Főoldal > MOZGÁS > Amit tudnod kell a zsírégetésről! – karcsúsító tippekkel

Amit tudnod kell a zsírégetésről! – karcsúsító tippekkel

karcsúsodásmozgászsírégetés
0

Írta:

Nem mindegy, hogy mit és hogyan sportolsz! Fontos aranyszabály, ha zsírégetés a célod, válassz olyan sportot, ami ezt lehetővé teszi. Zsírégetés aerob mozgással érhető el, ami azt jelenti, hogy az energialeadás oxigén jelenlétében történik. Az aerob jellegű mozgásokat ezért hosszabb ideig tudod végezni és ha megfelelő intenzitás mellett elég időd van, akkor hatékony lesz a zsírégetés. Az […]

Nem mindegy, hogy mit és hogyan sportolsz! Fontos aranyszabály, ha zsírégetés a célod, válassz olyan sportot, ami ezt lehetővé teszi. Zsírégetés aerob mozgással érhető el, ami azt jelenti, hogy az energialeadás oxigén jelenlétében történik. Az aerob jellegű mozgásokat ezért hosszabb ideig tudod végezni és ha megfelelő intenzitás mellett elég időd van, akkor hatékony lesz a zsírégetés. Az anaerob mozgás az aerob ellentéte, vagyis ilyenkor csak rövidebb ideig tudsz mozogni, mert az izmok hamar elfáradnak, besavasodnak (a ph-értékük megváltozik), miközben a zsírraktárak „érintetlenek” maradnak. Az anaerob sportmozgások közé tartoznak
például a rövid távú, de gyors (sprint) futás, vagy a rövid távú úszószámok (pl: 50-100 méteres gyosúszás). 

Mikor dolgoznak a zsírrraktárak?

A zsírraktárak a szervezet egyik legfontosabb energiaraktárai, amelyeket csak tartós sportolás után mozgósít a szervezet, akkor, amikor már a szénhidrát „elfogyott”. Amíg a szervezetnek lehetősége van rá, addig a vérben lévő glükózt és az izmokban, valamint a májban elraktározott glikogént mozgósítja a sportoláshoz. A szervezet mintegy 25-30 percnyi közepesen-intenzitású mozgás elteltével kezdi a zsírraktárakat leépíteni. Ha tartósan közepes intenzitással sportolsz, akkor csökken a szervezetedben a „gyors” szénhidrát energiaforrás, és ennek hatására a szervezetednek a zsírraktárakhoz kell „nyúlnia”. Egyszerűen megfogalmazva: ha mintegy 25-30 perc mozgás után is folyamatosan bírsz mozogni, akkor jó esélyed van rá, hogy hatékonyan zsírt égess. Minél tovább tudsz folyamatosan sportolni, annál több zsírtól tudsz megszabadulni, vagyis annál több kalóriát tudsz elégetni. Az ideális természetesen az lenne, ha hetente háromszor 60 percig folyamatosan tudnál mozogni a hatékony kalórialeadás érdekében. Lássuk, hogy milyen sportágakat érdemes kipróbálnod?

0019796_1.jpg ()

Íme, a 6 legjobb zsírégető mozgásforma:

1. Lassú futás, jogging – Az az ideális, ha ízületkímélő talajon futsz, ilyen lehet a salak, fű, vagy a közelben található erdei út. Tűzz ki magad elé egy elérhető célt és az sem árt, ha kedvenc számaidat betáplálod az MP3-ba, így jobban „repül” az idő.

2. Biciklizés – Kiváló állóképességi sport. A terhelés függ attól, hogy milyen terepviszonyokon kerekezel, és milyen fokozatra kapcsolsz. Az emelkedők például formálják a combod, a lankásabb tájakon pedig kicsit pihenhetsz és emellett nem terheled túl az ízületeidet.

3. Aerobik – Ha a rossz idő a konditerembe „kényszerít”, akkor irány az edzőterem és egy kiadós aerobik óra! Ma már számos fajtája közül választhasz. Zsírégetéshez az egyik legjobb választás a step-aerobik. 

4. Úszás – A változatosság gyönyörködtet, ezért ne úgy képzeld el a napi úszás adagot, hogy egy úszásnemben úszod a hosszokat. Váltogasd a gyorsúszást a hátúszással, így pihenhetsz is. Hogy igazán hatásos legyen a zsírégetésed, mindig ússz minimum 30 percet.

5. Fitneszgépek varázsa – Ha szereted a fitnesztermeket,  akkor taposs 1/2 órát. Azért, hogy ne und meg, válts más cardio gépre is. Szerencsére a mai fitnesztermekben rengeteg lehetőség kínálkozik a hatékony zsírégetésre. A lényeg, hogy folyamatosan mozogj és érezd, hogy az edzés megmozgatja minden porcikád! 

6. Görkorcsolya – Ha szeretsz a jó levegőn sportolni, akkor bújj görkoriba! A rendszeres görkorizás formálja a popsit és a láb izmait. A sérülések elkerülése érdekében vigyél magaddal teljes védőfelszerelést.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X