Főoldal > MOZGÁS > A túl magas és a túl lapos cipő is lúdtalpat, derékfájást okoz!

A túl magas és a túl lapos cipő is lúdtalpat, derékfájást okoz!

cipőderékfájásgerinclúdtalp
0

Írta:

Népbetegségnek számítanak a gerincbetegségek, a rendszeres derék- és hátfájdalom, a porckorong-elváltozások, a medence helyzetének rendellenességei, és a lúdtalp is. A szakemberek szerint eljött a pillanat, hogy megnyomjuk a vészcsengőt: ez így nem mehet tovább!Becslések szerint évente több százmillió forintot lehetne megspórolni az egészségügyi rendszerünknek azzal, ha jobban odafigyelnénk a megelőzésre, illetve arra, milyen cipőt – […]

Népbetegségnek számítanak a gerincbetegségek, a rendszeres derék- és hátfájdalom, a porckorong-elváltozások, a medence helyzetének rendellenességei, és a lúdtalp is. A szakemberek szerint eljött a pillanat, hogy megnyomjuk a vészcsengőt: ez így nem mehet tovább!
Becslések szerint évente több százmillió forintot lehetne megspórolni az egészségügyi rendszerünknek azzal, ha jobban odafigyelnénk a megelőzésre, illetve arra, milyen cipőt – bakancsot, tűsarkút, szandált, papucsot – vásárlunk.

0013185_1.jpg ()

Manapság minden 8. magyar felnőttnek lúdtalpja van, függetlenül attól, hogy egy multinacionális cég menedzseréről, postásról, tanáremberről vagy újságíróról van szó. Pedig a lúdtalp kialakulása már gyermekkortól kezdve megelőzhető és jól kezelhető lenne. A legveszélyeztetettebbek a nők, akinek genetikailag lazább a kötőszövete.
A napjainkban használt egyenes talpú cipők és az egyre jobban elterjedő magas sarkú viselet a talpizmok elgyengüléséhez, funkcióvesztéséhez vezetnek. Az emberi mozgatórendszer nem a betonon való közlekedésre és ilyen cipők viselésére fejlődött ki. A cipősarok megemelésével a testsúly nem a láb középső területére, hanem a láb elülső részére, egészen pontosan a harántboltozatra terhelődik, amely viszont nem képes ekkora terhelést elviselni. Így az itt található szalagok, izmok megnyúlnak, elgyengülnek, és a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, vagyis tönkremegy a harántíves szerkezete.

Tudtad?
Az afrikai maszájok nem ismerik a hát- és derékfájdalmat, hiszen egész életükben mezítláb jártak. Egy fejlett ország lakójának csak az a lehetősége marad, hogy odafigyel arra, milyen lábbelit választ magának, és gondos megelőzéssel gyermekének, unokájának megfelelő választással már gyerekkorban kiküszöbölhető a lúdtalp kialakulása


További cikkeink a témában

BiotechUSAOczella Eszter

20 perc otthoni edzés a kerek popsiért

Írta:
0

Az alakformálás ősszel sem állhat meg, a feszes és kerek popsi egész évben divatos. Bármilyen formában is vagy, egészen biztos, hogy neked is jól jön majd Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el. (X)

Kövess Facebook-on!
X