Főoldal > MOZGÁS > 8000 ember betegszik meg tüdőrákban évente

8000 ember betegszik meg tüdőrákban évente

daganatrákellenestüdőrák
0

Írta:

A séta és a futó gála a Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye, amelynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire. A Normafánál megrendezendő sétán az orvosszakma legnevesebb képviselői vesznek részt, információval, szűrések szervezésével és tanácsadással segítve az érdeklődőket. A téma szomorú […]

A séta és a futó gála a Magyar Rákellenes Liga és a Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye, amelynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire. A Normafánál megrendezendő sétán az orvosszakma legnevesebb képviselői vesznek részt, információval, szűrések szervezésével és tanácsadással segítve az érdeklődőket. A téma szomorú aktualitását adja, hogy Magyarország világelső a tüdőrákos halálozásban, évente több mint 8000 ember betegszik meg, és közel ennyi honfitársunk halálát is okozza.

Mi a tüdőrák? Mi okoz tüdőrákot?  Mik a tünetei? Hogyan lehet korán felismerni? Hogyan kezelhető? Milyen új kezelési lehetőségek vannak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ neves orvos szakértők, tüdőgyógyászok közreműködésével. A cél az, hogy az onkológiában zajló forradalmi változásokról a tüdőrák kezelésében is elérhető célzott biológiai terápiákról is eljussanak az információk az érdeklődőkhöz érintettekhez.

0013753_1.jpg ()

A világon és Magyarországon is óriási fejlődés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedekben. Ma már az ilyen betegségek több mint a felét képes az orvostudomány meggyógyítani. Hazánkban különösen nagy népegészségügyi problémát jelentenek a daganatos betegségek, s közülük is kiemelkedik a tüdőrák. Sajnálatos tény, de Magyarország a tüdőrákos halálozás vonatkozásában az első a világon. Évente mintegy nyolcezren halnak meg ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül. 
Különösen tragikussá teszi ezt a tényt az, hogy a tüdőrák kiváltó oka ismert, ez a dohányzás. Minden tíz betegből kilenc a dohányzása miatt lett beteg. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy tíz betegből kilenc elkerülhette volna a betegséget, ha nem dohányzott volna. Fontos, hogy az egész lakosság tudatában legyen annak, hogy általában, de a tüdőrák esetébe különösen igaz az, hogy a betegségek megelőzése nem az egészségügyön múlik, hanem jelentős részben a lakosság egészséges életmódján. Speciális szakrendeléseken, a tüdőgondozókban megfelelő gyógyszeres, vagy gyógyszermentes leszokás támogatási módszerek állnak a dohányosok rendelkezésére.

A közös séta és az 5 kilométeres futógála, valamint az beteg-orvos találkozó időpontja: 2008. szeptember 6.
Gyülekező: 9 órától
Helyszín: a Normafa, Anna rét.

További információ a www.rakliga.hu  és a www.tudorak.hu  honlapon található.

Vezető kép forrása: Profimedia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X