Főoldal > MOZGÁS > Feszesít és megszépít – Itt a Hatha jóga

Feszesít és megszépít – Itt a Hatha jóga

diétafogyókűúrajógamozgás
0

Írta:

Fórumozz a mozgás témakörben! – Számodra mi a legjobban bevált, pénztárcakímélő sport? - Talán a jóga, a futás vagy az aerobik? Ha fontos számodra a rendszeres mozgás, de nem szeretnél vagyonokat költeni sportfelszerelésre és fitneszbérletre, te milyen sportágat választasz inkább? Fórumozz a témában – Katt ide!A fórumban tett hozzászólásokból készült rövid összeállítást a januári Wellness magazinban olvashatod majd, így megtudhatod, hogy […]

Fórumozz a mozgás témakörben! – Számodra mi a legjobban bevált, pénztárcakímélő sport? - Talán a jóga, a futás vagy az aerobik? Ha fontos számodra a rendszeres mozgás, de nem szeretnél vagyonokat költeni sportfelszerelésre és fitneszbérletre, te milyen sportágat választasz inkább?

Fórumozz a témában – Katt ide!
A fórumban tett hozzászólásokból készült rövid összeállítást a januári Wellness magazinban olvashatod majd, így megtudhatod, hogy kinek mi a legjobban bevált pénztárcakímélő sport! 

 
Az első kérdés, ami felmerülhet a tanácstalan jógázni vágyóban, hogy miért létezik ilyen sokféle típusa a jógának? Vajon az egykori jógik is azon töprengtek, hogy Bikram jógán izzadjanak, vagy Iyengar módszerrel tökéletesítsék a tudásukat? Bár elsőre zavarba jöhetünk a jóga sokszínűségétől, a többféle irányzat megteremtése valójában a mi igényeinek is köszönhető. Néhány évtizede szinte berobbant a köztudatba a jóga, és azok az oktatók, mesterek lettek népszerűek, akik az ősi módszernek a mai igényekhez alkalmazkodó változatát tanították. Egyes típusok ugyan kevéssé hasonlítanak a szanszkrit szövegekben található leírásokra, ám amíg az oktató tiszteletben tartja a jóga alapelveit, nem jelent problémát, hogy saját egyéniségét, tudását is hozzáadja a tananyaghoz. A jóga misztériumához tartozik, hogy a tanítványoknak kell megtalálniuk a saját képességeiknek, egyéniségüknek, elvárásaiknak leginkább megfelelő mestert, a keresést pedig nagyban megkönnyítheti a jógatípusok ismerete. Sorozatunkban most nem jógázni tanítunk, inkább abban segítünk, hogy közelebb kerülj a jóga lényegéhez, és az könnyebben az életed részévé váljon.

0015704_1.jpg ()

Kezdőknek és haladóknak

A leggyakoribb óratípus, amivel találkozhatsz, a hatha jóga. Nem véletlenül, hiszen ez az alapja az összes többi variációnak. Az évezredek során kialakult jógarendszerek három típusba sorolhatók: a hatha jógát az egészség jógájának, a lája jógát az öntudat és az akaraterő jógájának, a rádzsa jógát pedig a legmagasabb szintűnek, a jóga királyi útjának nevezik. Az első két típus valójában ennek a harmadik ágnak a gyakorlására készít fel. Nem véletlen, hogy nálunk a hatha jóga vált népszerűvé, hiszen ez az, ami könnyedén beleilleszthető a mindennapjainkba, és viszonylag gyorsan érzékelhetjük jótékony fizikai, lelki és szellemi hatásait. Persze az egészség jógája kifejezés nagyon leegyszerűsíti azt az összetett módszert, ami a hatha jóga. Azzal, hogy a jógát a testgyakorlatokkal, az ászanákkal, a rugalmas test és egy alapfokú relaxáltság elérésére alkalmas módszerrel azonosítjuk, kiemeljük a spirituális környezetéből. Az egészségmegőrzést is szolgáló gyakorlatok célja valójában a tökéletesebb önmegvalósítás.

Nap és Hold

A hatha jóga különféle testhelyzeteket (ászanákat), légzőgyakorlatot és relaxációt alkalmaz a test, a lélek és a szellem egységének megteremtéséhez. Mindezt a törekvést a nevében is benne hordozza: a „ha” Napot, a „tha” Holdat jelent, a hatha jóga célja pedig, hogy kiegyensúlyozza a Nap és a Hold jellegű, a pozitív és a negatív, a férfi és a női jellegű energiákat a testben. A hatha jóga minden eleme az energetikai harmónia megteremtését szolgálja tehát, valamint azt, hogy képessé váljunk a meditációra, és képesek legyünk belemerülni a belső boldogság állapotába.

  • Az ászanák segítik az energia áramlását egyik szervből a másikba, és ellazítják a testet.
  • A légzőgyakorlatok funkciója szintén az energia tudatos áramoltatása és az ellazultság elérésének segítése.
  • A relaxáció együtt hat a testgyakorlatokkal. A hatha jóga szerint ugyanis a test és a tudat valójában az érem két oldala, az egyik harmonizálása hatással van a másik egyensúlyára is.
  • A hatha jóga részei még a mudrák, a meghatározott jelentéssel bíró kéztartások, amelyek szintén a harmóniát hivatottak erősíteni.
  • A bandhák olyan gyakorlatok, amelyek bizonyos izmok zárásával a megfelelő helyre juttatnak energiát, aktivizálják annak áramlását.
  • A mantrák meditációt segítő hangok, mondatok, versek vagy szövegek.

3 ok, amiért érdemes kipróbálnod

1. Ha kezdő jógázó vagy, remek választás az alapok megismeréséhez. A gyakorlatok egyszerű változatának végrehajtása nem túl nehéz, ennek ellenére alaposan megdolgoztatja a testet. A jótékony hatásokat hamar érzed majd, és nem fogsz ismeretlen terepen mozogni, ha később más jógatípusokat is kipróbálsz.
2. A jóga gyakorlása segít, hogy megismerd a tested. Fejleszti a testtudatot azáltal, hogy figyelemmel kíséred, a pózokban milyen érzetek keletkeznek. Ennek köszönhetően a mozgásod harmonikusabb lesz, egyre szabályosabban tudod végrehajtani a gyakorlatokat, és más sportágakban is jobban teljesítesz, illetve lecsökkented a sérülések kockázatát. A test határainak megismerése az önismeret szempontjából is fontos.
3. A gyakorlatok hatására szebb lesz a testtartásod, az izmaid feszesebbek, az ízületeid mozgékonyabbak, a bőröd ragyogóbb lesz. Javul a kitartásod és a koncentrálóképességed is. Az ászanák jótékonyan hatnak a vérkeringésre, a belső szervekre, a hormontermelő mirigyekre, serkentik a méreganyagok kiválasztását. A gyakorlatok alaposan átmozgatják a testet, ennek ellenére nem elfárasztanak, hanem energiával töltenek fel.

A cikk folytatását a Wellness magazin decemberi számában olvashatod!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X