Főoldal > MOZGÁS > 3 módszer, ami garantáltan eltünteti a fölösleget

3 módszer, ami garantáltan eltünteti a fölösleget

edzésmozgászsírégetés
0

Írta:

1. Köredzés Mi a köredzés?Manapság a köredzés nagyon népszerű mozgásforma, mert hatékonyan égeti a zsírt, javítja az állóképességet, és alaposan megdolgoztatja a fontos izomcsoportokat (pl. popsi, láb, has izmai). A köredzés lényege, hogy a különböző gyakorlatokat bizonyos „állomásokon” kell végrehajtani egymás után. Több fajtája ismert: pl. állóképesség-fejlesztő, erő-állóképesség fejlesztő, kombinált köredzés. Mire figyelj?A köredzés típusának kiválasztásánál […]

1. Köredzés

Mi a köredzés?
Manapság a köredzés nagyon népszerű mozgásforma, mert hatékonyan égeti a zsírt, javítja az állóképességet, és alaposan megdolgoztatja a fontos izomcsoportokat (pl. popsi, láb, has izmai). A köredzés lényege, hogy a különböző gyakorlatokat bizonyos „állomásokon” kell végrehajtani egymás után. Több fajtája ismert: pl. állóképesség-fejlesztő, erő-állóképesség fejlesztő, kombinált köredzés.
Mire figyelj?
A köredzés típusának kiválasztásánál érdemes meghatározni, hogy milyen képességet szeretnél fejleszteni. Az edzést érdemes úgy felépíteni, hogy érintse a nagy izomcsoportokat. A hatékonyság szempontjából fontos, hogy mennyi időt szánsz egy-egy blokk között a pihenésre. Ha elvégezted a gyakorlatokat, akkor megfelelő fizikai állapot mellett újból megismételheted a kört. A mozgásblokkok száma attól is függ, hogy milyen típusú és nehézségű gyakorlatokat ölel fel egy kör.
Tippünk: A köredzéseket végezheted saját testsúllyal, de az edzésprogramodat még hatékonyabbá teheted, ha bizonyos sporteszközöket is beépítesz az edzéstervedbe. Ilyen lehet például a kézi súlyzó, a gumiszalag, a step…stb.

0022195_1.jpg ()

2. Erőfejlesztő edzés

Mi az erőfejlesztő edzés?
Többféle erőfejlesztés létezik, de az egyik legfontosabb kritériuma az erőfejlesztő edzésnek, hogy a gyakorlatoknál a tested nagy izomcsoportjait kell megdolgoztatni. Fontos, hogy az erőgyakorlatokat úgy alakítsd ki, hogy az agonista és az antagonista izomcsoportok is megkapják a megfelelő terhelést.
Mire figyelj?
Az erőfejlesztő edzésen fontos, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat, mert ellenkező esetben túlterhelheted az izmaidat, illetve ízületeidet is. A mai fitness-termek kiváló sporteszközökkel rendelkeznek, ezért mielőtt komoly erősítő programba kezdesz bele, kérd ki a szakember véleményét. Az erőedzés alfája és ómegája a helyes súly vagy ellenállás megválasztása, a megfelelő ismétlés- és a szériaszám, valamint a gyakorlatok között eltelt pihenőidő. Az edzés akkor lehet igazán hatásos, ha jól állapítod meg a pihenőidőt. A két sorozat között eltelt pihenőidő mennyisége mutatja meg, hogy milyen jellegű erősítést végzel. Nem ugyanannyit kell pihenned, ha abszolút erőt, gyorserőt vagy erő-állóképességet fejlesztesz.
Tippünk:
Az edzéshez válassz kényelmes, pamutból készült ruházatot, amely nem zavar az egyes
eszközök használata közben, és amely jól szellőzik.

3. Állóképesség-fejlesztő edzés

Mi az állóképesség fejlesztő edzés?
Az állóképességét nem befolyásolják élettani adottságok, mint például a gyorsaságét. A kardió edzésingerek vagy más néven állóképességet fejlesztő edzések a keringési és légzési rendszert fejlesztik.
Mire figyelj?
Állóképességet csak úgy fejleszthetsz, ha közepes intenzitású sportmozgást végzel viszonylag hosszú ideig. Az időfaktor a sportmozgás milyenségétől függ. A kardió edzések esetén szem előtt kell tartani a fokozatosság, a változatosság és a rendszeresség elvét. Ha gyenge az állóképességed (régen vagy soha nem sportoltál), nem szabad szakember megkérdezése nélkül belevágnod az edzésbe, mert komoly sérüléseket szerezhetsz, kudarcélményeid lehetnek, csökkenhet a motivációd. Éppen ezért a kezdőknek vagy túlsúlyosnak érdemes hosszú túrázásokkal, tartós alacsony intenzitású kocogással vagy kerékpározással, illetve úszással kezdeni a mozgást. Ilyenkor kezdetben minimum heti két-három alkalommal végezz 30 percig tartó aerob mozgást.
Tippünk: Kiváló állóképességet fejlesztő sportmozgások, amelyekkel hatékonyan zsírt is égethetsz a következők: biciklizés, futás, úszás, intenzív gyaloglás, Nordic Walking, evezés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X