég felé. Ismételd háromszor, majd engedd le a lábad, és egyenes állásban figyelj a testedben-lelkedben jelentkező érzetekre.
Gyógyító hatása:
Fejleszti az egyensúlyérzéket és a belső kiegyensúlyozottságot. Erősíti a lábakat, nyitottabbá teszi a mellkast. A vizualizációs gyakorlat tisztítja a fő energiavezetéket, megszüntethet betegségeket okozó energiablokkokat.

0012724_2.jpg ()

2. Fejállás (Shirsászana)

Eleinte gyakorolj falnál, vagy kérj segítséget valakitől, hogy fogja a magasba emelt lábad. Helyezkedj el sarokülésben, tedd a talajra a két alkarodat, az ujjaidat kulcsold össze, úgy, hogy a kisujjak legyenek alul, a hüvelykujjak felül. Tedd a talajra a fejtetődet az összekulcsolt kezeid előtt, és támaszd a fejed hátsó részét a tenyeredbe. Emeld a csípődet és a fenekedet a magasba, majd nyújtsd ki a térded, egyenesíts ki a hátad. Végül emeld el a lábaidat is a talajtól, és nyújtsd magasba. Maradj így 3-10 másodpercig, majd ereszkedj vissza sarokülésbe, egy rövid ideig tartsd még a homlokod a talajon.
Gyógyító hatása:
Frissíti az agyat, gyorsítja a gondolkodást és orvosolja az álmatlanságot. Erősíti a szívet és az immunrendszert, javítja a vérkeringést. Fejleszti az egyensúlyérzéket és lelkileg is kiegyensúlyoz. Magas vérnyomás, nyaki csigolyaproblémák esetén ne végezd.

3. Hős tartás I. változat (Virabhadrászana I.)

0012724_3.jpg ()

Terpeszállásból fordítsd a bal lábfejedet 90 fokkal balra, majd fordulj az egész testeddel és a jobb lábfejeddel is utána. Hajlítsd a bal térdedet, és engedd a csípődet egyre mélyebbre. A karjaidat emeld magasba, az ujjaidat kulcsold össze úgy, hogy csak a két mutatóujjad mutasson felfelé. Maradj a pózban 5-15 másodpercig, majd végezd el a másik oldalra is. Közben képzeld el, hogy a magasba nyújtott kézujjaidon, karodon át felveszed az égi erőket, majd levezeted a szívedbe, és onnan a földbe.
Gyógyító hatása:
Erősíti a lábakat, csökkenti a csípő, a popsi és a derék tájékán jelentkező zsírpárnákat. Jót tesz a tüdőnek, oldja a hát, a váll és a nyak feszültségét.

0012724_4.jpg ()

4. Rúd tartás (Dandászana)

Ülj kinyújtott lábakkal a talajon, tenyeredet tedd a talajra a csípőd mellett, az ujjaid előre nézzenek. Egyenesítsd ki a hátad. A gyakorlat lényege tulajdonképpen ez: a talpaddal és a sarkaddal előre, a fejtetőddel felfelé nyújtózz folyamatosan. Tudatosítsd a fő energiapályát, amely a gerinc mentén fut, és összeköti az egyes és a hetes csakrát. Tartsd ki a pózt 10-60 másodpercig.
Gyógyító hatása:
Jót tesz az emésztőrendszernek, főként puffadástól szenvedőknek ajánlott.

                     A gyakorlatokat Füzessy Balázs aerobikprezenter mutatta be.

Váltott orrlyukú légzés (Nadi Sodhan)
Ülj egyenes háttal, hunyd le a szemed. A jobb kezed mutató és a középső ujjait lazán támaszd a homlokodra. A hüvelykujjaddal a jobb, a gyűrűsujjaddal a bal orrlyukadat fogod bezárni és nyitni. A belégzést kezdd a bal orrlyukon, tehát zárd a hüvelyujjaddal a jobbat. A kilégzést a jobbon keresztül végezd, vagyis nyisd ki a jobbat és zárd a balt a gyűrűs ujjaddal. Következő belégzésnél a jobbon keresztül szívd be a levegőt, és a balon fújd ki. Lassan, nyújtva, hosszan lélegezz, végezd a gyakorlatot a rá fordítható idő függvényében háromszor, tizenkétszer, vagy akár 15 percen keresztül, lehetőleg mindennap. Az elme megnyugszik, a tudat nyitottabbá, a gondolatok tisztábbá válnak tőle. Hatására agyunk racionális és intuitív oldala jobban együtt tud működni.

                                 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X