Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsít és jókedvre derít – sportolj hangulatodhoz illően!

Karcsúsít és jókedvre derít – sportolj hangulatodhoz illően!

karcsúsodásmozgássportolás
0

Írta:

Veled is előfordult már, hogy este eltervezted a hajnali kocogást, de borongós reggelre ébredve inkább a jóga mellett döntöttél? Minden egyes lelkiállapothoz más típusú mozgás illik, ezért nem szabad figyelmen kívül hagynod azt a belső hangot, amely megsúgja, hogy egy adott lelkiállapotban mit sportolj. A mozgás jótékony lelki hatásait személyes tapasztalatból is ismerheted: a boldogságért felelős endorfin […]

Veled is előfordult már, hogy este eltervezted a hajnali kocogást, de borongós reggelre ébredve inkább a jóga mellett döntöttél? Minden egyes lelkiállapothoz más típusú mozgás illik, ezért nem szabad figyelmen kívül hagynod azt a belső hangot, amely megsúgja, hogy egy adott lelkiállapotban mit sportolj. A mozgás jótékony lelki hatásait személyes tapasztalatból is ismerheted: a boldogságért felelős endorfin termelése fokozza a jókedvet, növeli az önértékelést, és a fizikai erőn túl, lelki erőt is ad. Lássuk, milyen sportokkal üzenhetsz hadat a rossz kedélyállapotnak!

Megfelelési kényszer ellen távol-keleti sportok

Minden apró sérelem miatt megbántódsz, gyakran vagy zaklatott, és a környezetedben mindenkinek maximálisan meg akarsz felelni?
Tipp: Próbáld ki a lényeglátást, állóképességet fejlesztő távol-keleti sportokat, mint pl. a tai-chit vagy a saolin kung-fut. A gyakorlatok végzése során új energiával töltődik fel a tested és a lelked, javul a koncentrációd. Ha ezen sportágak mellett döntesz, érdemes jól elmélyedned a sportág filozófiájában is.

Stressz ellen jóga, pilates, tánc

Fokozott stressz hatására a szervezet állandó készenléti állapotban van. Tévhit, hogy az indulatok levezetésére a küzdősportok a legalkalmasabbak. Kutatásokból kiderült, hogy az agresszív viselkedés további agressziót szül – a stressz leküzdésére érdemes nyugalmasabb mozgásformákat kipróbálnod.
Tipp: Erre kiváló lehetőséget nyújt a jóga, amely a helyes légzéstechnikák és testgyakorlatok kombinációjával megtanít teljesen ellazulni. Jó választás lehet a pilates is, amely javítja a koncentrációt, és csodás alakot varázsol. Ha dinamikusabb mozgásra vágysz, irány a táncparkett.

0015473_1.jpg ()

Fáradékonyság ellen kardiózz!

Ha nagyon fáradt vagy, fontos hogy a mozgás több energiát adjon, mint amennyit elvesz – ezért ne terheld túl a kimerült szervezetet!
Tipp: A fáradékonyságon leginkább a szabadban végzett, rendszeres kardio mozgás segít, mint például a túrázás, kerékpározás, görkorcsolyázás, kocogás. Ezek a sportok felpezsdítik a vérkeringést, így javul az agy oxigén ellátása és kirobbanóan energikusnak érzed magad edzés után. Ne feledd: túlzott fáradtság esetén a jóga légző gyakorlataival is felfrissítheted magad!

Rosszkedv ellen köredzés

Ha lehangoltnak érzed magad, sikerélményre van szükséged – ehhez a kis célok kitűzésével és teljesítésével juthatsz el a legkönnyebben. Edzéseidet bontsd résztávokra, vagy részfeladatokra, és sportolás közben tűzz ki újabb célokat.
Tipp: Próbáld ki a súlyzós- és kardio edzések váltogatásából álló köredzést. Tartsd szem előtt, hogy mindig teljesíthető céllal kezdj hozzá a mozgáshoz és őszintén örülj, ha sikerült elvégezned a feladatot! A sikerélmény úgy lesz teljes, ha minden nap egy kicsivel túlléped az előző napi teljesítményt.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X