Főoldal > MOZGÁS > Fitneszfüggőség – Egy romboló szenvedély fogságában

Fitneszfüggőség – Egy romboló szenvedély fogságában

aerobikdiétamozgászsírégetés
0

Írta:

A sikeres üzletasszony egy fontos tárgyalás kellős közepén egyre idegesebben, furcsábban kezd viselkedni, majd hirtelen felpattan, és elrohan futni. Kocogás-függő. Ez a megtörtént eset is azt bizonyítja, hogy az étkezési zavarokon kívül újabb és újabb beteges kényszerek jelennek meg életünkben, amelyeket nem árt komolyan vennünk. Romboló szenvedély A fitneszfüggőség elsősorban azokat fenyegeti, akik ugyan nem […]

A sikeres üzletasszony egy fontos tárgyalás kellős közepén egyre idegesebben, furcsábban kezd viselkedni, majd hirtelen felpattan, és elrohan futni. Kocogás-függő. Ez a megtörtént eset is azt bizonyítja, hogy az étkezési zavarokon kívül újabb és újabb beteges kényszerek jelennek meg életünkben, amelyeket nem árt komolyan vennünk.

Romboló szenvedély

A fitneszfüggőség elsősorban azokat fenyegeti, akik ugyan nem hivatásszerűen sportolnak, ennek ellenére kizárólag a testedzés foglalkoztatja őket. Az exorexia felbukkanásáért is a külsőségekre túlságosan nagy hangsúlyt fektető társadalom a felelős, hiszen az él a köztudatban, hogy egy csinosabb, sportosabb testben könnyebb érvényesülni. Akik szeretnének ennek megfelelni, gyakran mindent elkövetnek, hogy kihozzák a maximumot a megjelenésükből. Sokszor az egészségesebb életmódra való törekvéssel kezdődik mindez, ami aztán mániákus fogyókúrázásba, végül ortorexiába vagy fitneszfüggőségbe torkollik. Ebben az esetben is az arányokon van a hangsúly, hiszen a rendszeres sportolás dicsérendő dolog, ám a mértéket sportoláskor is tartani kell.

0017393_1.jpg ()

„Miért baj, ha egészségesen élek?”

„Fitneszfüggőség esetén a testsúly és az alak állandó kontrollja az egyre emelkedő edzésszámmal olyan szenvedélybetegséggé alakul, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgásigény a test kimerüléséhez és megbetegedéséhez vezethet – mondja Balassa Levente sportpszichológus, életegyensúly-tanácsadó. – Kórosnak onnantól nevezhetjük a sportolást, amikor a napi többórás mozgás mellett a munkahelyen és minden más élethelyzetben is a testedzésre koncentrálódnak a gondolatok. A fitneszfüggők irreálisan viszonyulnak a testükhöz, „kidolgozatlannak“ tartják tökéletes izmaikat, és ez további edzésekre sarkallja őket. Szenvedélybetegségük tényét nagyon nehéz tudatosítani bennük, hiszen a sportolás társadalmilag támogatott, divatos tevékenység, ezért az életmódjukat érintő kritikákra élesen reagálnak, és nem értik, miért zavar az másokat, hogy „ők csak egészségesen szeretnének élni, és csinosak akarnak lenni”. Pedig csöppet sem mondható egészségesnek, ha kizárólag egyetlen tevékenység körül forognak a gondolatok.” 

Ha csak egyetlen örömforrás létezik

„A túlzásba vitt testedzés felborítja a szervezet egyensúlyát – folytatja szakértőnk. – A fitneszfüggő a testedzés kiszolgáltatottja, annak kiiktatását az életéből elviselhetetlen veszteségként éli meg. Úgy érzi – bár ezt nem vallja be magának –, hogy semmi mással nem tudja elérni azt a mértékű élvezetet, amit a mozgással szerez. Ezzel szemben a nem mozgásfüggő sportos életvitelt folytatók bár szeretnek sportolni, nem élik meg szenvedésként, ha le kell mondaniuk róla. A mozgás mellett más dolgokban – a társas életben, az érzelmekben, a kulturális programokban vagy a hivatásban – is képesek örömüket lelni, hiszen a lelki egészséghez hozzátartozik az öröm- és az erőforrások változatossága.”

Az első lépés

Az exorexia leginkább a fiatal nőket veszélyezteti, hiszen elsősorban ők küzdenek a testükkel kapcsolatos negatív érzelmekkel.
„A média által sugallt tökéletes test ideálja a legtöbbjük számára elérhetetlen, ezért folyamatosan elégedetlenek a külsejükkel. Ha ehhez még hozzájárul a mély és őszinte társas kapcsolatok hiánya is, akkor fokozottan érzékennyé válhatnak a különféle függőségekre – magyarázza Balassa Levente. – A segítő, támogató környezet nem mindig elegendő az exorexia gyógyításához, gyakran még a feltárásához sem, mert a többi szenvedélybetegséghez hasonlóan itt is megjelenhet a „maszkolás”, vagyis a függőségben élő látszólag együttműködik, miközben titokban tovább folytatja a mértéktelen sportolást.

A témáról bővebben a Wellness márciusi számában olvashatsz!

A függőség jelei
Fitneszfüggőnek nevezhető, aki…
…napi rendszerességgel, többórás edzéseket végez.
…sportolás közben álló- és teljesítőképessége határait feszegeti.
…folyton kevésnek érzi az edzés mennyiségét.
…a mértéktelen testmozgás ellenére sosem elégedett az alakjával.
…ingerült és feszült lesz, ha valamiért muszáj kihagynia egy edzést.

Miért veszélyes?
A szervezet túlzott igénybevétele súlyos és maradandó sérülésekhez vezethet (izomszakadás, szívelégtelenség, keringési zavarok, stb.).
– Más testképzavar (anorexia, bulimia) megjelenését is kiválthatja.
– Korlátozza az öröm érzését, mert egy exorexiás kizárólag a teljesített edzésmennyisség után érez elégedettséget, de azt is csak rövid ideig.
– Az állandó edzések miatt nem marad idő a személyes kapcsolatok ápolására.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X