Főoldal > MOZGÁS > 5 tipp, amellyel még hatékonyabbá teheted az edzést

5 tipp, amellyel még hatékonyabbá teheted az edzést

edzéshatékonyságmozgászsírégetés
0

Írta:

Monoton edzésterv, túl alacsony intenzitású gyakorlatok vagy nem megfelelő étrend – számos oka lehet annak, hogy a rendszeres testmozgás ellenére nem csökken a testsúlyod. Azért ne add fel a harcot: a következő 5 tipp segítségével gyorsabban ledolgozhatod a súlyfelesleget! 1. Tankolj fel kalciumból, magnéziumból és C-vitaminból! Ahhoz, hogy megszabadulj a pluszkilóktól, nem elég a rendszeres […]

Monoton edzésterv, túl alacsony intenzitású gyakorlatok vagy nem megfelelő étrend – számos oka lehet annak, hogy a rendszeres testmozgás ellenére nem csökken a testsúlyod. Azért ne add fel a harcot: a következő 5 tipp segítségével gyorsabban ledolgozhatod a súlyfelesleget!

1. Tankolj fel kalciumból, magnéziumból és C-vitaminból!

Ahhoz, hogy megszabadulj a pluszkilóktól, nem elég a rendszeres mozgás, változtatnod kell az étrendeden is. Étkezések előtt azonban ne csak az ételek kalóriatartalmát ellenőrizd, figyelj oda arra is, hogy a reggelire, ebédre és vacsorára szánt élelmiszerek tartalmaznak-e elegendő magnéziumot, kalciumot és C-vitamint – ezek az anyagok ugyanis gyorsítják a zsírégetést, így hatékonyabbá teszik az edzéseket!
Tipp: fogyassz rendszeresen szőlőt, almát, kivit, tejtermékeket, halat és napraforgómagot, mert rengeteg kalciumot és a magnéziumot tartalmaznak, amelyek segítenek a sejtek zsírtartalékainak lebontásában! Fogyassz rendszeresen csipkebogyót, káposzta- és citrusféléket is! Ezek a növények tele vannak C-vitaminnal, amely amellett, hogy felpörgeti a zsírégetést, az immunrendszeredet is védi! Fontos: ha C-vitamin tablettát is szedsz, mindig étkezés után vedd be, így ugyanis később ürül ki a szervezetedből!

2. Edzés közben is figyelj a pulzusodra!

Szerezz be egy pulzusmérő órát, és edzés közben többször is nézd meg, hogy milyen értéket mutat: a pluszkilóktól akkor szabadulhatsz meg a legkönnyebben, ha úgy kombinálod a gyakorlatokat, hogy a pulzusod a zsírégető tartományban maradjon. Ez a maximális pulzus (ezt az értéket úgy számolhatod ki, hogy 220-ból kivonod az éveid számát) hatvan-hetven százaléka.
Tipp: mozgás közben váltogasd a gyakorlatok intenzitását – például öt percig fuss közepes sebességgel, majd válts gyorsabb tempóra, aztán ismét lassíts le! Ugyanezt megteheted a fitneszgépeken is, csak a nehézségi fokozatot kell átállítanod! Ez a fajta edzés jóval hatásosabb, mint ha egyenletes intenzitásban mozognál: javul a vérkeringésed, felgyorsul az anyagcseréd és a zsírégetés is!

0022332_1.jpg ()

3. Rövidítsd le a szüneteket!

Minél kevesebb szünetet tartasz a gyakorlatok között, annál intenzívebb és hatásosabb lesz az edzés! Fokozatosan csökkentsd a pihenésre szánt időt: ha eddig egy-egy sorozat elvégzése után két percig lazítottál, ezután csak egy percet adj magadnak, majd két-három elteltével megint felezd a pihenési időt! Így érezhetően javul az állóképességed, és a pluszkilók is kezdenek majd eltűnni, ezzel az edzéstechnikával ugyanis folyamatosan magasan tartod a pulzusszámodat, így a szervezeted több zsírt éget!
Tipp: ha jó kondícióban vagy, próbáld ki a Tabatát, amelynek titka a rövid ideig tartó, de intenzív terhelés és a szünetek váltakozása – az egyszerű gyakorlatokból nyolc húsz másodperces sorozatot kell végezned, köztük tíz másodperces szünetekkel!

4. Mozogj reggel is!

Használd ki, ha csak kilenc-tíz órára jársz dolgozni, és mozogj reggel is! Nem fogod megbánni, számos kutatás szerint ugyanis a reggeli edzés az egyik leghatásosabb fegyver a zsírpárnák ellen: egy munkanap elején ugyanis frissebben és energikusabban végzed a gyakorlatokat, hatásukra napközben is jobb lesz a közérzeted, ráadásul mivel ilyenkor többé-kevésbé üres a gyomrod, a szervezeted mozgás közben nem az ételből származó energiát dolgozza le, hanem a zsírpárnákat kezdi el égetni!
Tipp: reggelente hosszabb időt kell szánnod a bemelegítésre, mert a többórányi alvás után még merevek lehetnek az izmaid – a reggeli órákra tökéletes mozgásforma a jóga, az úszás és a kocogás is! Edzés előtt fogyassz el egy pohár tejet, kefirt vagy joghurtot, majd amikor befejezted a gyakorlatokat, várj negyedórát, és csak utána reggelizz meg!

5. Változtass a gyakorlatokon!

Rendszeresen jársz edzeni, de míg az első hetekben több kilót is leadtál, most stagnál a testsúlyod? Változtass az edzésterveden: a jól megszokott gyakorlatokat cseréld fel újakkal, a szervezeted ugyanis gyorsan alkalmazkodik az egyoldalú terheléshez, amely emiatt egy idő után elveszti hatékonyságát! Ha eddig például csak aerobikoztál, ezentúl végezz súlyzós gyakorlatokat is, próbálj ki egy egészen másfajta mozgásformát, vagy használj új eszközöket, például gumikötelet, aero-stepet vagy pilates gyűrűt!
Tipp: a súlyzós gyakorlatok nemcsak változatossá teszik az edzést, de a zsírégetést is felgyorsítják – attól pedig nem kell félned, hogy úgy fogsz kinézni, mint egy testépítő! Eleinte használj könnyebb súlyzókat, majd ahogy erősödsz, válts nehezebbekre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X