Főoldal > MOZGÁS > Férfiasan tökéletes edzőtárs – Garmin Forerunner 50

Férfiasan tökéletes edzőtárs – Garmin Forerunner 50

edzésfogyókúrafutás
0

Írta:

Nőként az órák és a cipők nagy rajongója vagyok. Az óraüzletekben szeretem a csinos, vékony bőrszíjas egyszerűen klasszikus időmérőket szemlélni, és rajongok a csillogó kövekkel kirakott látványosabb remekművekért is. A cipőboltokban előszeretettel válogatok a kecses balerinacipők közül, de a kényelmesen sportos túracipőket sem vetem meg. Rendszeresen futó nő lévén a futócipők is jó barátaim: évente […]

Nőként az órák és a cipők nagy rajongója vagyok. Az óraüzletekben szeretem a csinos, vékony bőrszíjas egyszerűen klasszikus időmérőket szemlélni, és rajongok a csillogó kövekkel kirakott látványosabb remekművekért is. A cipőboltokban előszeretettel válogatok a kecses balerinacipők közül, de a kényelmesen sportos túracipőket sem vetem meg. Rendszeresen futó nő lévén a futócipők is jó barátaim: évente egy párat fogyasztok el, miközben ismerem a szezon összes típusát, figyelem az újdonságokat. Hogy lehet az, hogy a futók számára kínált órákról eddig szinte semmit nem tudtam?

A válasz egyszerű: sosem vonzottak ezek a gombokkal telepakolt eszközök, amik – ahogy én képzeltem eddig – csak arra alkalmasak, hogy a futásaim ne felszabadult stresszoldó programok, hanem az idővel és a távolsággal vívott harcok legyenek.

Rendszeresen futó és felettébb kíváncsi nő lévén az utóbbi időben azonban mind jobban foglalkoztatott, miért van az, hogy mostanság egyre több futótársamon fedezem fel az idő- és pulzusmérő készülékek egy-egy példányát. Érdekelt, miért van az, hogy a nagy utcai futóversenyeken is egyre többen megjelennek azok a „futóbolondok”, akik a rajtnál futóórájukba merülve indulnak neki a távnak. Vajon hogyan működik egy ilyen óra? Nem túl bumfordi, ha a kezemre húzom? Milyen színekben kapható? Vajon tudok-e úgy futni, ha a pulzusmérő pántját a mellkasomra csatolom? Mit és hogyan mér egy ilyen szerkentyű?
Ezen kérdések nyomába iramodtam, a Garmin jóvoltából tesztelésre kapott Garmin Forerunner 50 futóóra segítségével.

0014559_1.jpg ()

Férfias megjelenés
A Garmin Forerunner 50 futóórája egy hagyományos férfi karórára hasonlít. Nagy kerek kijelző, vastag szíj, masszív kiképzés: egyszóval nem egy finom női kacsóra való darab, de legalább nem fáj neki, ha a sporttáskában legalulra kerül, és nem sínyli meg, ha többször is leejtem véletlenül az öltözőben.
Mint a legtöbb sportóra, a vizes közeget is elviseli – egészen 30 méterig – így akár a zuhany alatt is viselhető és nem árt neki a triatlonozás sem.  
A csuklómra csatolva kissé kényelmetlen, ha nagyon megszorítom, hogy stabil legyen, akkor szinte fáj, ha viszont lazábbra hagyom, akkor mozgás közben folyton elfordul. A mellkasra csatolható pulzusszámmérőt sem szokom meg könnyebben – bár minden bizonnyal bennem van a hiba, mert futás közben a szokásosnál érzékenyebben reagálok minden korlátra, szorításra, és nem szívelem, ha a szabad és könnyed mozgásban bármi megzavar. Sportember lévén leküzdöm ezeket az akadályokat, következzék tehát a technika ördöge.

0014559_2.jpg ()

Nagy tudás kis helyen – avagy funkciók egy tökéletes edzéshez
Miután az órát a csuklómra csatolom úgy, hogy viszonylag kényelmes legyen, a pulzusmérőt a mellkasomra passzintom! Figyelem: ahogy a használati útmutatóból is kiderül, fontos, hogy a pulzusmérő ne a hátadon legyen, hanem a mellkasodon. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az óra nem mér rendesen.  Ugyancsak figyelj arra, hogy alaposan melegíts be futás előtt! Az órának és neked is kell a felkészülés!
Ezután már indulhat is az edzés! A Garmin Forerunner 50-nel több lehetőség közül is választhatsz. Mérheted és elmentheted egy futóköröd idejét, a futókör alatti pulzusszámodat is megőrzi az óra. A kütyü segítségével akár egy strapás edzést is előkészíthetsz: edzési zónákat, távolságokat adhatsz meg, és hogy még hatékonyabb legyen az edzés, és jobban oda tudj figyelni szíved minden dobbanására, beállíthatsz különböző pulzusszám-zónákat is – természetesen saját pulzuszónáid ismeretében. Ezt a funkciót különösen azoknak ajánljuk, akik hajlamosak túledzeni magukat és felesleges mértékben „pörgetik” fel szívüket egy-egy futás során.
Hála az óra agyának, a futások során mért értékeket ezentúl nem kell kockás füzeted lapjain vagy számítógépedre mentett táblázatokban megörökítened az utókornak. A Garmin Forerunner 50 szerencsére elég okos ahhoz, hogy 100 környi, 7 órányi edzésed minden adatát megőrizze. Ha ezt túllépnéd, a mentéssel leáll, így érdemes az elmentett adatokat – a Garmin oldaláról ingyenesen letölthető program segítségével – számítógépedre menteni, hogy aztán újra elkezdd nemcsak a cipőd és a szíved, de az óra memóriáját is edzeni.
Ez az okos futótárs biztosan nem fog cserbenhagyni: reggel lelkiismeretesen felébreszt, futás során mindvégig figyeli a szíved, majd gondosan tárolja edzéseid adatait – neked pedig csak a futásra és a futócipődre kell koncentrálnod!  

Kiknek ajánljuk?

  • kezdő és profi futóknak egyaránt
  • azoknak, akik szeretik a könnyen kezelhető eszközöket
  • akik szeretnék a régimódi papír alapú edzésnaplójukat profi elektronikus futónaplóra váltani
  • nőknek, akik nem vetik meg a férfias kinézetű órákat
  • férfiaknak, akik nem vetik meg a férfias kinézetű órákat:)

Hol vásárolhatod meg?
A Garmin Forerunner órát a PDAMánia oldalára kattintva szerezheted be!

Hol veheted hasznát?
Vegyél részt a BSI futóversenyein! A szezonban már nincs sok lehetőséged, itt az ideje, hogy nevezz!  Az ősz futóeseményei:
Október 4. Metropol Nemzetközi Reggeli Futás
Október 5. 23. Plus Budapest Nemzetközi Maraton, Minimaraton és Maratonka 
Az őszi versenyekről bővebben a Futanet.hu oldalon olvashatsz – katt ide!

Fotók: Fogarasi Judit és Garmin.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X