Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés negyven felett – szakértői szemmel

Zsírégetés negyven felett – szakértői szemmel

maximális pulzusmozgászsírégetés
0

Írta:

“Kedves Kinga! 42 éves vagyok, és igyekszem egészségesen élni és pár fölösleges kilótól megszabadulni. Ennek érdekében tornázom és futok felváltva. Általában hatszor egy héten, kivéve, ha valami közbejön. Nekem a varázslatos zsírégető zónával van a gondom, és ez is azóta, hogy vettem pulzusmérő órát. Van valami értelme az egésznek? Ha tornázom, Alexandra DVD-ire szoktam, alig pár […]

“Kedves Kinga!

42 éves vagyok, és igyekszem egészségesen élni és pár fölösleges kilótól megszabadulni. Ennek érdekében tornázom és futok felváltva. Általában hatszor egy héten, kivéve, ha valami közbejön. Nekem a varázslatos zsírégető zónával van a gondom, és ez is azóta, hogy vettem pulzusmérő órát. Van valami értelme az egésznek? Ha tornázom, Alexandra DVD-ire szoktam, alig pár percet töltök a zsírégető tartományban, ha futok – igaz ez csak 6 km/h -, de kb. 8-10 perc után már a zsírégető zóna felett vagyok. Ha lassabban futok, az már séta. Tényleg égeti a zsírt ez a tartomány? Mert nekem tényleg erre lenne szükségem és főleg has tájékról.

Válaszodat előre is köszönöm és eredményes jó munkát kívánok.”

Kedves Kérdező!

Szervezetünk ennél sajnos sokkal bonyolultabb. Ezek az órák a nagy átlagra vannak beállítva, és mindannyian eltérünk az átlagtól. A maximális pulzus 220-életkor, ez alapján dolgoznak az órák is. Tehát, ha te 42 éves vagy, akkor a max. pulzusod 178 lenne. Elvileg ha fölé megy a pulzus meg kellene halni. Ha ez így lenne, én minden edzésen meghalnék. Tehát ez alapján számolja ki az óra a zsírégető tartományt, ami a max pulzus 60-70%-a. Aki ebben a tartományban mozog, az valóban nem érzi fárasztónak edzéseit. Testünk kb 20 perc mozgásra elegendő energiát tud tárolni, amit könnyen mozgósít, ezért a zsírégetés csak ennyi idő eltelte után indul be. Ha edzésünk nagyon fárasztó és hosszú ideje tart, akkor könnyebben bontja a fehérjét a szervezet, ezáltal izomból lehet fogyni. Mivel a zsírbontás egy bonyolultabb kémiai folyamat, az csak alacsonyabb terhelés, több oxigén jelenlétében megy végbe.
Összefoglalva, a szervezet soha nem csak tiszta zsírból vagy csak szénhidrátból nyer energiát.  Ebből is, abból is, ám nem mindegy, hogy melyik irányba tolódik el. Nyugodtan mozogj kicsit tempósabban, hiszen így több kalóriát égetsz el, és a zsírbontás még edzés után is folytatódik, amikor már pihensz.

Jó edzést!

Kinga


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X