Főoldal > MOZGÁS > 4 vérpezsdítő, stresszoldó, táncos mozgásforma

4 vérpezsdítő, stresszoldó, táncos mozgásforma

aerobaerobikmozgástánctrendi
0

Írta:

Hiába szeretnél már évek óta táncolni, a párodat egyszerűen lehetetlenség rávenni, hogy veled tartson? Unod a hagyományos aerobik-órákat, és szeretnéd átélni a zene és a tánc örömét az edzőteremben is? Ha igen, akkor próbáld ki a legtrendibb táncos mozgásformákat! Az aerobik elemeit a latin-amerikai táncok lépéseivel vagy a különleges afrikai mozdulatokkal ötvöző edzéstípusok egyik legnagyobb előnye, […]

Hiába szeretnél már évek óta táncolni, a párodat egyszerűen lehetetlenség rávenni, hogy veled tartson? Unod a hagyományos aerobik-órákat, és szeretnéd átélni a zene és a tánc örömét az edzőteremben is? Ha igen, akkor próbáld ki a legtrendibb táncos mozgásformákat! Az aerobik elemeit a latin-amerikai táncok lépéseivel vagy a különleges afrikai mozdulatokkal ötvöző edzéstípusok egyik legnagyobb előnye, hogy még pár sem szükséges hozzá – így te akkor is bátran táncolhatsz, ha a kedvesed inkább focizni vagy sörözni szeretne… Törj ki a szürke hétköznapokból, és próbáld ki a legjobb táncos edzésformákat!

1. Salsa aerobik – szenvedély kubai módra

Odavagy a latin táncokért, és teljesen felpörgetnek a tüzes dél-amerikai ritmusok? Ha igen, akkor a salsa aerobikot pont neked találták ki! A salsa szó eredetileg „szószt” vagy „ízt” jelent, ez a salsában keveredő többféle táncstílusra (pl. cha-cha-cha, mambo) utal. A salsa aerobik nem más, mint a salsa lépéseinek és az aerobik alapfiguráinak ötvözete. És az eredmény? Egy hihetetlenül pörgős és szenvedélyekkel teli mozgásforma!
Tippünk: Mint minden latin táncnak, a salsának is a laza csípőmozgás a lényege, ezért nagyon fontos, hogy már az első edzésen el tudd engedni magad! A mozdulatok és a koreográfia kezdetben meglehetősen egyszerűek, úgyhogy add át magad bátran a zenének!

0019279_1.jpg ()

2. Afrodance – stresszűzés ősi mozdulatokkal

Tudtad, hogy a mai standard latin táncok, de a funky és a hip-hop is az afrikai törzsi táncokból származnak? Az afrikai zenében központi szerepet tölt be a dob: a monoton lüktetés hatására a táncosok egyfajta módosult tudatállapotba kerülnek, ami segíti a megtisztulást, és felszabadítja a mélyben szunnyadó ösztönöket, szenvedélyeket is. Az afrodance-ben az ősi mozdulatok az aerobik elemeivel keverednek, ám a hagyományos „ugrálós” edzésekkel szemben az afrodance esetében egy „földközelibb” mozgásformáról van szó (a gyakorlatokat például szinte végig behajlított térddel kell végezni).
Tippünk: Az afrodance elemei viszonylag egyszerűek és könnyen követhetők, az egyórás edzés azonban tetőtől talpig átmozgat: alaposan megdolgoztathatod a láb, a csípő, a váll és a hát izmait, valamint a gerinc stabilizálásáért felelős területet is!

3. Batuka – a latinos életöröm

A latin táncokból mindig érdemes valami újat alkotni – pontosan tudta ezt Jessica Exposito Lozano is, aki a rumba, merengue, cha-cha-cha és más táncok elemeinek felhasználásával hozta létre a batukát, az aerobiknak és a táncnak egy újabb ötvözetét. A batuka külföldön az egyik legnépszerűbb mozgásformák egyike – külön koreográfiája létezik már kezdő és haladó szinten, valamint a strandon táncolók részére is!
Tippünk: A latin táncok mellett a batuka a hip-hop, a funky és egyes harcművészetek elemeiből is kölcsönöz. Ez a sajátosan „keverék” mozgásforma rendkívül  szórakoztató, így ha sok benned a feszültség, akkor feltétlenül próbáld ki!

4. ¾ sztep – harmónia a keringők ütemére

Sztepp aerobik órán már voltál, de a zsámolyra való fel- és leugrálás nem tudott megfogni? Ha a lassúbb és kímélőbb mozgásformákat kedveled, akkor próbáld ki a ¾ szteppet (vagy a wellness szteppet)! A megszokott 4/4-es lüktetéssel ellentétben ez a tánctípus ¾-es ütemű zenét kíván, így a tempó lassabbá, a mozgásod pedig harmonikusabbá válik.
Tippünk: A wellness sztepp során az izületek kisebb terhelésnek vannak kitéve, így ez az edzésforma még azok számára sem ártalmas, akik a hagyományos aerobik vagy sztepp aerobik órákon az egészségügyi problémáik miatt nem vehetnek részt. Ha szeretnél megszabadulni a feszültségtől, és a fejleszteni akarod az állóképességedet is, akkor mozogj a keringők ritmusára: válaszd a  ¾ szteppet!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X