Főoldal > MOZGÁS > 4 szuper eszköz jógázáshoz

4 szuper eszköz jógázáshoz

eszközökjógamozgás
0

Írta: and

1. A meditációs párnaAz ősi idők óta ismert kelléke a szellemi úton járóknak. Azért van ez így, mert a meditácós állapot eléréséhez egyenes és könnyed ülésre van szükség. Ha a puszta talajon ülsz, akkor a derekad és a hátad is feszültebb, mint amikor egy kicsit megemeled a medencét. Ilyenkor könnyedebb és egyenesebb lehet a tartásod, amelyet hosszabb […]

1. A meditációs párna
Az ősi idők óta ismert kelléke a szellemi úton járóknak. Azért van ez így, mert a meditácós állapot eléréséhez egyenes és könnyed ülésre van szükség. Ha a puszta talajon ülsz, akkor a derekad és a hátad is feszültebb, mint amikor egy kicsit megemeled a medencét. Ilyenkor könnyedebb és egyenesebb lehet a tartásod, amelyet hosszabb időn keresztül tudsz fenntartani. De a meditációs párna másra is jó. Fekvő testhelyzetben a térdek és a fej alá helyezve elmélyítheted vele a relaxációs állapotot. A térdek megemelése ugyanis ellazítja a kinyújtott állapotban kissé feszülő csípőizületet és a deréktájat. A fej megemelése pedig nyugtató idegrendszeri hatást eredményez és tovább lazítja a gerincet. Néha a pihenéshez nem a térd és a fej alá, hanem a gerinc hosszában helyeznek el egy hosszú hengerpárnát. Ez is kellemes hatást nyújt, mert kitárja a mellkast és felszabadítja a légzést. Ezen kívül, ha az egész napodat ülő helyzetben töltöd, akkor a deréktáj finom homorításával és megnyújtásával kellemes és egészséges kompenzáló hatást lehet elérni.Néha kisebb és könnyebb gyógynövényekkel tömött párnákat helyezünk a szemekre is, hogy még tovább mélyítsük a relaxációt.

2. A jóga tégla

Előfordul, hogy a jóga gyakorlás kezdetén még nem vagyunk annyira hajlékonyak, hogy képesek legyünk pontosan és biztonságosan, azaz sérülés nélkül elvégezni egy gyakorlatot. Ilyenkor alkalmazzuk a jóga téglát, amit ha helyesen használunk, majdnem ugyanolyan hatásokat tudunk elérni, mintha már képesek lennénk teljesen végrehajtani a gyakorlatot. A tégla általában fából vagy nádból, esetleg parafából készül. Úgy használjuk, hogy a szükséges támaszték magasságát bemérve valamely testrész alá helyezzük. Ezzel lényegében megtoldottuk az adott végtagot.

0016970_1.jpg ()

3. A jóga heveder

Sokszor szintén a végtagok megtoldására szolgál a jóga heveder is. A hajlékonyságfokozó gyakorlatokban a lábadra vagy más helyekre akasztva lehet elősegíteni vele a helyes testhelyzet kialakítását. De más esetben lehetséges, hogy az egyik testrészedet a másikhoz kötöd vele, amíg saját magad nem vagy képes abban a pozícióban megtartani őket, ahogyan az szükséges. Ilyen pl. a fejállás, ahol óhatatlanuk kicsúszik a könyök eleinte. Ezért a két könyököt összekötjük váll szélességben, így egy stabil lesz a fejállás. Egy idő után el lehet engedni a segédeszközöket és azok nélkül is pontosan el lehet végezni a gyakorlatokat.

4. A jóga pad

Nálunk szinte alig ismert az úgynevezett jóga pad használata. Valószínűleg a helyigénye miatt alig használják a jógatanárok, de az is tény, hogy használatához külön képzésre van szükség. Indiában ezt az eszközt terápiás célokra is felhasználják olyan mellkasi vagy hasi problémáknál, ahol a mellkasi tér növelése a cél. Néha még szívműtétek után is ilyen padra fektetik a betegeket, hogy meggyorsítsák a regenerációt, illetve kiválóan alkalmazható az eszköz a porckorong sérvek műtét nélküli kompenzációjában. Persze nem csak a terápiás gyakorlatban kerül elő a jóga pad, hanem a többi jógaeszközhöz hasonlóan ez is a gyakorlatok pontosabb és egészségesebb kivitelezésében nyújt igazi segítséget.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X