Főoldal > MOZGÁS > 3 hátfájásűző, tartásjavító villámgyakorlat

3 hátfájásűző, tartásjavító villámgyakorlat

gerinchátájásirodai munkanyak
0

Írta: and

Ülő testtartásban megbomlik a törzs és végtagok izomzata közötti egyensúly, s ez rossz tartást eredményez. Ráadásul a sok üléstől lassul a lábban a keringés, ami csontritkulással, trombózissal és visszeres panaszokkal jár, különösen a nőket veszélyeztetve. A helytelen, előrebillentett fejtartás pedig látásromlást, fejfájást és fülzúgást is okozhat. A legtöbb ember persze tisztában van azzal, hogy nem […]

Ülő testtartásban megbomlik a törzs és végtagok izomzata közötti egyensúly, s ez rossz tartást eredményez. Ráadásul a sok üléstől lassul a lábban a keringés, ami csontritkulással, trombózissal és visszeres panaszokkal jár, különösen a nőket veszélyeztetve. A helytelen, előrebillentett fejtartás pedig látásromlást, fejfájást és fülzúgást is okozhat. A legtöbb ember persze tisztában van azzal, hogy nem túl egészséges, ha egész nap a fenekén csücsül, de azt már jóval kevesebben tudják, milyen könnyen kiküszöbölhetőek és megelőzhetőek ezek az problémák. Hiszen kis odafigyeléssel és néhány könnyen elvégezhető gyakorlattal elkerülhetőek a komoly panaszok. Fontos, hogy betartson néhány egyszerű alapszabályt, ha sokat kell ülnie. Óránként álljon fel, sétáljon kicsit, nyújtózzon egyet, igyon egy pohár vizet. Ezzel jót tesz a vázrendszerének és a keringésének, valamint biztosítja a napi folyadékbevitelt is. Többször húzza fel a vállát, végezzen néhány fej-, boka- és csuklókörzést. De mindez csak akkor tökéletes, ha naponta egyszer elvégzi az alábbi gyakorlatokat is. Csak öt percét fogja elvenni, cserébe felfrissíti a testet és javítja a vérkeringést. Így nemcsak a hát- és ízületi fájdalmakat orvosolhatja vagy előzheti meg, hanem a figyelmét is jobban tudja összpontosítani, a fáradtság is elillan. Higgyék el nekem, hatásosabb, mint egy kávé!

1. Öt perc szünet – Csavarja a vállát!

Nem kell persze azonnal felpattanni. Az első gyakorlatot végezze ülve. Térdeit enyhén nyissa szét, hátát tartsa egyenesen, leheletnyit dőljön előre. Emelje fel mindkét karját oldalsó középtartásba egyenes könyökkel. Vállból indítsa a mozgást, és az egész karját csavarja előre, majd hátra. Figyeljen, hogy a karjait végig vízszintesen tartsa, könyökét se hajlítsa. Ezzel feszesíti a vállakat, a bicepszet és tricepszet, segít az elgémberedett karok vérkeringésének frissítésében. Végezzen a gyakorlatból rövid pihenőkkel háromszor tizenötöt.

0021022_1.jpg ()

2. Az egyenes tartásért

Álljon kis terpeszben, hajlított térddel. A törzs enyhén előredöntve, a karok a test mellett nyújtva. Emelje hátra-felfelé mindkét karját, közben a lapockákat is közelítse egymáshoz. Tartsa megfeszítve az izmait néhány másodpercig, majd engedje vissza karjait a teste mellé. Ismételje meg tízszer-tizenötször. A gyakorlat a lapocka körüli és a széles hátizmokat dolgoztatja meg.

0021022_2.jpg ()

3. Domborít – homorít

Álljon egyenes, zárt állásban, kicsit dőljön előre, és fogja meg egy nem túl magas szék támláját vagy az asztal szélét. Kezdje el szép lassan púposítani a hátát, közben a medencéjét billentse előre, hogy felsőteste „c” betűt formáljon. Engedje vissza a hátát és a medencéjét, amíg újra egyenes nem lesz, majd enyhén homorítson. Folyamatosan, de nagyon lassan ismételje meg a „domborítás-homorítást”, ahányszor csak jólesik. Rögtön érezni fogja, hogy a hátizmai megnyúlnak, majd ellazulnak.

0021022_3.jpg ()

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin szeptemberi számában olvashatsz!

Fotók forrása: Nők Lapja Egészség magazin


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X