Főoldal > MOZGÁS > Feszes izmok okosan!

Feszes izmok okosan!

erősítésizomfejlesztésmozgás
0

Írta:

Kiknek való a tömegnövelő edzés? Aki nagyobb izmokra, illetve izomcsoportokra vágyik, illetve azoknak, akik masszívabb, tónusosabb (feszesebb) testet szeretnének. Továbbá azok számára is előnyős lehet a tömegnövelő edzésprogram, akik valamilyen testi asszimetriával (sportági aránytalanság) rendelkeznek. Edzéssel nem az izomrostjaid száma nő A tömegnövelés fő célja az izmok méretének növelése, valamint az izomerő fokozása. Sokan tévesen azt […]

Kiknek való a tömegnövelő edzés?

Aki nagyobb izmokra, illetve izomcsoportokra vágyik, illetve azoknak, akik masszívabb, tónusosabb (feszesebb) testet szeretnének. Továbbá azok számára is előnyős lehet a tömegnövelő edzésprogram, akik valamilyen testi asszimetriával (sportági aránytalanság) rendelkeznek.

0022444_1.jpg ()

Edzéssel nem az izomrostjaid száma nő

A tömegnövelés fő célja az izmok méretének növelése, valamint az izomerő fokozása. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ilyenkor az izom gyarapszik. Ez nem így van. A tömegnövelő edzések hatására ugyanis az izomrostok száma ugyanannyi marad, csupán az izomrostok átmérője fog nőni. Az izmok tömege és ereje az edzések hatására általában párhuzamosan növekedhet. Ennek ellenére érdemes különbséget tenni a tömegnövelő és az erőnövelő edzés között.

Mi az erőfejlesztő edzés?

Erőfejlesztés során komoly, nagy súlyokkal dolgozunk, alacsony ismétlésszám mellett. Az erőfejlesztés ingere az izmok feszülésének mértéke.

Mi a tömegnövelő edzés?

Az erőfejlesztő edzéssel szemben a tömegnövelésben (izmok vastagodása) nagy szerepe van az izomfeszülés időtartamának. Kis súlyokkal nem tudunk átütő hatást elérni tömegnövekedés terén, mert az nem megfelelő inger az izomnak. Ha a tömegnövelés a cél, akkor mindenképpen nagy súlyokat kell megmozgatni, mert ez jelenti a megfelelő ingert az izmoknak. 

Mire figyelj?

Ha kezdő vagy, kisebb súlyokkal kezdd a tömegnövelést. Itt is érvényes a fokozatosság elve. A nagy súlyokhoz ugyanis nem csak az izomzatot, hanem az ízületeket is hozzá kell szoktatni, ellenkező esetben sérülés lehet a vége. Fontos az edzések előtti alapos bemelegítés is, mert a nagy súlyok esetében nő a sérülésveszély. Továbbá az is lényeges, hogy nagy súlyokat megmozgatni csak kifogástalan mozgástechnikával érdemes, mert ha rossz a mozgáskoordinációd, akkor rossz lesz a mozgás kivitelezése, és ez sérüléshez vezethet. Az edzéstervnek pedig mindig személyre szabottnak kell lennie. Olyan nincs, hogy valaki készít egy edzéstervet, és azt szétosztogatja a csapatban. Az edzésterv készítőjének mindig figyelembe kell venni az egyén alapadottságait. Ha tömegnövelés céllal edzel, akkor figyelned kell a megfelelő táplálkozásra is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen formában fogyasztasz.

Miből állnak az izmok?
Izmaink összetétele nem homogén. Az izmok többféle izomrostokból épülnek fel. A fehér rostok az ún. gyors rostok, a vörös színűek pedig a „lassú”, „kitartó” rostok. Az, hogy kinek milyen típusú az izomrost-aránya, öröklött tényező. A fehér izomrostok edzés hatására sokkal könnyebben megvastagodnak, mint a vörösek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X