Főoldal > MOZGÁS > Várandósan is bombaformában – Alakformáló tippek Béres Alexandrától

Várandósan is bombaformában – Alakformáló tippek Béres Alexandrától

Béres Alexandrakarcsúsodásmozgás
0

Írta:

Szandi mottója: Fontos, hogy fizikailag is felkészüljünk a szülésre! – Nagy pocakkal hogy tartasz órákat? Hat hónapos korban szoktam megkérni az oktatókat, hogy hagyják abba keményebb órákat mert – bár a babának jót tesz a mozgás – esetleg nem annyira motiváló a csoport számára egy pocakos oktató. Sokszor az emberek hasonlítani szeretnének az oktatóikra, innentől […]

Szandi mottója: Fontos, hogy fizikailag is felkészüljünk a szülésre!

– Nagy pocakkal hogy tartasz órákat?

Hat hónapos korban szoktam megkérni az oktatókat, hogy hagyják abba keményebb órákat mert – bár a babának jót tesz a mozgás – esetleg nem annyira motiváló a csoport számára egy pocakos oktató. Sokszor az emberek hasonlítani szeretnének az oktatóikra, innentől kezdve ez nem igazán működik. Ezért most kezdem én is a terhestornát.

– Milyen tapasztalaton alapul az új torna? 

Már foglalkoztam a témával, hiszen 13 éve, mióta tanítok, sokan fordultak hozzám, hogy szeretnének újra formába lendülni várandósság után. Détár Enikővel közösen készítettük el a „Változz vissza!” című dvd-t, ami 3 program, plusz pocaktorna, diétával, tehát egy komplexebb anyag, a szülés utáni időszakra is alkalmazható tanácsokkal lát el. Az induló torna azonban más, mint a „Változz vissza!”anyaga, mert abban csak 8-10 perc volt a pocakos rész. Ez egy 50 perces gyakorlatsor nyújtással, izomra ható résszel, kifejezetten keringésfokozó gyakorlatokkal olyan testrészekre, ahol erre szükség van: például vádli, comb, farizom. Ezeknek a testrészeknek ugyanis nem kell változnia attól, hogy a pocak növekszik. A karokat, hátat sem szabad elhanyagolni, végül pedig nagyon fontos a relaxáció. Az első óra tapasztalatából látom, hogy milyen a csoport, mit bírnak, mire van szükségük. Másokon már van tapasztalatom, magamon azonban még nincsen. Ez így sokkal izgalmasabb lesz.

- A torna anyagából összeálló dvd-nek valószínűleg sok kismama örülne…

Sokan keresnek fel, de nem szeretnék most belevágni, inkább megtartanám magamnak az élményt. Figyelek, tanulok magamból. Teljesen más átélni azt, amit például az egyetemen eddig erről megtanultam, nem érzem, hogy itt lenne az ideje, és anyagilag sem motivál a dolog. Szeretném kiélvezni ezeket az értékes pillanatokat.

– Sok kismama úgy gondolja, hogy várandósan azonnal abba kell hagynia a mozgást. Mi a véleményed erről?

Azt javasolom, hogy a várandós kismama ne hagyja abba a tornát azért, mert teherbe esett, inkább egyeztessen az orvosával és folyamatosan figyelje magát, mi az, ami jól esik, mi az, ami nem. A szülés olyan fizikai igénybevétel, amire érdemes felkészülni a várandósság kilenc hónapja alatt. A sport – akár a pocakos torna kevésbé megterhelő gyakorlatai – segítenek ebben. Maga a szülés nagyon megterhelő, fontos, hogy felkészüljünk rá, hogy ne akkorra fáradjunk el teljesen, amikor komolyan szükség van minden erőnkre. Nem szabad elhanyagolni a felkészülést (vérkeringés, légzés), kilenc hónap elég idő erre. A tornán minimális légzőgyakorlatok is lesznek, ezek elsajátításához szakképzett szülésznő/dúla nyújthatja a legnagyobb segítséget.

– Szandi saját bevallása szerint kicsit lustább, főleg, mióta egyre gyarapszik a súlya, de a mozgás jól esik, mikor már bemelegszik az ember. Legfontosabbnak tartja, hogy a kismama figyeljen oda a teste reakcióira!

Egy napot sem voltam rosszul. Az orvosom szerint nagyon egyensúlyban voltam amikor teherbe estem és kezdettől figyeltem magam, hogy mennyire vagyok terhelhető. Persze nem vagyok átlagos alkat, edzettebb vagyok, mint a legtöbben, de érdekes volt megtapasztalni, milyen mozgásforma esik jól, milyen gyakorlatok kényelmesek, mekkora terhelést bírok, milyen pulzussal… Öt hónapos korban például nem engedtem 140 fölé a pulzusom, most 7 hónaposan maximum 130-ig engedem. Nekem ez kényelmes most, persze ez egyénenként eltérő lehet. Ahogy a kisbaba egyre növekszik, figyelnem kell, hogyan veszem mozgás közben a levegőt, mert ő is egyre kevesebbet kaphat, ha túl nagy a terhelés.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X