Főoldal > MOZGÁS > 5 hatékony zsírégető mozgásforma a retró jegyében

5 hatékony zsírégető mozgásforma a retró jegyében

aerobikevezőpadhullahoppretrótrambulinugrókotélzsírégetés
0

Írta:

1. Aerobik: a fitneszforradalom kirobbantója – Egykor: A negyven év fölött is bomba formában lévő Jane Fonda aerobik videókazettája 1982-ben jelent meg, és ezzel kirobbant a fitneszforradalom. Divatba jött a zenés gimnasztika, a sportklubokat elözönlötték a macskanadrágos, lábszármelegítős divatgörlök. Ha úgy vesszük, már maga Jane Fonda aerobikja is retró mozgásstílusnak számított, mivel ő azt a […]

1. Aerobik: a fitneszforradalom kirobbantója

– Egykor: A negyven év fölött is bomba formában lévő Jane Fonda aerobik videókazettája 1982-ben jelent meg, és ezzel kirobbant a fitneszforradalom. Divatba jött a zenés gimnasztika, a sportklubokat elözönlötték a macskanadrágos, lábszármelegítős divatgörlök. Ha úgy vesszük, már maga Jane Fonda aerobikja is retró mozgásstílusnak számított, mivel ő azt a programot dolgozta át, amit a hatvanas években a NASA űrhajósai számára fejlesztettek ki a fizikai állapotuk javítása érdekében. Az aerob mozgás ugyanis nemcsak az izmokra van hatással, hanem a tüdőre, a szívre és a keringési rendszerre is.
– Napjainkban: Az elmúlt évtizedekben számtalan aerobikirányzat indult hódító útjára. Idővel a szakemberek átértékelték az aerobik mozgásanyagát, mivel a kezdetben alkalmazott változat sok sérülésveszélyes elemet tartalmazott. A szakemberek kidolgozták a ma is népszerű, az egészség megőrzésére használható aerobik módszertanát, amelyben már fontos szerepet kap a gyakorlatok végzése közbeni helyes testtartás és az izmok nyújtása.
– A szakértő véleménye:
„Az aerobik elnevezés alatt ma már teljes körű edzést értünk, a bevezető aerob részt egy erősítő/alakformáló blokk követi, majd az edzést nyújtással fejezik be. Bár rengeteg előnyös hatással rendelkezik, az aerobikhoz kapcsolódik az egyik legmakacsabb tévhit is, amit harminc éve szinte képtelenség megingatni, miszerint létezik célzott fogyás, tehát ha például oldalfekvésben lábemeléseket végzünk, a combunk fog vékonyodni. Sajnos ez nem igaz, célzott fogyás nem létezik! De ha összességében kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk, akkor valahonnan – a legtöbb nő sajnos először a melléből – biztosan fogyni fogunk. A sorrendet főleg a genetika határozza meg.”

2. Evezőpad: tréning a formás bicepszért

– Egykor: A 70-es évek elején Amerikában a testépítés kultusszá vált, különösen a férfiak körében. Arnold Schwarzenegger akkoriban még nem filmszárként tündökölt, hanem Mr. Olympia testépítő bajnokaként. Mindenki az ő bicepszerősítő edzéstervét akarta követni, amelynek fontos kelléke volt az evezőpad. 
 – Napjainkban: Az egyik legsokoldalúbb és leghatásosabb sporteszköz, emiatt az edzőtermek kedvelt darabjává vált, és akár otthonra is beszerezhető.
– A szakértő véleménye:
„Az evezőpad komoly aerob terhelést jelent, emellett valamennyi nagy izomcsoportunkat átmozgatja, így például a hát, a láb és a kar izmai is erősödnek. Előnye, hogy segítségével viszonylag rövid idő alatt teljes értékű edzést végezhetünk. Eleinte tíz perccel kezdjünk, ezt növelhetjük egészen húsz-harminc percig. Az első öt percben mindig könnyű ellenállással dolgozzunk, ezt tekintsük bemelegítésnek.”

0018360_1.jpg ()

3. Hulahoppkarika: munkában a hasizmok

– Egykor: Kedvelt karikánkat egy játékos lelkületű feltaláló, Richard Knerr alkotta meg, az ő kreálmánya a frizbi is. A hulahopp megjelenése 1958-ban az egész rock and roll generációt lázba hozta. Az első évben negyven millió darabot adtak el belőle, majd két éven belül már százmilliósra növelték az eladást.
– Napjainkban: A karika pörgetése, egyensúlyozása alaposan igénybe veszi a hasizmokat, nem csoda, hogy a problémás hastáji-oldalsó területek szupertitkos karcsúsító fegyvereként emlegetik. Érdemes a nehezebb, fából készült típust előnyben részesíteni a műanyag karikával szemben, előbbi ugyanis jóval hatékonyabb, mint a könnyű műanyag modell.
– A szakértő véleménye:
„Sajnos téves az az elgondolás, miszerint a hulahoppkarika karcsúsítja a derekat. Közvetve persze elősegítheti a karcsúsodást, mivel a karika használata közben felmegy a pulzusunk, és emiatt több kalóriát égetünk. Így ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit összességében elégetünk, akkor fogyhatunk a derekunkból is, ám nem kizárólag onnan. Az alapállás mindig vállszéles terpesz legyen, de később akár sétálhatunk vagy táncolhatunk is hulahoppozás közben. Aki negyed órán át képes pörgetni, az komoly egyensúlyérzékkel és izomzattal rendelkezik.

4. Mini trambulin: ízületkímélő ugrálás

– Egykor: A gumiasztal eredetét a cirkuszi krónikákból ismerhetjük. Egy francia artista, Du Trampolin a trapéz alatti biztonsági hálóból olyan szerkezetet alakított ki, amely egyszerre kilövi és el is kapja az artistát. Később a gumiasztalt a közönség szórakoztatására is bevetették. Az ötvenes években már versenyszám lett belőle az amerikai egyetemeken, 1964-ben pedig megrendezték az első trambulin világbajnokságot Angliában.
– Napjainkban: Az otthon tréningezni vágyók néhány éve fedezték fel újra, nagyobb sportboltokban néhány ezer forintért beszerezhető. Használatával hatékonyan edzhetők az alsó test izmai.
– A szakértő véleménye:
„Hatása az ugrókötelezéshez hasonló. De míg a kötelezéskor a kemény, rugalmatlan talajra érkezünk, addig a trambulin elnyeli az ütközés erejét, ezáltal sokkal ízületkímélőbb. Nem árt azonban az elővigyázatosság, nehogy a trambulin mellé essünk, vagy egy rossz érkezés miatt megsérüljünk. Kezdjük óvatosan, kisebb mozgásokkal, hogy kitapasztaljuk, hogyan is működik ez a rugalmas asztal. Ügyeljünk arra is, hogy mindig hajlított lábbal érkezzünk, mintha guggolásra készülnénk. Ezzel csökkenthetjük a trambulin visszarúgó erejét. Fontos, hogy mindenki a saját egészségi és edzettségi állapotának megfelelően, akár fél-egy perccel kezdve, fokozatosan növelje az időtartamot.

5. Ugrókötél: univerzális segítség

  Egykor: Elég visszaemlékeznünk arra, hányszor hajtottuk az iskola udvarán. 1976-ban Sylvester Stallone Rocky bőrébe bújva kedveltette meg emberek millióival. A felüléses, törzsfordításos hasizomgyakorlatok és az állóképességet, rugalmasságot növelő ugrókötelezés bevonult a felnőtt testedzés és a konditermek világába.
– Napjainkban: Az ugrókötél univerzális hatásának köszönhetően manapság is nagyon népszerű sporteszköz. Minden izomcsoportot megmozgat, hatékonyan fejleszti a koncentrációt, gyors módja a bemelegítésnek, mivel növeli a pulzusszámot és fokozza a vérkeringést. Kiváló zsírégető, negyvenöt percnyi ugrálás felér egy önálló edzéssel. Fejleszti a lábizmokat, a koordinációs képességet és a ritmusérzéket. Az iskolákban azért is ajánlott a használata, mert az ugrókötelezés összpontosítást igényel, ez pedig segíthet az írás- és olvasáskészség fejlesztésében.
– A szakértő véleménye:
„A futáshoz hasonló terhelést és kalóriafelhasználást jelent. A két sport közös vonása, hogy minden egyes felemelkedésnél teljes testsúllyal emelkedünk el a talajtól. Nagyon fontos betartani a fokozatosságot, vagyis szépen lassan kell növelni az időtartamot, mivel az ugrálás erősen megterheli az ízületeket. Célszerű rugalmas sportcipőt viselni, amely a bokát is rögzíti.”

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X